Anot Kremliaus, antradienį Maskvoje apsilankiusiam B. al Assadui Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo ne tik ginkluotą paramą kovoje su terorizmu, bet ir politinį palaikymą. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto (PMDF) prodekano G. Česnako teigimu, Rusijos ir Sirijos pareigūnai neabejotinai aptarė ir galimas derybų pozicijas, kurios vėliau bus pristatytos Vakarų partneriams politiniame procese dėl Sirijos ateities. Anot politologo, Rusijos karinė parama ir bombardavimai iš oro prisideda prie diktatoriaus pastangų konsoliduojant savo valdomą teritoriją, ir šis veiksnys gali turėti įtakos derantis ateityje.

"Turime nepamiršti, kad tas, kas kontroliuoja didžiąją dalį teritorijos tam tikrų derybų metu - derasi iš jėgos pozicijų ir sulaukia didesnių nuolaidų iš partnerių. Taip buvo ir Minsko susitikimuose, - Eltai sakė G. Česnakas. - Jei B. al Assado pajėgos kontroliuos didžiąją dalį miestų ir teritorijų, be abejo, jie galės derėtis iš jėgos pozicijų ir Vakarai turės daryti didesnes nuolaidas susitarimuose".

Vakarų šalių požiūriu, ypač JAV, taikus konflikto sureguliavimas Sirijoje neįmanomas, jei diktatorius B. al Assadas išliks valdžioje, nors Vokietijos kanclerė Angela Merkel rugsėjo pabaigoje kalbėjo, kad Sirijos vadovas turėtų būti įtrauktas į derybų procesą.
dr. Giedrius Česnakas

Pasak G. Česnako, pasikviesdama B. al Assadą į Maskvą, Rusija taip pat siunčia akivaizdžią žinutę Vakarams, kad Maskva yra būtent ta veikėja, kuri turi sėdėti prie derybų stalo dėl Sirijos ateities, nes ji gali tiesiogiai veikti Damaską ir su juo bendradarbiauti.

"Manyčiau, tai yra tam tikras ženklas Vakarams ir Jungtinėms Valstijoms, kad su Rusija reikia kalbėtis, nes ji buvo ir yra svarbi žaidėja regione. Nereikia pamiršti, kad Rusija atliko sėkmingą vaidmenį naikinant cheminį ginklą Sirijoje, o dabartinis vizitas yra dar vienas savo įtakos demonstravimas", - teigė politologas.

Pirmuosius aviacijos antskrydžius Sirijoje surengė paskutinę rugsėjo dieną, kiek anksčiau Maskva sustiprino ir modernizavo Latakijos karinę bazę šioje šalyje, kur buvo pasiųsti kariniai naikintuvai ir personalas. Oficialusis Kremlius skelbia Sirijoje kovojąs su terorizmu ir Islamo valstybės grupuote, tačiau Vakarai Maskvą kaltina ir nuosaikios Sirijos opozicijos bombardavimu, šiai stengiantis išstumti ne tik Islamo valstybę, bet ir B. al Assadą.