„Istorijos detektyvai“ kartu su Virginijumi Savukynu nagrinės verslo paslaptis šį sekmadienį 16.15 val. per LRT.

Visi žinome, kad turėjome karalių Mindaugą. Tačiau Lietuva turėjo ir antrą Mindaugą XIII amžiuje. Kokią paslaptį jis slepia? „Įdomus faktas, bet neturime stebėtis, kad dar vienas Mindaugas gyveno XIII amžiaus pabaigoje”, - laidoje teigs profesorius Rimvydas Petrauskas.

Kas buvo rimčiausi verslininkai XIII amžiuje? Pirkliai? O gal kunigaikščiai, kurie karo žygius organizavo tam, kad būtų galima prisiplėšti įvairaus turto? Juk ir belaisviai tapo reikalingi dėl išpirkos. Štai Plocko kunigaikštis Konradas 1240 metais Gotardui padovanojo kaimą už pergalę prieš jotvingius. Beje, tas Gotardas paėmė septynis jotvingių didžiūnus į nelaisvę. Kiekvienas iš jų turėjo sumokėti 700 grivinų aukso. Tai buvo milžiniška suma.

Tai, kad senovės lietuvių valdovai buvo finansiškai išprusę, rodo ir Vytenio bei Gedimino įvykdyta pirmoji pinigų reforma XIV amžiaus pradžioje. Būtent tada pirmą kartą Lietuvos pinigai buvo surišti su to meto euru.

Laidoje bus atskleista, kas tvarkė Žygimanto Senojo finansinius reikalus? „Tai buvo žmonės, kurie sugebėjo išsinuomoti LDK muitines, jas administruoti, kurie galėjo kredituoti Žygimantą Senąjį, Lietuvos valstybės iždą. Pajėgesnės šeimos LDK ir neatsirado“, - pasakos istorikė dr. Jurga Verbickienė.

Taip pat bus pasakojama apie didžiausią elektros boikotą tarpukario Lietuvoje. Štai kaip apie jį buvo rašoma to meto spaudoje: „Laisvės alėjoj prie Įgulos bažnyčios susirenka būrys jaunimo ir šiaip praeivių. Žiūri, kad kino „Kapitol“ vitrinos apšviestos taip skaisčiai, kaip ir pirmiau geraisiais neboikoto laikais. Žinoma, kad taip negali būti, minia tuoj apsupa kiną. Truputį nedidelio triukšmo ir „Kapitol“ vitrinose užgesta elektros lemputės. Jų vietoj pasirodo žvakutės“.

„Istorijos detektyvai“ su Virginijumi Savukynu – šį sekmadienį 16.15 val. per LRT televiziją.