Paaiškėjo, kad tai - grambuoliai, kitaip dar vadinami karkvabaliais. Šie vabalai paplūdimiuose nesiveisia, tad jų atsiradimas Melnragės pliaže nustebino net gamtininkus.

Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis pasakoja, kad grambuoliai yra miškų ir sodų kenkėjai.

Šiuos garsiai zvimbiančius vabalus galima pamatyti gegužės-liepos mėnesių naktimis. Jie maitinasi lapais ir gėlių žiedais. Grambuolių lervos gyvena dirvožemyje, grauždamos augalų, daugiausiai pušų, šaknis. "Paplūdimyje grambuoliai nelabai turi ką veikti. Greičiausiai juos į pliažą atnešė vėjas", - mano ekologas.

Vilniaus universiteto Ekologijos instituto Entomologijos laboratorijos vadovas Povilas Ivinskis taip pat tvirtina, kad grambuolys - paplūdimyje neįprastas svečias.

"Grambuolių dažniausiai aptinkama Dzūkijoje. Pajūryje šie vabzdžiai - retesni. Tikriausiai karkvabalius į Melnragę nuo marių atnešė išilgai jūros pučiantys vėjai. Sunku pasakyti, kada jie įkrito į jūrą ir buvo išplauti, nes tai - labai gyvybingi vabzdžiai, galintys išgyventi net ilgiau pabuvoję vandenyje", - pasakojo P.Ivinskis.

Entomologas patikino, kad grambuoliai žmonėms nekenkia. Jis teigė, kad Lietuvoje iš viso neaptikta tokių vabalų, kurie žmonėms keltų pavojų.