Ketvirtadienio popietę Švedijos Karalystės ambasadoje Vilniuje karalius Karlas XVI Gustavas ir karalienė Silvija susitiko su keletu Lietuvos ir Švedijos žurnalistų.

Karalius nusprendė sulaužyti sutartas taisykles. Nors buvo planuota, kad Švedijos žurnalistai kalbės švediškai, Lietuvos – angliškai, karaliaus sprendimu, visas interviu vyko tik angliškai. Švediškai klausiantį žurnalistą Jo Didenybė nutildė ir liepė kalbėti angliškai, kad suprastų visi dalyvaujantys trumpoje spaudos konferencijoje.

Karalius Karlas XVI Gustavas prisiminė pirmąjį valstybinį vizitą į Lietuvą 1992 m. Praėjus 23 metams, karalius pasidžiaugė trečiadienio vakarą vakarienėje Prezidentūroje vėl turėjęs progą pasimatyti su pirmuoju faktiniu atkurtos Lietuvos vadovu Vytautu Landsbergiu ir prezidentu Valdu Adamkumi.

Karalius Karlas XVI Gustavas sakė Lietuvoje matantis daugybę pokyčių. Tą, pasak jo, jaučia ir šalyje viešinti švedų verslo delegacija, kurią mūsų šalis domina. „Tie, kurie čia dirba ir gyvena, sakė, kad Lietuvoje labai lengva būti švedu – čia žmonės priimami, laukiami, patogu vystyti verslą“, – kalbėjo karalius Karlas XVI Gustavas.

Karalienė Silvija savo ruožtu prisiminė 1992 m. Lietuvą. „Mes prisimename, kaip sunku buvo. Labiausiai įsiminęs dalykas – žmonės tikėjo ateitimi. Tą galėjai matyti jų akyse: dabar turime laisvę, savo rankomis galime kurti ateitį, tai priklauso mums“, – to meto nuotaikas nusakė karalienė Silvija.

Ji suskaičiavo Vilniuje viešinti septintą kartą ir sakė kiekvieną kartą čia stebinti kažką naujo, matanti klestėjimą. Jos Didenybė prisiminė ekonomikos krizę ir pagyrė Lietuvą už sugebėjimą suimti save į rankas ir išbristi iš sunkmečio. „Nuostabu būti čia ir matyti žmones“, – teigė monarchė.

Pažymėtina, kad Švedija buvo pirmoji, atidariusi ambasadą nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje. Dabar šiaurinė Baltijos jūros kaimynė – didžiausia investuotoja Lietuvoje.


Kalbėjo ir apie Rusiją

Švedų žurnalistas karališkai porai priminė, kad Baltijos šalių žmones gąsdina Rusijos elgesys.

„Žinoma, mes tai aptarėme su prezidente ir su žmonėmis, su kuriais susitikome. Aptarėme ne tik situaciją šiame regione, bet ir incidentus pasaulyje, ne tik Artimuosiuose Rytuose, kur, mano manymu, dabar daugiausia mirčių pasaulyje. Kalbėjome apie į Europą plūstančius pabėgėlius. Tai mums visiems didžiulis iššūkis“, – sakė su valstybiniu vizitu Lietuvoje viešintis karalius Karlas XVI Gustavas.

Karaliaus teigimu, pabėgėliais turime pasirūpinti: jie kenčia, jų šalyse situacija sudėtinga. Pabėgėlių klausimą karalius vadino svarbiausiu. Karaliaus Karlas XVI Gustavas taip pat pasidalijo įžvalgomis, kaip spręsti migrantų krizę.

„Ilgalaikėje perspektyvoje mes turime eiti ir stengtis atkurti taiką tose šalyse, iš kurių žmonės bėga“, – siūlydamas derybų kelią, sakė karalius, paminėjęs Somalį, Siriją, Afganistaną. Tuo metu trumpalaikėje perspektyvoje, teigė jis, turime padėti labiausiai kenčiantiems žmonėms. Beje, pabėgėlius noriai priimanti Švedija vertinama kaip viena jiems svetingiausių šalių Europoje.

Penktadienį Karlas XVI Gustavas ir karalienė Silvija vyks į Klaipėdą, kur lankysis „NordBalt“ srovės keitiklių stotyje Klaipėdos rajone. „Kabelis reiškia daugiau nei elektrą – tai reiškia, kad pagaliau mes vieni su kitais susijungėme“, – baigiamą statyti elektros jungtį tarp Lietuvos ir Švedijos įvertino Jo Didenybė.

Švedijoje monarchai politinių įgaliojimų neturi, atlieka valstybės reprezentavimo funkciją.

Rūpinasi prekyba žmonėmis ir vaikų skaitymu

Ketvirtadienio rytą Karlas XVI Gustavas kartu su prezidente Dalia Grybauskaite Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje dalyvavo Švedijos verslo apdovanojimų ceremonijoje.

Karalienė Silvija ketvirtadienį sakė įžanginę kalbą Seime vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Vaikų ir jaunimo skaitymas kaip iššūkis XXI-ame amžiuje“, taip pat dalyvavo apskrito stalo diskusijoje „Vieningi kovoje prieš prekybą žmonėmis“. Vilniaus universitete ji susitiko su skandinavistikos studentais, o šv. Jonų bažnyčioje klausėsi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Malmės muzikos akademijos muzikantų atliekamos kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus oratorijos „Paskutinės pagonių apeigos“.

Karališkoji pora Vilniaus Rotušėje pietavo su premjeru Algirdu Butkevičiumi ir jo žmona, lydima premjero, vyko į Saulėtekio slėnio Technologijų ir inovacijų centrą. Vakare Valdovų rūmuose Švedijos karališkoji pora rengia oficialią vakarienę Lietuvos prezidentės garbei.

Švedijos monarchai Lietuvoje lankosi D. Grybauskaitės kvietimu. Per tris dienas truksiantį vizitą Švedijos karalius ir karalienė susitiks su Lietuvos prezidente D. Grybauskaite, Seimo pirmininke Loreta Graužiniene, premjeru Algirdu Butkevičiumi. Svečiai trijų dienų valstybinį vizitą ketvirtadienį baigs Klaipėdoje.

Tai – antrasis šios karališkosios poros valstybinis vizitas Lietuvoje. Švedijos ambasada nurodo, kad pagrindinė vizito tema – „Baltijos jūra vienija mus“, todėl ypatingas dėmesys skiriamas moksliniams tyrimams ir inovacijoms, tvarumui ir bendriems iššūkiams, susijusiems su Baltijos jūra bei jos regionu.

Švedijos karalius Lietuvoje lankėsi 1992 metų spalį, su karaliene Silvija jis viešėjo 2003 metais minint Karaliaus Mindaugo karūnavimo metines ir 2009 metais minint Lietuvos vardo tūkstantmetį.