Šitokie kaltinimai psichologiškai smurtaujant prieš pavaldinius krenta ne kokiam menkai išprususiam menkučio privataus uabo vadui, o vienos Panevėžio švietimo įstaigos direktorei.

Tai, kas jau ne vienerius metus vyksta išpuoselėtame „Kregždutės“ darželyje, sunku suvokti. Direktorė kaltinama peržengusi žmogiškumo ir padorumo ribas.

Panevėžio savivaldybę vienu metu pasiekė net du skundai dėl lopšelio-darželio „Kregždutė“ direktorės Sigitos Grigaliūnienės diktatoriško vadovavimo metodų.

Vieną jų pasirašo darbuotojos, kitą – tėvų atstovai. Tai, kas, anot raštų autorių, jau ne vienerius metus vyksta už išpuoselėto darželio sienų, sunku suvokti. Direktorė kaltinama peržengusi žmogiškumo ir padorumo ribas.

Savivaldybės patikrinimui besirengianti S. Grigaliūnienė teisinasi tapusi susidorojimo auka, esą pati daug dirbanti ir to paties reikalauja iš pavaldinių. Šį kartą, atrodo, direktorė nebeturės užtarimo nė iš Švietimo skyriaus. Anksčiau jau du anoniminius skundus dėl jos elgesio tyrę ir tik dar daugiau bėdų darbuotojams pridarę skyriaus specialistai dabar irgi prakalbo apie autoritarinį S. Grigaliūnienės vadovavimo stilių.

Į darbą tik su vaistais

„Vadovė su darbuotojais visiškai nesiskaito, juos žemina, nuolatos patiriamas psichologinis smurtas. Visi darbuotojai įsitempę, nervingi“, – skunde Savivaldybei rašo pratrūkę 26-i „Kregždutės“ darbuotojai.

Žodžių, kokiais direktorė esą išvadina auklėtojas, jų padėjėjas, neįmanoma pakartoti. Bobos, vištos smegenimis – tik švelni smulkmena to, ką, anot skundo autorių, sau leidžia S. Grigaliūnienė. Švietimo įstaigos direktorei esą apsiverčia liežuvis į pavaldinius prabilti ir kur kas originaliau, savąją kalbą atmiešiant net ir necenzūriniais žodžiais.

Anot kolektyvo, pastabas pavaldiniams direktorė išsako ne prie keturių akių, o pakeltu tonu, girdint kitiems darbuotojams ir net vaikams. Darželių švenčių darbuotojos pripažįsta laukiančios su baime.
„Švenčių metu visos būnam kritikuojamos girdint vaikams, o grupių ir koridorių puošimas vertinamas tik pagal direktorės suvokimą, todėl dažnai viską tenka perpuošti“, – savo darbo kasdienybę Savivaldybės administracijai pasakojo ikimokyklinės įstaigos moterys.

Anot jų, Lietuvoje galiojantys įstatymai jų įstaigoje niekiniai. Darbuotojos, auginančios mažamečius vaikus, tikina niekada negavusios mamadienių, rugsėjo 1-ąją taip pat neturėjusios teisės aktais suteikiamos galimybės palydėti atžalas į mokyklą. Maža to, darbuotojai skundžiasi dirbantys be pietų pertraukų, negalintys naudotis darželio spausdintuvu, kompiuteriu. Virtuvės darbuotojos buvo ne kartą privestos iki ašarų, apšauktos, išbartos, neatsižvelgiama, kad trūksta pagalbinių darbuotojų, kurių kaita labai didelė.

„Kolektyvas dirba įsitempęs, nuolat patirdamas psichologinį smurtą. Darbuotojams sukyla kraujo spaudimas, darbe tenka gerti raminamuosius vaistus“, – apie nepakeliamą atmosferą darbe pratrūko „Kregždutės“ personalas.

Mamos pasibaisėjo

Ginti darželio kolektyvo stojo ir tėvai. Jie Savivaldybės administracijos direktoriui pateikė konkretų prašymą – atleisti S. Grigaliūnienę iš pareigų. Tokį reikalavimą palaiko per 70 pasirašiusių tėvų. Tiesa, dalis jų, nors gyvena netoli „Kregždutės“, savo atžalas veda į toliau esančius darželius. Tėvai aiškina atsisakę „Kregždutės“ dėl S. Grigaliūnienės nemalonaus bendravimo.

Šį darželį lanko 136 vaikai. Dalis tėvų, surašiusių kreipimąsi į Savivaldybę, teigia seniai pastebėję labai prastą mikroklimatą įstaigoje.

„Atėjusi į grupę vadovė gali sau leisti auklėtoją aprėkti, apšaukti vaikų ir kitų darbuotojų akivaizdoje“, – baisisi mamos. Anot jų, auklėtiniai mato apsiverkusias auklėtojas, nuolat girdi direktorės pakeltą įsakmų toną bendraujant su darbuotojais vaikų akivaizdoje.

„Grįžę į namus vaikai pasakoja apie „piktą tamsią tetą“. Kartą einant pro direktorės kabinetą vaikas paprašė manęs nekalbėti, nes išlįs teta ir pradės rėkti. Ar toks direktorės elgesys nėra smurtas artimoje aplinkoje?“ – pasakoja viena iš mamų.

S. Grigaliūnienė pripažįsta esanti griežta, tiesmuka. Nevengia pakeltu tonu ir girdint ugdytiniams pamokyti auklėtojas dirbti, tačiau esą taip ji stengiasi dėl vaikų.

Atsivėrę sulaukė atsako

Tėvus stebina itin dažna darbuotojų kaita darželyje. Jie suskaičiavo per pastaruosius penketą metų vien virtuvėje pasikeitus 16-iolika pagalbinių darbuotojų. Nors Savivaldybei įteiktuose skunduose tėvai ir darbuotojai pasirašė, jie baiminasi viešinti savo pavardes ir tikisi, kad valdininkai išlaikys konfidencialumą.

Raštų autoriai pripažįsta bijantys užsitraukti dar didesnę direktorės nemalonę.

Darželio kolektyvas sako jau turintis karčios patirties, ką reiškia tokie skundai Savivaldybei. Dėl S. Grigaliūnienės diktatoriško vadovavimo darbuotojai užtarimo šaukiasi nebe pirmą kartą. Vis dėlto iki šiol Savivaldybės įsikišimas jiems atnešė daugiau bėdos nei naudos. „Kregždutės“ darbuotojos nusivylusios ikimokyklines įstaigas kuruojančios Švietimo skyriaus specialistės Zitos Satkauskienės rugsėjį neva atliktu tyrimu. Esą po atviro pokalbio su kolektyvu už uždarų durų ji nukulniavo tiesiai pas direktorę, o šioji jau kitą dieną nė neslėpė žinanti visas neva slapto pokalbio smulkmenas.

Tuo pačiu baigėsi ir kito anoniminio skundo dėl direktorės konfliktų su personalu tyrimas 2012-ųjų pradžioje. Tąkart darželyje dirbantys žmonės kreipėsi į Švietimo skyrių po to, kai per metus iš darželio buvo atleistos trys darbuotojos, ketvirtoji išėjo pati.

Užnugarį prarado

Švietimo sritį kuruojanti Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Sandra Jakštienė patikino, jog į „Kregždutę“ rengiasi tikrintojų desantas. Planuojama tirti darželio mikroklimatą, taip pat atlikti įstaigos veiklos auditą. Nuo 1987-ųjų „Kregždutei“ vadovaujanti S. Grigaliūnienė iki šiol nėra sulaukusi iš Savivaldybės nuobaudų, tik paskatinimų.

Vis dėlto, atrodo, Savivaldybei nuolatos sulaukiant skundų dėl S. Grigaliūnienės žeminamo elgesio su pavaldiniais, direktorė praranda valdžios pasitikėjimą.

Švietimo skyriaus specialistė Z. Satkauskienė sutinka, kad „Kregždutėje“ situacija nebėra normali.
„Matome, kad pedagogai nepatenkinti direktorės vadovavimu, situacija ten sudėtinga. Po anoniminio skundo rugsėjį su direktore tą aptarėme, tikėjomės, kad ji taisysis. Direktorė pripažino, kad neteisingai vadovauja, kad per griežtas tonas, nėra geranoriško bendradarbiavimo“, – „Sekundei“ teigė Z. Satkauskienė.

Anot jos, tąkart S. Grigaliūnienė tikrintojams pasižadėjo atsiprašyti kolektyvo, spręsti problemas geranoriškai.

„Bet dabar dar labiau užaštrinta ir įtampa dar didesnė. Šiuo atveju jau matau problemišką direktorės vadovavimą. Jei yra tėvų pasipiktinimas, auklėtojų nenoras eiti į darbą ir net išeiti iš ten, matyti, kad direktorė perspaudė ir nepermąstė savo žingsnių“, – pripažįsta Švietimo skyriaus specialistė.

Kliuvo dėl prasto maisto

S. Grigaliūnienė teigia apie skundus žinanti tik iš nuogirdų. Ji sako negalinti rasti motyvų, kodėl parašus dėl atleidimo iš pareigų surinko tėveliai. Vadovė tikina iš jų jokių pretenzijų neišgirdusi. S. Grigaliūnienė įtaria, kad tokių žygių prieš ją ėmėsi viena įsižeidusi mama. Esą už tai, kad pavasarį jos vaiko nepriėmė į darželį, nes nepateikė sveikatos pažymos.

„Kregždutė“ patekusi ne tik po Savivaldybės, bet ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos didinamuoju stiklu. Praėjusių metų lapkritį vienam vaikui susirgus salmonelioze, pernai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sulaukė iš tėvų signalo dėl prasto maitinimo darželyje. Tikrintojams paėmus mėginius paaiškėjo, kad „Kregždutės“ vaikams tiekiamas maistas iš tiesų neatitinka reikalavimų.

Nors skundas pasitvirtino, direktorė nemano, kad dėl šito vertėtų ieškoti kaltų. Esą bėdų dėl vaikams tiekiamo maisto turi visi darželiai, o dėl to problemą keliančios mamos nežino, ko nori.
„Skundai dėl maitinimo praktiškai visada pasitvirtina. Niekada darželiuose nebūna su juo gerai. Ažiotažą dėl maitinimo dabar keliančiam mamų forumui viskas negerai: ir košės negerai, ir pieniška sriuba negerai, nepatinka, kad dažnai makaronai, kotletai“, – teigė direktorė.

Prastą maitinimą ji teisina tuo, kad patikrinimas organizuotas tik pradėjus dirbti jaunai, ką tik pakeitusiai iš darbo išėjusią slaugytoją, specialistei.

Tikisi kėdę išsaugoti

Ji sako nesuvokianti, kodėl tėvai vėl šaukiasi šįkart jau steigėjos – Savivaldybės pagalbos.

„Gal reiklesnį žodį darbuotojams pasakau, bet kodėl skundą rašo tėvai?“ – stebisi S. Grigaliūnienė.
Direktorė sutinka, kad prieš rugsėjį įtampa buvo didelė. Esą dėl to, kad darželis dirbo per vasarą ir kolektyvas nepailsėjęs. Įstaigos vadovė pripažįsta esanti griežta, tiesmuka. Nevengia pakeltu tonu ir girdint ugdytiniams pamokyti auklėtojas dirbti, tačiau esą pavaldines spaudžianti tik dėl to, kad vaikus geriau prižiūrėtų.

Kaltinimus dėl dažnos darbuotojų kaitos S. Grigaliūnienė vadina laužtais iš piršto. Anot jos, per pastaruosius keletą metų iš darbo pačios išėjo tik keturios: slaugytoja, direktoriaus pavaduotoja, dvi auklėtojos. Ji sutinka, kad virtuvėje darbuotojų kaita dažna kaip orų permainos. Tačiau esą valytojos ir padėjėjos iš darželio bėga ne dėl direktorės bendravimo būdo, bet sunkaus fizinio darbo.

S. Grigaliūnienė guodžiasi jau trečius metus jaučianti persekiojimą. Neva taip jai gali kerštauti iš pareigų pasitraukusi buvusi pavaduotoja. Direktorė prasitaria, kad su šia darbuotoja, galų gale išėjusia ten, kur ramiau, darbiniai santykiai klostėsi sunkiai.

„Nebedirba, o piktumas liko. Nuo tada, kai prieš trejus metus išėjo pavaduotoja, vis tie skundai lenda. Atsisveikinimas nebuvo malonus. Ne pirma ir ne paskutinė esu direktorė, bet visada stengiuosi būti teisinga“, – aiškina vadovė.

S. Grigaliūnienė sako nusiteikusi priimti tikrintojus. Direktorė įsitikinusi, kad nieko nederamo jos darbe nesuras.

„Atleidimui turi būti pagrindas“, – tikisi neprarasti vadovės kėdės.

Nors skundą Savivaldybei pasirašė net 26-i jos pavaldiniai, S. Grigaliūnienė tvirtina turinti kolektyvo palaikymą.

„Neneigiu, esu griežta, daug reikalauju. Pati daug dirbu ir noriu, kad žmonės dirbtų. Gal reikia ramiau. Moteriškame kolektyve būna, kad įsiplieskia emocijos. Jei nebūčiau žinojusi, kad tėvai renka parašus, manyčiau, kad jau įsivažiavome ir emocijos nurimo. Dabar jaučiama įtampa, o kaip jaustis auklėtojoms, kai tėvai skundus rašo?“ – teisinasi iš skandalų neišsikapstanti vadovė.