Privertė apkalbėti?

Vakar rytą Klaipėdos apygardos teisme nagrinėtas 25 metų klaipėdiečio Dariaus Jankaus advokato skundas. Juo prašyta panaikinti sprendimą suimti D.Jankų trims mėnesiams.

„Klaipėdos“ žiniomis, teismo posėdžio metu įtariamasis, anksčiau Seimo narį A.Bosą pavadinęs nužudymo užsakovu, šįkart tokių pa-rodymų išsižadėjo ir tvirtino buvęs priverstas apkalbėti savo darbdavį.

D.Jankus iki suėmimo dirbo A.Bosui priklausančiame elnyne.

D.Jankus aiškino, jog Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai pagrasinę uždaryti į vieną kamerą su žiauriais kriminaliniais nusikaltėliais ir pasakyti jiems, kad jis yra policijos informatorius.

Paveiktas tokio gąsdinimo jis esą ir įvardinęs A.Bosą nusikaltimo užsakovu, kaip to reikalavo pareigūnai.

Pažino šaulį

Prieš dvi savaites teisme skiriant suėmimą D.Jankui, Aleksandrui Minakovui, Igoriui Belogubovui ir Igoriui Pancernyj, šie prisipažino dalyvavę pasikėsinant į Klaipėdos uosto krovos kompanijos “Ferteksos transportas” vadovą Igorį Udovickį.

Prieš porą metų suplanuotas nusikaltimas nepavyko - kiaurai peršautas I.Udovickis liko gyvas. Verslininkas ir dabar tikina neabejojąs, jog jį nužudyti siekta dėl verslo interesų.

I.Udovickis „Klaipėdai“ sakė atpažinęs į jį šovusį I.Pancernyj. Įtariama, kad D.Jankus įkalbėjo I.Belogubovą rasti žmones, galinčius nušauti auką, o šis surado nusikaltimo vykdytojus - A.Minakovą ir I.Pancernyj.

Neleido kalbėti

Kai žinia apie teisme paminėtą A.Boso pavardę pasklido, Seimo nariai suskubo ne tik komentuoti, bet ir patarinėti A.Bosui, kaip šioje situacijoje derėtų pasielgti. Pasikėsinimo į I.Udovickį bylą tirti ėmėsi Generalinė prokuratūra.

Pats Seimo narys neigė kaltinimus. Jis svarstė, kodėl geras jo pažįstamas galėjo taip jį apkalbėti. A.Bosas įžvelgė klastą ir įtarė, jog D.Jankus galėjo būti paveiktas pareigūnų.

D.Jankaus pavardė baudžiamosiose bylose minima nebe pirmą kartą. Jis buvo tas žmogus, kuris prieš trejetą metų parodė vietą, kur žudikai užkasė nužudytus Gintautą Žukauską ir Ričardą Užemecką.

Vėliau pareigūnai užkirto kelią organizuojamam pasikėsinimui į brolių Žukauskų žudiku vadinamą Maksimą Mitreniuką. Šioje byloje D.Jankus tarpininkavo tarp nužudymo užsakovo Artūro Virkovo ir galimo vykdytojo.

Skundą atmetė

Kai A.Bosas buvo pavadintas nusikaltimo organizatoriumi, pareigūnai suskubo ieškoti šią žinią žurnalistams atskleidusio šaltinio. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl slaptos informacijos paviešinimo. Netrukus prasidėjo visų, kas bent vienu akies krašteliu matė įtariamuosius, apklausos.

Vakar teisme Klaipėdos apygardos prokuroras Vitalijus Gulenkovas ne tik pats nekomentavo teismo sprendimo, bet ir advokatą Mindaugą Kepenį kelis kartus primygtinai įspėjo nekalbėti su žurnalistais. D.Jankaus gynėjui nebuvo leista net pasakyti, ar teismas patenkino jo skundą. Tokį savo elgesį prokuroras aiškino bylos tyrimo slaptumu.

Skundą nagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas Valentinas Janonis tyrimo detalių taip pat neatskleidė, tačiau neslėpė D.Jankaus gynėjo skundą atmetęs. Argumentai - D.Jankus gali slapstytis ar pasislėpti nuo tyrimo. Ankstesnis teismo motyvas, kad įtariamasis gali daryti naujus nusikaltimus, atmestas.

Prokuroras teisinosi

Vakar po pietų A.Boso pavardė buvo minima ir Klaipėdos apygardos prokuratūroje. Ne kartą žurnale „Ekstra“ paminėtas šios prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Sigitas Jasevičius pakvietė į spaudos konferenciją žurnalistus. Televizijos žvaigždės Skaivos Jasevičiūtės tėvas norėjo paneigti žurnalo teiginį, esą jis tyręs keletą bylų, susijusių su Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos buvusiu vadovu A.Bosu. Tas bylas S.Jasevičius neva nutraukęs todėl, kad jo žmona Rasa, A.Bosui tapus Seimo nariu, ėmė vadovauti korporacijai.

S.Jasevičius tikino netyręs ir nekontroliavęs nė vienos bylos, susijusios su korporacija bei A.Bosu. Pernai birželio 23 dieną prokuroras nutarė nutraukti ikiteisminį tyrimą byloje, kurioje įtarimai piktnaudžiavus tarnyba buvo pareikšti tuometiniam Klaipėdos apskrities viršininko pavaduotojui Šarūnui Reikalui. Tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo, išnuomojant žemę miesto centre tarp Rūtų, Minijos ir Kauno gatvių Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijai, anuomet pradėjo STT Klaipėdos skyrius. S.Jasevičius sakė nutaręs nutraukti tyrimą todėl, kad suėjo senaties terminai. Šis sprendimas priimtas tada, kai A.Bosas tebebuvo korporacijos vadovu, o prokuroro žmona negalėjo nė numanyti, kad po rinkimų, įvykusių rudenį, bus paskirta į jo vietą.

S.Jasevičius sakė nusprendęs atsakyti į jam mestus žurnalistų kaltinimus todėl, kad jam tai pradėję trukdyti darbui. Pastaruoju metu net keli į prokuratūrą su savo bėdomis kreipęsi žmonės pareiškė nepasitikintys prokuroru S.Jasevičiumi.