„Esame pasirengę priimti kol kas nedidelį skaičių šiais metais. (...) Manyčiau, kad apie 40-50 žmonių dar šiais metais iki sausio pirmosios“, - BNS sakė komisijos, koordinuojančios užsieniečių, kuriems reikia prieglobsčio, perkėlimo į Lietuvos Respublikos teritoriją ir užsieniečių integracijos įgyvendinimo klausimus, pirmininkas, Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus.

Rimantas Vaitkus
„Laiko turime nelabai daug, nes iš esmės po kelių savaičių galėtų pirmoji žmonių partija ir atvažiuoti“, - pridūrė jis.

Pasak R. Vaitkaus, sutarta per savaitę revizuoti teisės aktus, kurie trukdo sklandžiai priimti pabėgėlius. Iki spalio 7 dienos savivaldybės turi pateikti, ką jos gali pasiūlyti pabėgėliams.

Komisijos vadovas taip pat teigė, kad bus sudarytos migrantų priėmimo komandos, kurios rūpintųsi jų parvežimu, sveikatos patikra, poreikių nustatymu ir pan. R. Vaitkus teigė, kad gavę leidimą gyventi Lietuvoje, atvykėliai bus apgyvendinti Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje, kur pradės mokytis lietuvių kalbos. Jis pabrėžė, kad ten pabėgėliai turėtų būti kuo trumpiau, per maksimaliai sutrumpintą laiką jie turėtų būti perkelti į savivaldybes.

Siūloma, kad specialistų paslaugos būtų apmokamos iš pabėgėlių integravimui skiriamų Europos Sąjungos lėšų.

„Žinoma, mes pageidautume, kad kas nors (pabėgėlių) šeimoje mokėtų angliškai kalbėti. (...) Tie žmonės tiesiog geriau jaustųsi pas mus“, - BNS sakė R.Vaitkus.

Tuo pačiu jis pabrėžė, kad pabėgėliai nebus atrenkami pagal religiją.

Komisijai priklauso vidaus reikalų, žemės ūkio, švietimo ir mokslo, užsienio reikalų, kultūros, socialinės apsaugos ir darbo, sveikatos apsaugos, finansų viceministrai, organizacijos „Gelbėkit vaikus“, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos, Vilniaus arkivyskupijos Carito, Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovai.

Kaip numatyta Vyriausybės nutarime, komisija spręs klausimus, kylančius organizuojant ir įgyvendinant užsieniečių, kuriems reikia prieglobsčio, perkėlimą į Lietuvos teritoriją bei integraciją. Lietuva per dvejus metus įsipareigojo priimti 1105 pabėgėlius iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja.

Prieš pabėgėlių priėmimą Vilniuje protestavo apie 100 žmonių

Antradienio vakarą Vilniuje, V.Kudirkos aikštėje, maždaug šimtas žmonių protestavo prieš pabėgėlių iš Artimųjų Rytų ir Afrikos priėmimą Lietuvoje.

Mitingą organizavo Tautininkų sąjunga, tačiau į jį atvyko ir keletas pabėgėlių priėmimą remiančių asmenų.

Vienų plakatai skelbė „Stop maurų invazijai“, „Lietuva - ne multikultūrinės džiunglės“, kitų - „Refugee welcome“ (Pabėgėli, sveikas atvykęs“, „Jei šiandien neįtinka pabėgėliai, rytoj neįtiks Lietuvos gyventojai“.

Per protesto akciją kalbėjęs Tautininkų sąjungos pirmininkas Julius Panka pabėgėlių antplūdį į Europą pavadino naująja kolonizacija. Jis teigė, kad pabėgėlių atvykimas kelia pavojų ir dėl teroro aktų, juoba, kad tokių jau būta Londone, Paryžiuje.

Mitingo dalyviai raginti stoti į Tautininkų sąjungą ir pasirašyti už lietuvių kalbos išsaugojimą dokumentuose.

Rugsėjo 12 dieną Vilniuje buvo surengta pabėgėlių palaikymo akcija. Joje dalyvavo apie pusšimtis žmonių.