„Mes vis iš paskos einame prekybai žmonėmis, prekybai vaikais, galbūt valstybės tarnyboms sunkiau tai pripažinti, bet mes nevyriausybiniame sektoriuje matome, kad, deja, šitą kovą mes šiandien pralaimime“, - per spaudos konferenciją Seime penktadienį sakė K.Mišinienė.

Iššūkius kovojant su prekyba žmonėmis šią savaitę susirinkę ekspertai aptarė tarptautinėje konferencijoje, kurią surengė visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus“ kartu su Seimo Žmogaus teisių komitetu.

„Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė pabrėžė, kad kovojant su prekyba žmonėmis ypač daug dėmesio reikia skirti prevencijai, taip pat atkreipė dėmesį, jog tokio pobūdžio nusikaltimai darosi vis įvairesni - jei anksčiau prekybos žmonėmis aukomis daugiausiai tapdavo moterys, šiuo metu į nusikaltėlių tinklą pakliūna ir pornografijai išnaudojami vaikai, vagiliauti verčiami paaugliai ir t.t.

„Jei skirsime dar daugiau dėmesio prevencijai, nereikės ir aukoms padėti. Prevencija yra kiekvieno iš mūsų atsakomybė, kad kiekvienas paskleistumėme žinią, kokie pavojai tyko. Anksčiau mes galvojome, kad prekyba žmonėmis - tai lygu seksualiniam išnaudojimui, dabar tos formos darosi išradingesnės, pvz., paauglių išvežimas vagiliauti, priverstinės vedybos“, - kalbėjo R.Dičpetrienė.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Jungtinės Karalystės kovos su šiuolaikine vergove komisaras Kevinas Hylandas pabrėžė, jog prekybos žmonėmis nusikaltimai - tarptautino masto reiškinys, paliečiantis ne vieną atskirą valstybę, todėl bendradarbiavimas kovojant su tokiais nusikaltimais ypač svarbus.

Jis patvirtino anksčiau skelbtą informaciją, kad pernai Didžiojoje Britanijoje galėjo būti 69 lietuviai, kurie tapo šiuolaikinės vergovės aukomis. Pasak komisaro, dažniausiai tokie žmonės dirba žemės ūkio, maisto gamybos sektoriuje, tačiau fiksuota ir išskirtinių atvejų - pvz., kai žmonės buvo verčiami rinkti labdarą.

Į Lietuvą atvykęs K.Hylandas bendradarbiavimą kovojant su prekyba žmonėmis taip pat aptarė kartu su Policijos departamento pareigūnais. Policijos departamentas pranešė, kad diskusijos metu buvo aptartos naujos prekybos žmonėmis formos, žmonių pardavimas vergiškam darbui, taip pat prekybos žmonėmis ir šiuolaikinės vergovės aukų nustatymo problemos.

Nepriklausomo komisaro institucija Jungtinėje Karalystėje įsteigta šiemet, įgyvendinant Šiuolaikinės vergovės įstatymą. Ši įstaiga vertina grėsmes ir rizikas, susijusiais su nelegalia, ypač ekonomine, migracija, prekyba žmonėmis, taip pat valstybės institucijų pastangas reaguojant į šiuos reiškinius.