Visgi pabėgėliai į Lietuvą turėtų atvykti ne visi iš karto - 2016 metais jų galėtų atvykti apie 500.

Lietuvoje viešintis sveikatos eurokomisaras Vytenis Andriukaitis ketvirtadienį sakė, kad sveikatos paslaugų teikimas pabėgėliams yra vienas iš svarbiausių tikslų.

„Labai aktualus tikslas yra sveikatos priežiūros suteikimas pabėgėliams ir parama labiausiai paveiktoms valstybėms narėms, kad jos galėtų suteikti pabėgėliams pagalbą, kurios jiems reikia“, - Pasaulio sveikatos organizacijos renginyje Vilniuje sakė komisaras.

VLK sako, kad dėl pabėgėlių papildomos lėšos turėtų būti numatytos Privalomojo sveikatos draudimo fondui (PSDF).

„Šias lėšas PSDF prašoma skirti iš valstybės biudžeto. Jų neskyrus, pabėgėlių sveikatos priežiūrą tektų apmokėti Lietuvos apdraustųjų sumokėtų PSD įmokų sąskaita“, - teigiama VLK pranešime.

Pabėgėlių sveikatos priežiūrai reikalingų lėšų poreikį VLK apskaičiavo darydama prielaidą, kad jiems bus teikiamos visos sveikatos priežiūros paslaugos, kaip ir kitiems apdraustiesiems Lietuvoje, taip pat tai, kad pabėgėliai gali turėti specialių, papildomų sveikatos priežiūros poreikių.

„Tai yra būtinosios išlaidos, kad šiems žmonėms būtų suteikta reikalinga sveikatos priežiūra. VLK, kaip ir kitos institucijos, nežino, kokie žmonės atvyks į Lietuvą, taip pat neturi duomenų apie jų sveikatos būklę, ligas, kuriomis serga jie ir jų artimieji. Tad labai tikėtina, kad papildomų lėšų poreikis gali būti gerokai didesnis, jei paaiškėtų, kad šiems žmonėms reikalinga ypatinga sveikatos priežiūra, sudėtingų ligų gydymas, kuris gali brangiai kainuoti“, - aiškinama pranešime.

Pabėgėliai būtų gydomi tose pačiose gydymo įstaigose kaip ir vietiniai gyventojai.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, užsieniečių, kuriems suteikta laikinoji apsauga, gydymo išlaidos apmokamos iš valstybės biudžeto lėšų, kurios yra skiriamos PSDF biudžetui.

2015 metų PSDF biudžeto dydis - 1,381 mlrd. eurų.