Kaip trečiadienį galimas korupcijos apraiškas Vilniaus miesto savivaldybėje tiriančiai komisijai sakė vicemeras, savivaldybei pradėjus ieškoti Lietuvos prekybos namus Maskvoje norinčios steigti bendrovės, šiuo projektu susidomėjo vienintelė "Eksimeta".

"Ieškojome per asocijuotas struktūras, kas norėtų steigti Lietuvos prekybos namus Maskvoje, jokia kita Lietuvos bendrovė, išskyrus "Eksimetą", šiuo projektu nesidomėjo", - komisijos posėdyje teigė G.Paviržis.

Vicemeras taip pat aiškino, jog jei Vilniaus miesto savivaldybė, steigiant Lietuvos prekybos namus Maskvoje, būtų protegavusi minėtą bendrovę, tą būtų dariusi slapta. Tuo tarpu, vicemero teigimu, "visa tai buvo daroma viešai ir pritariant Ūkio bei Užsienio reikalų ministerijoms, Lietuvos ambasadai Maskvoje".

Vicemeras priminė, jog 2004 metų vasarį bendrovė "Eksimeta" Ūkio ministerijai, Maskvos vyriausybei bei Lietuvos ambasadai Maskvoje pristatė planą, kaip atgaivinti Lietuvos prekybos namus Maskvoje, tačiau tuomet niekam abejonių dėl galimo protegavimo nekilo.

Bendrovę "Lietuvos prekybos namai" Maskvoje anksčiau buvo įsteigusi Ūkio ministerija, tačiau šiam projektui įstrigus, bendrovę buvo nutarta privatizuoti. Bendrovė buvo perduoda Valstybės turto fondui, šis 2003 metų pabaigoje surengė viešą aukcioną, kuriame minėtą bendrovę už 52 tūkst. litų įsigijo "Eksimeta".

G.Paviržis komisijai taip pat aiškino, jog nepatenkinta, kaip realizuojamas bendras Vilniaus ir Maskvos projektas, steigiant Lietuvos prekybos namus Maskvoje, bendrovė "Eksimeta" Vilniaus miesto savivaldybę apskundė Ūkio ministerijai.

"Ar proteguojama įmonė mus skųstų?" - retoriškai klausė G.Paviržis.

Pasak jo, Vilniaus miesto savivaldybė nesutiko pasirašyti bendrovės "Eksimeta" paruoštos sutarties, tad ši, skųsdamasi savivaldybe, praėjusių metų gruodžio pabaigoje raštu kreipėsi į ūkio ministrą Viktorą Uspaskichą.

Kaip tvirtino G.Paviržis, "ministras nagrinėjo skundą, bendrovei buvo pasiūlyta ieškoti galimybių susitarti su savivaldybe".

Pats bendrovės "Eksimeta" vadovas Raimondas Karpavičius teigia, jog skandalas, į kurį įsipainioję Vilniaus meras Artūras Zuokas ir V.Uspaskichas vienas kitą kaltina privačių bendrovių protegavimu, kilo jam nesutikus derėtis dėl Lietuvos prekybos namų akcijų pardavimo.

R.Karpavičiaus teigimu, ūkio ministras inicijavo susitikimą Ūkio ministerijoje ir pasiūlė parduoti turimas bendrovės "Lietuvos prekybos namai" akcijas su juo susijusioms įmonėms.

Tuo tarpu V.Uspaskichas tvirtina, kad viskas vyko priešingai - tai esą pats R.Karpavičius jam siūlė pirkti prekybos ir logistikos bendrovės akcijas.