STT pareigūnai surinko užtektinai duomenų, leidžiančių teigti, kad buvęs Seimo narys Vitas Matuzas, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi ir sukčiaudamas veikė organizuotoje grupėje, kuri pasikėsino neteisėtai įgyti daugiau kaip 240 tūkst. eurų (apie 840 000 Lt) vertės svetimą AB „Panevėžio energija" turtą. Įtarimai šioje byloje dar yra pareikšti buvusiam bendrovės „Panevėžio energija" vadovui V. Š. ir keliems kitiems asmenims.

Įtarimai taip pat pateikti juridiniam asmeniui - kooperatinei bendrovei.

Įtariamiesiems susipažinus su bylos medžiaga, bus surašytas kaltinamasis aktas ir byla perduota teismui.

Anksčiau iš šios didelės apimties bylos buvo išskirti keli ikiteisminiai tyrimai, kurie jau baigti ir teismų nuosprendžiai yra įsiteisėję; yra ir bylų, kurios dar nagrinėjamos teismuose arba kurių teismo sprendimai yra apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

Šių metų rugpjūtį Panevėžio apygardos prokuratūra Apeliaciniam teismui apskundė Vilniaus apygardos teismo priimtą išteisinamąjį nuosprendį buvusiam Seimo nariui V. Matuzui bei lobistui Andriui Romanovskiui.

Šiuo metu Radviliškio rajono apylinkės teisme nagrinėjama baudžiamoji byla (joje kaltinimai pareikšti juridiniam asmeniui - kooperatinei bendrovei, buvusio Seimo nario V. Matuzo žmonai D. M. ir bendrovės buhalterei) dėl siekimo apgaule gauti Europos Sąjungos ir Lietuvos 685 250 Lt subsidiją (paramą) biokuro gamybai. Subsidijos gauti nepavyko, nes STT Panevėžio valdybos pareigūnai, atlikę ikiteisminį tyrimą ir turėdami duomenų apie padarytas nusikalstamas veikas, informavo Nacionalinę mokėjimų agentūrą.

Baudžiamoji byla, kurioje 2014 m. lapkričio 13 d. Kauno apygardos teismo nuosprendžiu buvusio Seimo nario V. Matuzo žmona D. M. buvo pripažinta kalta dėl dokumentų suklastojimo ir svetimo turto pasisavinimo bei nubausta 13 500 Lt bauda, dar bus nagrinėjama apeliacine tvarka.

Iš didelės apimties bylos išskirtuose tyrimuose jau yra įsiteisėjusių teismų nuosprendžių. Panevėžio miesto apylinkės teismas 2012 metų lapkritį dėl dokumento suklastojimo ir suklastoto dokumento panaudojimo vykdant viešuosius pirkimus nubaudė bendrovės „Šilumomatis" darbuotoją. Tas pats teismas 2012 metų lapkritį pripažino kaltais dėl piktnaudžiavimo tarnyba, turto iššvaistymo ir dokumentų suklastojimo Panevėžio miškų urėdijos darbuotojus. Panevėžio apygardos teismas 2012 metų liepą Panevėžio miškų urėdijos specialistui už piktnaudžiavimą tarnyba ir dokumentų klastojimą paskyrė baudą ir dvejiems metams atėmė teisę dirbti darbą, susijusį su viešaisiais pirkimais.