„Mes negalime pritarti, nes Lietuvos ir kai kurių kitų šalių galimybės yra ribotos. Negalime pritarti, jeigu nesugebėsime įvykdyti savo įsipareigojimų. Pritarėm tam, ką šiandien galim padaryti. Kitas klausimas, kad tam reikia pasiruošti. Dėl vadinamosios privalomos kvotos tikrai bus didelę diskusija. Be to, mes, kaip ir kai kurios kitos šalys, manom, kad reikia taikyti daugiau prevencinių priemonių. Turi būti labai aiškus atskyrimas, ką reikia priimti. Priimti turime ne ekonominius pabėgėlius, o tuos žmones, kurie iš tikrųjų bėga nuo karo“, - sakė G. Kirkilas

Politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius neabejoja, kad padėti reikia, reikia pabėgėlius priimti, bet dėl esminių klausimų turi spręsti visos ES šalys:

„Jos neturėtų nusileisti ponios A. Merkel diktatui. Nenoriu brėžti kažkokių skaičiaus ribų, bet mes lengvai galėtume priimti ir 3 tūkstančius žmonių.

Tie 3 tūkstančiai pabėgėlių tikrai nesugadins gyvenimo trims milijonams.

Antra vertus, būtina atstatyti Europos sienas. Dabar atvykę ir vis atvykstantys pabėgėliai tiesiog naudojasi proga. Nei Afganistane, nei Sirijoje ar Irake nepaaštrėjo karo veiksmai ir žmonės bėga ne iš mūšio lauko. Jie bėga iš pabėgėlių stovyklų Turkijoje ar Libane, nes mano, kad dabar yra palankiausios sąlygos, o taip ir yra, pasiekti ne tik Europą, bet ir galutinė tikslą – Vokietiją.

Būtent Vokietija suvaidino lemiamą vaidmenį, nutariant, kad tų sienų neturėtų būti. Vadinasi, ji ir turi prisiimti didžiausią atsakomybė už pabėgėlius.

Kaip yra sakęs Vokietijos socialdemokratų lyderis (Vokietijos vicekancleris Sigmaras Gabrielis), Vokietija gali per kelerius metus priimti dar pusę milijono pabėgėlių. Čia jų reikalas, jie gali tai daryti. Bet jie negali priimti, sakykim, dviejų milijonų pabėgėlių ir tikėtis, kad kitos ES šalys automatiškai sutiks priimti tam tikrą procentą šitų bėglių, neapsvarsčius kitų įmanomų galimybių. Gal būtų tikslingiau finansiškai padėti pabėgėlių stovykloms Turkijoje ar Libane, iš kur pabėgėliams, pasikeitus situacijai, būtų lengviau ir arčiau grįžti į tėvynę. Čia vieno žmogaus išlaikymas, turbūt, kainuoja 5 kartus pigiau, nei kitur“, - „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ sakė K. Girnius.

Laida „Dienos klausimas“ transliuojama darbo dienomis nuo 13.10 iki 14.30 val.