Lietuvos Seimo rinkimų sistema yra mišri: 71 Seimo narys renkamas vienmandatėse rinkimų apygardose, 70 išrenkama pagal partijų sudarytą rinkimų sąrašą. Kandidatai vienmandatėse apygardose dėliojami kiek anksčiau, nes politikams reikia padirbėti apygardose: prisistatyti rinkėjams, surengti daugybę susitikimų arba „praplauti“ smegenis, kaip sako eiliniai rinkėjai.

Nors kandidatų sąrašas nėra baigtinis, tačiau jau dabar aišku, kad darbiečiai sieks panervinti kitas partijas.

Pavyzdžiui, Vilniaus Antakalnio apygardoje Darbo partija kelia buvusio konservatoriaus Vidmanto Žiemelio kandidatūrą prieš dabartinį konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį.

„Jis pats ten labai norėjo“, - sakė vienas darbietis.

Antakalnis – nuolatinė konservatorių tvirtovė pastaruosius trejus metus: 2012 m., 2008 m. ir 2004 m. Šioje apygardoje buvęs konservatorių lyderis Andrius Kubilius laimėjo trejus rinkimus iš eilės.

Joje 2000 m. yra laimėjęs Rolandas Paksas, kai buvo liberalas, o prieš jį 1996 m. V. Žiemelis, kai buvo konservatorius.
Vidmantas Žiemelis

V. Žiemelio santykiai su konservatoriais buvo labai permainingi: jis pašalintas iš šios partijos 1998 m., vėliau grįžo, tačiau pastarąjį kartą paliko ją 2010 m., kai perėjo į nuo Arūno Valinsko partijos atskilusią ir su dar vienu buvusiu konservatoriumi Gediminu Vagnoriumi įkurtą Krikščionių partiją. Pastarajai susijungus su Darbo partija, tapo darbiečiu. Kalbėta, kad konservatorių ir V. Žiemelio santykiai nesusiklostė dėl politiko pomėgio proteguoti sūnaus Gedimino Žiemelio interesus.

Bandys laimę Vilniuje

Vilniuje, Naujamiesčio apygardoje, kandidatūrą kels ir Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės patarėja vidaus politikai Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Senamiestyje greičiausiai kandidatuos plačiajai visuomenei nežinoma Palmyra Vinkšnaitė. Ji yra Žemės ūkio ministerijos kuruojamo „Lietuvos žirgyno“ direktoriaus pavaduotoja. Kaip žinia, Žemės ūkio ministerijai irgi vadovauja Darbo partijos atstovė.

Kaip minėta, Antakalnyje mandato sieks V. Žiemelis, Žirmūnuose savo kandidatūrą kels Viktorą Uspaskichą (kai jis išėjo į Europos Parlamentą) Seime pakeitęs Gintaras Tamošiūnas.

Fabijoniškėse gali būti keliama Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Artūro Paulausko kandidatūra.
Artūras Paulauskas
Šeškinėje kandidatuos parlamentaras Vytautas Gapšys, Justiniškėse – teisingumo viceministras Giedrius Mozūraitis, Karoliniškėse – dar vienas parlamentaras Valdas Skarbalius, Lazdynuose jėgas bandys praėjusiuose rinkimuose Vilniaus meru tapti bandęs Jonas Pinskus.
Vytautas Gapšys

Darbo partija nėra stipri, kai kalbama apie vienmandates rinkimų apygardas. Per praėjusius Seimo rinkimus darbiečiai Vilniaus mieste iškovojo tik vieną apygardą. Naujojoje Vilnioje laimėjo parlamentaras Sergej Ursul, kurio kandidatūra čia bus keliama ir šį kartą.

Dilema: ar kandidatuoti V. Mazuroniui?

Kauno mieste situacija darbiečiams praėjusį kartą irgi nebuvo palanki. Laikinoji sostinė 2012 m. buvo konservatorių bastionas. Gal todėl kandidatų pasirinkimo procesas Kaune pas darbiečius nebaigtas.

Iš ryškesnių asmenų Kauno Dainavos apygardoje kandidatuos Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas Vydas Gedvilas.

Šilainiuose renkamasi tarp Mečislovo Zasčiurinsko ir Sauliaus Girdausko kandidatūrų, Aleksoto-Vilijampolės apygardoje ketinama kelti Sigytą Klimą. Pats kandidatas yra rašęs, kad jo vardas toks dėl to, kad kilęs iš Dzūkijos, kur sakoma ne Sigitas, bet Sigytas.

Kandidatų kol kas nėra Centro, Žaliakalnio, Pramonės, Panemunės apygardose.

Klaipėdoje aiški Raimundo Paliuko kandidatūra Baltijos apygardoje ir Genoveitos Krasaskienės – Pajūrio, tačiau Danės ir Marių apygardos – tuščios.

Šiauliuose planuoja kandidatuoti Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narė Danguolė Martinkienė ir krašto apsaugos viceministras Marijus Velička.

Tačiau Šiauliai taip pat nėra dėkingas miestas darbiečiams. Aušros apygardoje metai iš metų laimi socialdemokratas Edvardas Žakaris, Saulės – socialdemokratas Arvydas Mockus, kuris 2012 m. nugalėjo D. Martinkienę. Dainų apygardoje gana stiprus yra šiuo metu jokiai partijai nepriklausantis Valerijus Simulikas. Jis praeitą kartą nugalėjo Valentiną Mazuronį, kuris dabar yra Darbo partijos pirmininkas.
Valentinas Mazuronis

Klausiamas, ar pats eis į Seimo rinkimus, V. Mazuronis DELFI sakė, kad jo pavardė bus partijos sąraše, tačiau dėl vienmandatės apygardos kol kas diskutuojama. Politikas teigia neatmetantis galimybės iš Europos Parlamento grįžti į Lietuvą, bet labiausiai tai priklausys nuo Seimo rinkimų rezultatų.

A. Pitrėnienė vėl bandys jėgas Skuode

Panevėžyje Nevėžio apygardoje nuo Darbo partijos bus keliamas Seimo narys Petras Narkevičius, Vakarinėje apygardoje – Panevėžio miesto savivaldybės tarybos narys Alfonsas Petrauskas.

Aukštaitijos apygarda kol kas tuščia, Marijampolėje kandidatuos Algis Žvaliauskas, Alytuje – Kęstutis Daukšys, Gargžduose – Andželika Šakinienė. Šilutėje-Pagėgiuose kandidatas irgi kol kas neaiškus, Šilalėje-Šilutėje savo kandidatūrą kels Gediminas Vagnorius.

Tauragėje vienmandatė paskirta Vaidotui Globiui, Plungėje-Rietave – Mindaugui Jurčiui. Kretinga savo kandidato dar neturi.

Spalvingoji švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė bus keliama Skuodo-Mažeikių apygardoje.
Audronė Pitrėnienė

Mažeikiuose kandidatuos Laimutė Kačerauskienė, Akmenės-Joniškio apygardoje – Saulius Bucevičius, Telšiuose – Valentinas Bukauskas.

Kelmės apygarda vis dar tuščia, Raseiniuose keliama Dariaus Ulicko kandidatūra.

Kėdainių apygarda, kaip tikėtasi, skiriama Virginijai Baltraitienei, Radviliškyje bus keliama Zitos Žvikienės kandidatūra, Šiaulių kaimiškojoje apygardoje veikiausiai dalyvaus Ingrida Venciuvienė.

Pakruojo-Joniškio apygarda iki šiol neužpildyta, o Pasvalio-Panevėžio kandidatuos Vytautas Liepa. Biržuose-Kupiškyje kandidatūrą kels Ritas Vaiginas, Anykšių-Kupiškio – Ričardas Sargūnas. Dar neaiškus kandidatai Rokiškyje, Utenoje, Zarasų-Visagino, Širvintų-Vilniaus apygardose.

Ignalinos-Švenčionių apygardoje rinkimuose dalyvaus Šarūnas Birutis, Molėtų-Švenčionių – Petras Čimbaras. Vilniaus-Šalčininkų apygarda skirta Alicijai Šerbaitei, Vilniaus-Trakų – Vilijai Filipovičienei, Trakų-Elektrėnų – Dangutei Mikutienei.

L. Graužinienė, kaip visuomet, kandidatuos Ukmergėje, tačiau čia jai nesisekė 2012 m., 2008 m., 2004 m. Tiesa, Ukmergėje buvo stiprus kandidatas a.a. Julius Veselka, bet jo nelikus balsai gali persiskirstyti.

Jurbarke ir Šakiuose kandidatai vis dar neaiškus, tačiau Suvalkijoje kandidatuos socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, Kauno-Kėdainių apygardoje – Viktoras Fiodorovas, Kauno kaimiškojoje – Antanas Makarevičius, Prienuose-Birštone – Gintautas Sodaitis.

Vilkaviškio, Varėnos-Eišiškių ir Lazdijų-Druskininkų apygardos kandidatų dar neturi, Dzūkijoje kelsis Raimundas Markauskas.

Praėjusiuose Seimo rinkimuose Darbo partija laimėjo 12 mandatų vienmandatėse apygardose.