Konservatorius savo kreipimesi mini pirmadienį pasirodžiusio žurnalo "Ekstra" publikaciją, kurioje nurodyta, esą V.Uspaskichas naudojasi galimai suklastotu Rusijos G.V.Plechanovo ekonomikos akademijos aukštojo mokslo baigimo diplomu.

"Publikacijoje cituojamas Jūsų pavaduotojas Gintaras Jasaitis, kuris teigia, jog tokiais atvejais būtina pradėti ikiteisminį tyrimą, - teigiama parlamentaro kreipimesi. - Ar šiuo atveju, paaiškėjus, kad minėti teoriniai G. Jasaičio samprotavimai paliečia įtakingą Seimo narį V.Uspaskichą, prokuratūrai užteks drąsos ir ryžto inicijuoti ikiteisminį tyrimą?"

Kad teisėsauga turėtų atlikti tyrimą dėl ūkio ministrui mestų įtarimų, pirmadienį per spaudos konferenciją pareiškė ir Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas. Jis šiuos įtarimus pavadino rimtais.

Pirmadienį žurnalas "Ekstra" paskelbė, esą Darbo partijos lyderis, ūkio ministras V. Uspaskichas, save vadinantis "be penkių minučių ekonomikos mokslų daktaru", gali būti tik penktos kategorijos suvirintojas dujomis.

"Uspaskich Viktor pavardė sąrašuose studentų, besimokiusių Rusijos G.V.Plechanovo ekonomikos akademijoje 1990-1993 metais, neaptikta. Jo taip pat nėra sąrašuose studentų, baigusių akademiją 1993 metais", - žurnalas cituoja birželio 9 dieną gautą G.V.Plechanovo ekonomikos akademijos (REA) oficialų atsakymą.

Seimo interneto svetainėje pateiktoje V.Uspaskicho biografijoje nurodyta, jog jis "dirbdamas neakivaizdiniu būdu studijavo Maskvos Plechanovo liaudies ūkio akademijoje (Rusija), kurią 1993 metais baigė ir įgijo ekonomisto specialybę". 1999 metais jis esą baigė ekonomikos magistrantūros studijas Kauno technologijos universitete (KTU), o nuo 2000 metų yra šios aukštosios mokyklos doktorantas.

Pasak "Ekstros", Maskvoje nestudijavęs ir diplomo teisėtai neįgijęs V.Uspaskichas negalėjo įstoti į KTU magistrantūrą.

V.Uspaskichas, anksčiau vienoje savo pirmųjų biografijų nurodęs, jog REA tik mokėsi, šią informaciją pavadino "dar vienu blefu, dar vienu kompromatu".

"Jei yra duomenų, kad asmuo naudojasi suklastotu diplomu ir jo pagrindu įgijo kitą aukštąjį išsilavinimą, būtina pradėti ikiteisminį tyrimą. Žinoma, gal ir nepavyks nustatyti visų nusikaltimo aplinkybių, visų kaltininkų, bet tas, kuris, jam žinant, pasinaudojo suklastotu dokumentu, turėtų atsakyti pagal įstatymą", - teigė generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis.

Anot Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko, tai, ką politikas rašo savo autobiografijoje, yra jo paties sąžinės reikalas. Jei politikas sumelavo, jis esą atsako prieš rinkėjus.