"Nesuprantu liberaldemokratų, gal tai vienas iš jų populistinių žingsnių, norint atkreipti į save dėmesį", - sakė Eltai J.Lionginas.

Pasak jo, pasirašydami stojimo į ES sutartį buvome numatę, kad įeisime į euro zoną.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas pastebi, kad iš 10 naujų valstybių tik 3 šalys - Slovėnija, Lietuva ir Estija dalyvauja programoje, numatančioje, kad 2007 sausio 1 d. bus įvestas euras. "Kitos valstybės kol kas nepakviestos deryboms. Galima tik pasidžiaugti, kadangi Lietuvos makroekonominiai rodikliai vieni iš geriausių", - sakė J.Lionginas.

Pasak jo, priklausyti euro zonai - tai reiškia investicijų, eksporto padidėjimą. "Ekspertų skaičiavimais, įvedus eurą investicijos turėtų išaugti 40 proc., eksportas padidėti dvigubai", - teigė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas.

Pasak jo, žmonės labiausiai baiminasi, kad įstojus į euro zoną padidės kainos. "Įvedusių eurą ES šalių patirtis rodo, kad pradžioje kai kuriuose sektoriuose kainos šoktelėjo, tačiau susumavus rezultatus pasirodė, kad kainos padidėjo tik 0,2 proc.", - sakė J.Lionginas.

Jis pažymėjo, kad referendumo paskelbimas kainuotų nuo 6 iki 10 milijonų litų, už kuriuos būtų geriau, pavyzdžiui, suremontuoti kelius ar mokyklas. Jeigu liberaldemokratai siekia išsiaiškinti žmonių nuomonę, jie, J. Liongino nuomone, galėtų daryti apklausas, apeiti žmones, apklausti ir rezultatus paskelbti Seimo plenariniame posėdyje.

Eltos žiniomis, Seimo Liberalų demokratų frakcija surinko per 40 parlamentarų parašų, remiančių siūlymą svarstyti nutarimo projektą "Dėl referendumo dėl euro įvedimo Lietuvoje paskelbimo".

Seimo Liberalų demokratų frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis penktadienį Eltai sakė, kad jau kitą savaitę šis klausimas bus įtrauktas į Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkę. Jis tikisi, kad Seimas pritars tokiai iniciatyvai.

Liberaldemokratų teigimu, jie nėra nusistatę prieš euro įvedimą Lietuvoje, tačiau tokio nacionalinės svarbos klausimo sprendimas, turėsiantis nemažą įtaką tolesniam valstybės gyvenimui, jų manymu, turi būti priimtas kartu su visais valstybės piliečiais.

Lietuva tikisi įsivesti eurą nuo 2007 metų sausio 1 dieną.