Seimo komisijos, tiriančios galimus korupcijos atvejus Vilniaus miesto savivaldybėje, posėdyje liudijęs R.Karpavičius penktadienį patvirtino, jog V.Uspaskichas siūlė jam parduoti "Eksimetos" turimas prekybos ir logistikos bendrovės "Lietuvos prekybos namai" akcijas.

R.Karpavičius žurnalistams sakė, jog susitikimas, kuriame ūkio ministras siūlė parduoti akcijas, vyko ministro iniciatyva Ūkio ministerijoje.

Pasak R.Karpavičiaus, ūkio ministrui jis atsakė pasitarsiąs su akcininkais, tačiau po savaitės, kaip žadėjęs, nepaskambino.

"Eksimetos" vadovo teigimu, jam nesutikus derėtis dėl Lietuvos prekybos namų akcijų pardavimo, kilo skandalas, į kurį įsipainioję Vilniaus meras Artūras Zuokas ir V.Uspaskichas vienas kitą kaltina privačių bendrovių protegavimu.

Ūkio ministras yra apkaltinęs Vilniaus merą, neva šis be Vilniaus savivaldybės tarybos ir Vyriausybės sprendimų informavo Maskvos merą Jurijų Lužkovą bei Maskvos vyriausybės ministrą Aleksandrą Baburiną, jog bendrovė "Eksimeta" įgaliota atstovauti steigiant Lietuvos prekybos namus Rusijos sostinėje.

Pasak R.Karpavičiaus, šią savaitę jam lankantis Maskvoje su žemės ūkio ministre Kazimira Prunskiene, oficialiuose susitikimuose Maskvos vyriausybės pareigūnai jam leido suprasti, jog ūkio ministras yra derėjęsis su jais dėl prekybos ir logistikos centro steigimo.

"Ministro Aleksandro Baburino pavaduotojas oficialiame susitikime man du kartus pasakė: ko tu lauki, tu turi visus popierius, laiko lieka nedaug, mes Viktorui nieko nežadėjom", - pasakojo R.Karpavičius.

Tuo tarpu komisijos pirmininkė, ūkio ministro vadovaujamos Darbo partijos frakcijos Seime seniūnė Loreta Graužinienė žurnalistams po posėdžio leido suprasti, kad komisija nesiaiškins, ar R.Karpavičiaus kaltinimai, jog ūkio ministras spaudė parduoti bendrovės "Lietuvos prekybos namai" akcijas, pagrįsti.

"Aš nežinau, kodėl jums būtent ši vieta užsifiksavo iš šios dienos posėdžio, aš tikrai negalėčiau pasakyti, kad buvo akcentuota, kad buvo daromas spaudimas, kad spaudė ūkio ministras parduoti akcijas, komisijos posėdyje taip akivaizdžiai nebuvo įvardinta", - žurnalistų klausimais, ar komisija tirs "Eksimetos" vadovo ūkio ministrui mestus kaltinimus, stebėjosi L.Graužinienė.

L.Graužinienė taipogi leido suprasti, jog ūkio ministras komisijai dėl jam mestų kaltinimų nesiaiškins.

Į žurnalistų klausimus, ar į komisiją bus kviečiamas V.Uspaskichas, L.Graužinienė atsakinėjo, jog "kokius klausimus spręsti ir ką kviesti" komisija spręs išklausiusi vicemerą Gediminą Paviržį.

G.Paviržis kviečiamas liudyti artimiausiame komisijos posėdyje, kuris šaukiamas trečiadienį.

V.Uspaskichas yra įtariamas "Krekenavos agrofirmos", kurios akcininkas jis yra, protegavimu bendraujant su Maskvos vyriausybės atstovais. Ūkio ministro interesų skaidrumą aiškinasi trys Seimo komisijos.