"Aš į komitetą neisiu, nes Vyriausybė priėmė nutarimus pagal Lietuvos įstatymus, mes nepažeidėme jokių įstatymų ir aš niekur aiškintis nesirengiu eiti", - žurnalistams trečiadienį sakė A.Brazauskas.

Jis teigė neigiamai vertinąs komiteto sprendimą: "Aš manu, kad komitetas turi vykdyti savo funkcijas - parlamentinės priežiūros, o ne dubliuoti valstybės kontrolierius. Mes atlikome savo darbą - išskyrėme tam tikriems reikalams ir tikslams šitą žemę. Mes baigėme savo darbą", - pareiškė premjeras.

Audito komitetas tikisi, kad premjeras suteiks komitetui naudingos informacijos apie tai, kaip savivaldybei Vyriausybė perdavė sklypą, kuriame buvo 10,4 hektarai valstybinės reikšmės miško.

Anksčiau Audito komitetas ketino kreiptis į prezidentą Valdą Adamkų "politinio ir moralinio palaikymo" aiškinantis sklypo skyrimo "Siemens" arenos ir pramogų parko Vilniuje statybai teisėtumą.

Valstybės kontrolė, atlikusi valstybės žemės panaudojimo Vilniaus miesto savivaldybėje auditą, nustatė, kad iš 60,8 hektarų žemės sklypo, kuris skirtas statyti "Siemens" areną ir pramogų parką, apie 10 ha buvo nacionalinės reikšmės miškas.

Todėl šios valstybinės žemės nebuvo galima perduoti nei savivaldybei, nei privatiems asmenims.

Sklypą Vyriausybė 1999 metais perdavė Vilniaus miesto savivaldybei, o ši - terminuotai (iki 2099 metų) bendrovei "Ogmios astra", kuri priklauso "Rubicon group".

Vilniaus miesto savivaldybės Teisės ir personalo departamento direktorius Jovitas Elzbergas po Audito komiteto posėdžio pareiškė, kad jokio miško perduotame sklype nėra.

Audito komiteto pirmininko Artūro Skardžiaus bandymą išsiaiškinti, kokiomis aplinkybėmis nacionalinės reikšmės miškas pateko privatiems asmenims, J.Elzbergas pavadino bandymu "rasti kažkokių argumentų, pateisinančių jo kaip komiteto pirmininko ir politiko veiklą".

"Jokio miško šioje teritorijoje nėra registruota", - sakė J.Elzbergas.

Jis taip pat pabrėžė, kad sklype, skirtame "Siemens" arenos ir pramogų parko statybai negalima statyti gyvenamųjų namų.

"Pagal detalųjį planą ten nėra numatyta statyti gyvenamųjų namų ir jų statyba negalima", - sakė J.Elzbergas.

Tuo tarpu Valstybės kontrolė įtaria, kad 37,94 ha sklype kaip tik ir planuojama gyvenamųjų namų ir kitų komercinių statinių statyba.

Tai daryti sklypo savininkams leidžia 2005 metų kovo mėnesį Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu pakoreguotas teritorijos detalusis planas.

Beje, šiame plane, pasak Valstybės kontrolės, jau nebebuvo pažymėtas 10,4 ha ploto miškas, kuriam Vyriausybė 2002 metais suteikė nacionalinės reikšmės statusą.