„Jei nieko nedarysime ir paliksime savieigai, tikimybė (jei ne Lietuvoje, tai kitoje šalyje), kad kažkas gali atsitikti, yra, ypač ten, kur tolerancijos mažiau“, – teigia jis.

Kadangi teroro aktas buvo labai žiaurus, jo pasekmės jaučiamos iki šiol, tačiau, I. Stankovičiaus nuomone, situacija dar neišspręsta, nes Europos visuomenė įvykiui nebuvo pakankamai jautri ir neskyrė užtektinai dėmesio.

Europa teroro aktui skyrė per mažai dėmesio

Praėjus ketveriems metams po Anderso Breiviko išpuolio Norvegijos saloje, iš dalies jau galima kalbėti apie pasekmes Europoje, sako saugumo politikos ekspertas Ignas Stankovičius. Tačiau, mano jis, jų bus ir vėliau, nes tai buvo labai žiaurus teroro aktas.

Vis dėlto, pabrėžia I. Stankovičius, pasakyti, kad demokratinė Europos visuomenė būtų labai sujautrinta, kad tam įvykiui būtų skiriama labai daug dėmesio, negalima: „Iš pradžių buvo kažkiek, dabar nutilo.“

„Mano galva, šiuo atveju yra toks fenomenas, kad tema, kuria A. Breivikas pateisino savo žiaurų, nežmonišką poelgį, yra aktuali. Gerokai anksčiau teko būti Norvegijoje, su daug kuo kalbėtis, ir ten tikrai buvo didelis nepasitenkinimas atvykėliais iš kitų šalių, konkrečiai – islamą išpažįstančiais žmonėmis, kurie, kaip pabėgėliai apsigyvenę Norvegijoje, nori pakeisti, daryti įtaką norvegų gyvenimo būdui, reiškia pretenzijas“, – pasakoja I. Stankovičius.

Taip pat ekspertas prisimena, kad, būdamas Norvegijoje, girdėjo labai daug ir labai griežtų pasisakymų, kad norvegų kantrybė trūksta. Be to, žmonės labai stipriai kritikavo savo valdžią, kuri priima pabėgėlius ir negalvoja apie pasekmes.

Būtina užbėgti už akių panašioms tragedijoms

Kadangi Lietuva taip pat dalyvauja sprendžiant pabėgėlių priėmimo problemą, I. Stankovičius kelia klausimą – ar ir pas mus neatsiras koks „lietuviškas Breivikas“, jei priimti pabėgėliai pradės kelti per dideles pretenzijas.

„Kalbu apie tai, kad reikia labai atsakingai galvoti ir iš anksto imtis priemonių, kad taip neatsitiktų. Jei nieko nedarysime ir paliksime savieigai, tikimybė (jei ne Lietuvoje, tai kitoje šalyje), kad kažkas gali atsitikti, yra, ypač ten, kur tolerancijos mažiau. Mano galva, [...] pabėgėlių srautas, kuris dabar ateina, provokuoja mintį, ką turime daryti, kad nepasikartotų panašus atvejis“, – teigia I. Stankovičius.