Kaip BNS sakė Lietuvos KOP vadas pulkininkas Jonas Marcinkus, pirmadienį ir antradienį iš Zoknių pakilo po du JAV karinių oro pajėgų strateginės transporto aviacijos lėktuvus "C-17 Globemaster", kurie į Afganistano sostinę Kabulą išskraidino Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės karius ir įrangą.

Pasak J.Marcinkaus, į Afganistaną "C-17" kasdien skris po du reisus iki šios savaitės pabaigos.

Taip pat šią savaitę Zokniuose nusileido penki amerikiečių "C-17", kuriais į Rukloje prasidėjusias tarptautines pratybas "Gintarinė viltis 2005" (Amber Hope) atskrido užsienio valstybių kariai ir buvo atgabenta jų įranga ir ginkluotė.

Nesėdi be darbo ir Lietuvos aviatoriai. Šią savaitę Lietuvos KOP transporto lėktuvai "An-26" skraidino karius į Balkanus, skrido su krovininiais reisais į Italiją ir Norvegiją.

Be to, Zokniuose dislokuoti keturi Nyderlandų karališkųjų oro pajėgų naikintuvai "F-16 Fighting Falcon", kurie NATO vadovybės sprendimu saugo Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvę.

Pasak pulkininko J.Marcinkaus, olandai dukart per dieną kylą į treniruočių skrydžius. Taip pat planinius treniruočių ir mokomuosius skrydžius vykdo ir Lietuvos KOP lengvųjų atakos lėktuvų "L-39 Albatros" įgulos.

Neseniai NATO karinių planuotojų parengtoje studijoje Zoknių aerodromui numatytas reikšmingas vaidmuo tarp Aljanso karinių bazių.

Birželį planuojama pradėti šiemet Zokniuose numatytus infrastruktūros rekonstrukcijos ir statybos darbus. Šiemet NATO ir Lietuvos lėšomis planuojama suremontuoti atsarginį kilimo-tūpimo taką, nutiesti aptarnavimo kelius automobiliams, nutiesti įvairių ryšių ir inžinierinių komunikacijų, jau įrengta naujesnė orlaivių navigacijos įranga.

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, nuo gegužės pradžios Zokniuose įdiegta stacionari NATO taktinė oro navigacinė sistema TACAN, kuri užtikrina saugų Aljanso karinių lėktuvų nutūpimą.

Anot KOP vado J.Marcinkaus, navigacinės sistemos TACAN įsigijimas - didelis žingsnis į priekį, modernizuojant Lietuvos karinių oro pajėgų aviacijos bazę Šiauliuose. Sistema suteiks NATO šalių lėktuvams galimybę skraidyti Lietuvos oro erdvėje ir tūpti kariniame Šiaulių aerodrome visą parą, bet kokiomis oro sąlygomis.

Lietuva TACAN sistemą įsigijo iš Vokietijos gynybos ministerijos. Ji pagaminta 1990 m. Lietuvai šios sistemos įdiegimas kainavo 0,9 mln. litų.

Pasak Karinių oro pajėgų specialistų, Lietuvos įsigyta navigacinė sistema TACAN yra patikima, atitinka visus tokiai įrangai keliamus reikalavimus. Tai pirminė taktinė navigacijos sistema, naudojama NATO karinėse aviacijos bazėse bei kariniuose laivuose. Zokniuose įrengta TACAN sistema suteikia Aljanso karinių orlaivių pilotams informaciją apie kursą ir atstumą iki aviacijos bazės Zokniuose pakilimo-nusileidimo tako kelių laipsnių ir kelių šimtų metrų tikslumu. Todėl lakūnas bet kokiu paros metu ir bet kokiomis oro sąlygomis gali orientuotis ir surasti aviacijos bazę.

Tokias karinės paskirties stacionarias taktinės oro navigacijos sistemas naudoja daugelis NATO šalių.

Lietuva pirmoji iš Baltijos šalių įsigijo navigacinę sistemą TACAN. Iškart po įstojimo į NATO, pradėjus vykdyti oro policijos misiją virš trijų Baltijos valstybių, buvo įrengta Didžiosios Britanijos karinių oro pajėgų mobili TACAN įranga, ją aptarnavo šios šalies kariniai specialistai.

Pernai Zokniuose buvo rekonstruota dalis pagrindinio tako, įrengta oro policijos misijai reikalinga infrastruktūra.

Sovietmečiu Zokniuose buvo įsikūrusi viena didžiausių Sovietų Sąjungoje karinių oro pajėgų bazių, kurioje buvo dislokuoti naikintuvų "MiG-27" ir "MiG-29" pulkai, elektroninės žvalgybos įranga aprūpinti transporto lėktuvai "An-12" bei atakos lėktuvų-bombonešių "Su-24" remonto bazė.