Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis žurnalistams po šio pasitarimo sakė, kad R. Tuminas negautų pensijos, kol turėtų draudžiamųjų pajamų.

Režisierius R. Tuminas šiuo metu vadovauja Jevgenijaus Vachtangovo teatrui Maskvoje.

„Kol turės draudžiamąsias pajamos, tol pensija yra nemokama. Kada tiktai nebeturės draudžiamųjų pajamų, iš karto pradedama yra mokėti“, - aiškino viceministras.

Jis pažymėjo, kad galutinai dėl pensijos skyrimo turės apsispręsti ministrai Vyriausybės posėdyje.

„Yra pateikta Vyriausybės posėdžiui, ministerijų atstovų pasitarime šitam klausimui buvo pritarta. Pritarta, kad skirti - todėl, kad Valstybinių pensijų skyrimo komisija jau yra priėmusi tokį sprendimą, kadangi Kultūros ministerija yra pateikusi šią kandidatūrą pirmojo laipsnio valstybinei pensijai ir visi dokumentai, kurie yra būtini ir pagal kuriuos sprendžiama ir teikiama Vyriausybei nutarimui priimti, jie visi atitinka tuos kriterijus, kurie būtent yra taikomi tiems žmonėms, kuriems yra teikiama ši valstybinė pensija“, - dėstė viceministras.

Pirmojo laipsnio valstybinė pensija pagal įstatymą priklauso visiems nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatams, juo režisierius tapo prieš daugiau nei 20 metų.

Valstybinę pensiją R. Tuminui siūloma skirti, nes jis šiemet sulaukė pensinio amžiaus.

Pirmojo laipsnio valstybinės pensijos dydis yra 232 eurai.

1994 m. R. Tuminas buvo apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija už Antono Čechovo „Vyšnių sodo“, Grigorijaus Kanovičiaus „Nusišypsok mums, Viešpatie“ ir Bertoldo Brechto „Galilėjaus“ pastatymus.

Nuo 2007 m. R. Tuminas dirba Rusijos Valstybinio akademinio J. Vachtangovo teatro meno vadovu Maskvoje.

Režisierius pastatė apie 40 spektaklių, kurie buvo rodomi daugiau nei 20 pasaulio valstybių. Jo spektakliai yra pelnę įvairių apdovanojimų tarptautiniuose teatrų festivaliuose.

Praeitą mėnesį prieštaringų vertinimų sulaukė R. Tumino pareiškimas, kad Rusijai būtinas „labai griežtas režimas, galbūt net žiaurus“ režimas, kad būtų išvengta chaoso.

„Mane stebina, kai žurnalistai klausia, kaip ten man, kaip menininkui, sekasi gyventi Maskvoje, prie V. Putino režimo. Galiu jums pasakyti savo nuomonę, kad yra būtinas griežtas, ir netgi žiaurus režimas. Kitaip viskas gali pavirsti į chaosą, prasidės revoliucijos. Tai niekam nereikalinga. Griežtas valdymas ir disciplina, net ir prieštaraujantis kokiems kanonams, yra būtini. Demokratija ir laisvė neatsiranda iškart. Tai užtrukti gali kelis dešimtmečius, reikia ilgai mokytis, keisti psichologiją, tačiau aš tikiuosi, kad viskas sugrįš į savas vietas. Bus mažiau karų ir daugiau minčių“, - susitikime Niujorke kalbėjo R. Tuminas.