Taip trumpai situaciją, į kurią pakliuvo 6 Kauno ir kitų miestų gyventojai, DELFI apibūdino prokurorė Lina Svidinskaitė-Ridikė.

Siekdami sėkmės versle ir asmeniniame gyvenime, žmonės gėrė koduotą vandenį, nešiojo amuletus, trynėsi kapų smėliu ir t. t., tačiau neišipildžius lūkesčiams pasijuto apgauti ir padavė jiems paslaugas teikusią aiškiaregę į teismą. Pastarosios advokatas patikino, kad būrimo paslaugos teiktos legaliai ir kaip sutarta.

„Byla išnagrinėta, perduota teismui. Išklausęs proceso dalyvių, teismas priims galutinį sprendimą“, – ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje precedento neturintį atvejį komentavo prokuratūros atstovė.

Teisme liejosi aistros

Kauno apylinkės teisme trečiadienį skambėjo baigiamosios kalbos, kurių metu prokurorė subendrinus bausmes, aiškiaregę A. Naruševičienę pasiūlė už grotų siųsti 4 metams. Jos sūnus gali atsipirkti lygtine laisvės atėmimo bausme – jam siūloma 1 metų 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atident dvejiems metams.

Be to, nukentėjusieji pateikė tūkstančius siekiančius ieškinius.

Teismo posėdyje netrūko aistrų – nuo pat posėdžio pradžios teisėjai teko raminti įsikarščiavusį A. Naruševičienės vyrą. Beje, jis į pastabas nelabai reagavo, tad vėliau buvo apskritai pašalintas iš posėdžių salės.

Tardama paskutinį žodį A. Naruševičienė sunkiai tramdė ašaras, negailėjo kritikos visiems nukentėjusiesiems, o savo kaltės nepripažino. Netrukus ji sukniubo ant kėdės. Buvo iškviesta greitoji pagalba. Atvykę medikai nustatė, kad moteris gali dalyvauti posėdyje. Tačiau A. Naruševičienė teigė pasakiusi viską, ką norėjo.

Teismas verdiktą skelbs rugpjūčio 14-ąją.

Sunkiai suprantamas apeigas rengė namuose, kapuose ir verslo vietose

Kaip rašoma kaltinamajame akte, dėl aiškiaregės į teisėsaugininkus kreipėsi 6 žmonės. „Aiškiaregei buvo mokama už sėkmės pritraukimą, meilės sugrąžinimą, žodžiu, kiekvieno situacija individuali. Kas kokių problemų turėjo – šeimoje ar versle – dėl to į aiškiaregę ir kreipėsi. Per kelis mėnesius nukentėjusieji sunešė per 400 tūkst. litų. Paskui pradėjo vieni apie kitus susižinoti, kad ne vieninteliai apgauti ir suėję į krūvą suprato, kas čia per istorija. Į teismą kreipėsi kiekvienas atskirai, tačiau jau besikreipdami vienas apie kitą turėjo informacijos, kas kiek sumokėjo ir kad niekam niekas neišsipildė, nors ji ir vandenį, druską kodavo, duodavo amuletus, atlikdavo įvairias apeigas namuose, verslo vietose“, – vardijo prokurorė.

Teisėsaugininkams žmonės pasakojo, kad įvairius ritualus atlikdavo ir kapinėse – prausdavosi vandeniu, trindavosi smėliu. „Vykdavo sunkiai suprantami dalykai ir šitiek žmonėms kainavo. 2012 metais buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, o pernai balandžio mėnesį medžiaga perduota teismui“, – sakė prokurorė.

Byla teisme nagrinėta daugiau nei trejus metus ne dėl sunkiai pasveriamų tikėjimo-netikėjimo dalykų, o todėl, kad vien teisminio nagrinėjimo metu aiškiaregė pakeitė tris advokatus.

Pačios ekstrasensės paaiškinimuose teismui matyti, kad ji kalta nesijaučia. Suteikė žmonėms paslaugas už kurias gavo sutartą atlyginimą ir tiek.

Ar už sėkmę per 400 tūkst. litų sumokėję žmonės turi šansų susigrąžinti pinigus? Prokurorė prognozėmis neužsiėmė, pasiūlė palaukti teismo nuosprendžio.

„Tai pasiturintys, išsilavinę, dirbantys, visiškai sveiko proto žmonės“, – užtikrino teisininkė. – Dabar jie patys nesuvokia, kaip pateko į tokią situaciją“.

Hipnozės ir magijos mokyklos magistrė

Teisingumo ministerijos darbo grupės parengtame dokumente „Ką vertėtų žinoti magijos paslaugų vartotojams“ teigiama, kad magijos fenomenai nėra patvirtinti mokslo, todėl nėra ir būdų, kaip būtų galima užtikrinti ar išmatuoti magijos paslaugos kokybę.

„Nors magijos paslaugų teikėjai dažniausiai žada pamatuojamus dalykus (nusako ateitį, pažada išgijimą, sėkmę gyvenime), šie pažadai retai pateikiami besąlygiškai ar užtikrintai“, – pabrėžiama rašte.

„Įstatymai nedraudžia tokių veiklos rūšių ir kai kurioms iš jų netgi išduodami verslo liudijimai. Bioenergetikų, ekstrasensų paslaugomis labai noriai naudojasi politikai, garsūs visuomenės veikėjai, vyriausybių nariai ir prezidentai. Tačiau Lietuvoje iki šiol nėra teisės aktų, reglamentuojančių bioenergetikų veiklą ir atsakomybę. Tad vertinti, ar klientas gavo tai, ko tikėjosi, taip pat nėra pagal ką. Nullum crimen, nulla poena sine lege“, – teisės principą „Nėra nusikaltimo ir bausmės be įstatymo“ priminė advokatas Arūnas Totoraitis.

Jo klientė teismui pateikė įrodymus, kad yra baigusi Netradicinės medicinos centro Maskvos hipnozės ir magijos mokyklą, įgijusi magistro kvalifikaciją ir astrologijos-parapsichologijos specialybę.

Ekspertai ištyrė koduotą vandenį

Kaip pabrėžė advokatas A. Totoraitis, byloje surinkti rašytiniai įrodymai, ekspertų išvados ir paaiškinimai rodo, kad kaltinimai aiškiaregei – tendencingi ir nepagrįsti jokiais objektyviais įrodymais. Ekspertų pateiktoje išvadoje teigiama, kad „koduotas” vanduo yra paprastas, jokių psichotropinių medžiagų pėdsakų jame nebuvo aptikta.

Teiginius, kad nuketėjusieji buvo sąmoningai paveikti ir negalėjo suvokti savo veiksmų, todėl būdami bejėgiškos būklės sunešė didelės vertės turtą, advokatas vertino kaip šmeižikiškus.

„Mokestiniai patikrinimai taip pat parodė, kad būrimo paslaugų teikėja nepadarė pažeidimų, nepasitvirtino ir apsvaiginimo „kuoduotu” vandeniu, bejėgiškumo būklės sukėlimo klientams faktai“, – pakartojo kaltinamos aiškeregės gynėjas.

Kaip rašoma Kauno apylinkės prokuratūros Kaltinamajame akte, A. Naruševičienė (…) veikdama kartu su UAB „Regamus“ direktoriumi G. Visocku (...) piktnaudžiaudama nukentėjusiojo pasitikėjimu, sudarydama patikimos aiškiaregės įvaizdį ir psichologiškai įbaugindama dėl tariamai gresiančių nelaimių, teikdama konsultacijas už gyvenimo sutvarkymą, sielos išvalymą, užkalbėjimų nuėmimą, sėkmę nešančių amuletų ir kitų atributų užkalbėjimą (…) ne mažiau kaip per keturis kartus (iš vieno asmens – DELFI) apgaule įgijo 77 000 Lt ir (...) 60 000 Lt vertės automobilį, kurį grąžino, bet paslaugų nesuteikė. Analogišku būdu apgaule nesuteikusi paslaugų dar per kelis kartus prigirdžiusi arbatos ir vandens pasisavino svetimą turtą stambiu mastu pagal LR BK 182 str. 2 ir 1 dalis.

Kokie žmonės tampa nuolatiniais būrėjų klientais. Psichologės komentaras

„Kreiptis į aiškiaregius mus skatina nežinios baimė, abejonės dėl savo sprendimų ir jų pasekmių bei iš to kylantis noras garantijos, kad viskas bus gerai ir taip, kaip norime. Jei taip neatsitiks, tai gal bent pavyks apsisaugoti nuo didelių nelaimių ar sunkumų. Kita vertus, taip vengiame prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą, save, savo veiksmų pasekmes. Norime pasidalyti ja su žvaigždėmis, protėviais, likimu ar ta pačia aiškiarege, būrėja“, – DELFI komentavo psichologė dr. Birutė Jakubkaitė.

Psichologės žodžiais, pranašautoja tarsi tampa atsakinga už tai, ką mums pranašauja ir tai kiek primena norą gyventi lengvai, nededant per daug pastangų, pasikliaujant vien pranašyste.

Kalbėdama apie galimus pranašysčių pavojus dr. B. Jakubkaitė visų pirma minėjo per menką rūpinimąsi savo gyvenimu ir sprendimais. Tikėtinas ir nusivylimas, jei pranašystė neišsipildo bei savigrauža dėl praleistų kitų galimybių, būrėjų kaltinimas.
Birutė Jakubkaitė

„Gali būti, kad pranašystė suteiks nepagrįstų vilčių, kurios vėliau suteikia daugiau skausmo nei paguodos, nes yra per menkai susijusios su realybe. Kai kurie žmonės dėl savo būdo yra linkę itin lengvai prisirišti prie tų, kurie jiems gali pasakyti ar nurodyti, kaip gyventi, ir tada nori kuo daugiau gyvenime kylančių klausimų aptarti su aiškiaregiais, taip didėja jų nesavarankiškumas ir nerimas“, – pastebi specialistė. Tokiu atveju nusiraminama tik gavus antgamtinių jėgų patvirtinimą.

Ką slepia žodžiai „pakeisti likimą“

Vienam iš kelių Lietuvoje egzorcistų, Ruklos Šventosios Dvasios parapijos klebonui Arnoldui Valkauskui aiškiaregių veikla kvepia šarlatanizmu ir pinigų traukimu. Kaip DELFI yra sakęs A. Valkauskas, geriau vargšams paaukoti ir taip gerą darbą padaryti, negu eiti pas šamanus.

„Per tokius susitikimus iškyla reali grėsmė. Esmė paprasta – kuo aš pasitikiu, kam dedikuoju savo tikėjimą, su tuo ir pasilieku. Čia aiškus paties pirmojo Dievo įsakymo pažeidimas: „Neturėk kitų dievų, tik mane vieną“. Atrodo, tik pasikalbėjai, bet patenki į piktosios dvasios įtaką. O čia juokų nebelieka“, – įspėjo praktikuojantis egzorcistas.
Arnoldas Valkauskas

Kunigo žodžiais, „pakeisti likimą“ – labai charakteringa formuluotė, kuria naudojasi daug aiškiaregiais prisistatančių žmonių. „Teiginiai, kad gali koreguoti likimą, išduoda maginį mastymą ir Dievo galių prisiėmimą. Toks žmogus prisiima aukštesnę rolę, nors iš tiesų niekas negali keisti ateities, nes jis priklauso tik vienam Dievui“, – pabrėžė A. Valkauskas.

Vyskupai: tai sunki nuodėmė

DELFI pašnekovui suprantamas žmogiškas noras „susitvarkyti gyvenimą“ ir pinigai, atrodo, mažiausia kaina, kurią už tai gali atiduoti: „Nei pastangų, nei įsipareigojimų. Ima kažkas tau ir už pinigus sureguliuoja likimą – lieka sėkmingai gyventi. Įsivaizduojate, kokia didžiulė pagunda!”

Burtininkų paslaugomis naudojasi bei okultiniais mokymais seka ne tik netikintys žmonės, bet ir nemažai katalikų. Į tai specialiame laiške buvo atkreipę dėmesį vyskupai.

„Domėjimasis tamsiųjų jėgų veikimu – didžiai pavojingas, o tiek antgamtinių galių prisiskyrimas sau, tiek lengvatikystė, naudojimasis magų „paslaugomis“ yra sunki nuodėmė“, – pabrėžė ganytojai.

Net tuomet, kai magija, horoskopais, amuletais ar feng šui užsiimama vien dėl pramogos, vyskupų teigimu, žmogui kyla rimtas pavojus, nes tie dalykai tampa artimi, svarbūs, įsitvirtina ir sieloje, ir pasąmonėje.