Nors jau kelerius metus kalbama, jog vasaros sezono atidarymo renginiai turi pritraukti intelektualesnę publiką, šiųmetės šventės akcentu tapo siautulingas Lotynų Amerikos muzikos ritmų prisotintas šou.

Alus ir muštynės

Palangos vasaros sezoną organizuojančios viešosios įstaigos „Šou lyga“ direktoriaus Remigijaus Knabiko žodžiais, šiųmetė šventė sulaukė kur kas mažesnio žmonių antplūdžio nei praėjusiais metais. Daugelis penktadienį į kurortą atvykusių poilsiautojų nusivylė prastu oru. Nemažai jų išvyko į Klaipėdoje vykusį džiazo festivalį.

Nepaisant to, Palangą užplūdę jaunuoliai nė minutei neleido atsipūsti policijos pareigūnams. Palangos policijos komisariato viršininko pavaduotojas Andrius Grigaitis buvo kategoriškas: „Kam reikalinga tokia šventė? Atvažiuoja jaunimėlis, prisigeria alaus, susimuša ir atsiduria komisariate“. Jo žodžiais, kurorto pareigūnai ir penktadienį, ir šeštadienį darbo turėjo per akis.

Kumščiais santykius besiaiškinusių jaunuolių neįmanoma suskaičiuoti. Tačiau pareiškimus policijai rašė tik vienas kitas. Didžioji dalis mušeikų pretenzijų vienas kitam neturėjo. A.Grigaitis pasidžiaugė tik tuo, jog muštynių metu sunkiai nenukentėjo nė vienas žmogus.

Medikams teko tvarstyti žaizdas, gipsuoti lūžusius žandikaulius. „Laimei, nė vieno žmogaus gyvybei pavojus nebuvo iškilęs. Ankstesniais metais būdavo rimtesnių sužalojimų. Poilsiautojai yra švaistęsi peiliais, buvo ir peršautų žmonių“, - sakė A.Grigaitis.

Pareigūnams teko intensyviai dirbti visą parą. Naktimis tramdę mušeikas, dienomis jie iš J.Basanavičiaus gatvės vaikė nelegalius prekeivius.

Šveitė kraują

Nemažas darbo krūvis teko ir miesto komunalininkams. Jiems sekmadienio rytą teko gerai plušėti – šveisti kraują nuo naujų J.Basanavičiaus gatvės trinkelių.

Anot Palangos savivaldybės Komunalinio ūkios skyriaus vedėjo Romualdo Večerskio, tokių poilsiautojų paliktų šiukšlių kalnų jam dar nėra tekę matyti.

Apžiūrėjęs rekonstruotą J.Basanavičiaus gatvę, R.Večerskis lengviau atsikvėpė: „Situacija nėra labai bloga. Naujasis bulvaras žmonių apgultį atlaikė“.

Jo žodžiais, rekonstruotai alėjai padaryta tik nedidelių nuostolių. Žmonės apgadino naujus suolus, nes į juos atidarinėjo alaus butelius. Poilsiautojai nenusiaubė ir šalia jūros, Jūratės bei Kastyčio skvere esančių gėlynų. Juos akylai saugojo net 70 kareivių.

Girti – į sceną

Pats „Šou lygos“ direktorius Remigijus Kanabikas Palangos vasaros sezono atidarymo šventę vertino santūriai: „Viskas buvo lyg ir normaliai“. Daugiausia nesklandumų, anot jo, kilo šeštadienį vakare. Pasibaigus „Lietuvos dainų dešimtuko“ koncertui televizijos darbuotojai gana ilgai krovėsi daiktus. Todėl vienas svarbiausių šventės renginių – užsienio grupės „Salsa boys“ pasirodymas – vėlavo daugiau nei pusvalandį.

Šiems muzikantams buvo sumokėtas didžiausias iš visų šventės dalyvių honoraras. Tačiau Lotynų Amerikos muzikos ritmų prisodrinta programa „Latino Brazil festival“ publikos labai nesužavėjo. Nors buvo žadėta, šou interaktyviu netapo. „Muzikantai pabandė pasikviesti vieną žiūrovą į sceną. Tačiau netrukus į ją pradėjo brautis girtas jaunimėlis, todėl sumanymo buvo atsisakyta“, - komentavo R.Knabikas.

Jis neneigė, jog daugelis sezono atidarymo šventės renginių buvo skirti intelektualiai vyresnio amžiaus publikai. Tačiau jų susidomėjimo nesulaukė - penktadienį skambėjusio koncerto „Palangos kabaretas“ klausėsi tik saujelė žmonių.

Rekordų sostinė

Palangos vasaros sezono atidarymo šventė kurortą sudrebino jau 35–ąjį kartą. Šiemet ji išsiskyrė tuo, kad buvo užfiksuotas pasaulio rekordas. Palangos gintaro gildijos nariai šeštadienį suverė ilgiausius pasaulyje karolius. Jų ilgis – 282 metrai ir 10 centimetrų. Šiems karoliams buvo sunaudota beveik 20 kilogramų gintaro. Ilgiausius pasaulyje karolius vėrė 15 žmonių. Jie dirbo beveik 7 valandas. Palangiškių pasiekimą užfiksavo Klaipėdos metrologijos centras.

Kurorto atstovams pavyko pagerinti kolegų iš Latvijos pasiektą rekordą. Kaimynai suvėrė 123 metrų ilgio gintaro karolius.

Palangos gintaro gildijos pirmininkas Sigitas Mickūnas sakė, jog šią savaitę duomenys apie rekordą bus išsiųsti į „Factum“ agentūrą. Ji palangiškių pasiekimą turėtų įrašyti į Lietuvos rekordų knygą.

Palangiškiai norėjo patekti ir į pasaulio rekordus fiksuojančią „Gineso“ rekordų knygą. S.Mickūno žodžiais, ją sudarančiai organizacijai kurorto atstovai nusiuntė paraišką. „Tačiau sulaukėme atsakymo, jog per dieną šią agentūrą pasiekia 60 tūkstančių paraiškų apie rekordus. Mūsų ilgiausi gintaro karoliai jų nesudomino“, - kalbėjo S.Mickūnas. Jis įsitikinęs, jog Palanga greitai išpopuliarės ne tik kaip šalies vasaros, bet ir rekordų sostinė.