Kaip DELFI pasakojo Pakruojo rajono savivaldybės socialinė darbuotoja Janina Durienė, 24 metų moteris priklauso socialinės rizikos grupei, bet į Pakruojo rajoną atsikraustė neseniai – kovo mėnesį.

Paklausta, kodėl savaitę laiko delsė atvežti savo metų ir mėnesio vaiką su ištinusia koja pas gydytojus, moteris tikino, kad neturėjusi pinigų pampersams, tačiau paskambinti ją prižiūrinčiai socialinei darbuotojai ir paprašyti pagalbos nesusiprotėjo. Moteriai tai trečias vaikas nuo trečio tėvo. Pirmieji jos vaikai – 2 ir 3 metukų – iš jos jau paimti dėl nepriežiūros. Iš pradžių jie atsidūrė globos namuose, o šiuo metu gyvena pas globėjus. Klausiama, kaip nutiko, kad nė vienas vaikas neturi tėvo, moteris Šiaulių apskrities televizijai atviravo, kad gimdydama norėjo susitvarkyti gyvenimą, t. y. tikėdavosi, kad turės kur gyventi. Tačiau visi jos bandymai pradėti gyvenimą iš naujo patyrė nesėkmę.

„Kiek žinau, anksčiau ji keliavo iš vienos seniūnijos į kitą. Pati moteris kilusi iš stipriai geriančios šeimos ir socialiniai įgūdžiai jai visiškai nesuformuoti. Mūsų žiniomis, ji ir pati vartoja alkoholį. Nors mums patiems neteko jos pamatyti girtos, tačiau iš ankstesnio jos gyvenimo mus pasiekė tokios žinios. Kai ji čia atvyko pas seserį, kuri su sugyventiniu augina mergaitę – tai tvarkinga, į socialinės rizikos grupę nepakliuvusi šeima, – manėme, kad viskas bus gerai, kad ji pradės stotis ant kojų. Iki šiol ji niekur nedirbo, gyveno iš pašalpų.

Apie darbą mes kol kas su ja net nekalbėjome. Mums buvo svarbu, kad ji išsiugdytų elementariausius socialinius įgūdžius, atliktų paprastas buitines funkcijas: apsitvarkytų aplink save ir vaiką, pasirūpintų vaiku, nuvežtų jį pas gydytoją. Suradome jai vežimėlį, kad galėtų vaiką į lauką išvežti, aprūpinome kitais daiktais. Netgi kalbėjome ir apie tai, kad jeigu ji susitvarkys gyvenimą, yra galimybė susigrąžinti pirmus du vaikus. Pokalbis jai net ašarėlę išspaudė, bet iš tiesų ji nesidomi savo vaikais, nieko apie juos nežino. Prie mūsų ji stengėsi elgtis gerai, kaimynė taip pat sakė, kad išveždavo vaiką į lauką vežimėlyje. Dabar, kai kalbame su jos seserimi, atrodo viskas kitaip. Neturi ji elementaraus supratimo, ką reiškia būti motina, nesusigaudo, ko vaikui iš tiesų reikia“, - pasakojo socialinė darbuotoja.

Paaiškėjus, kad vaikas traumuotas, mama apkaltino savo sesers, pas kurią gyvena, sugyventinį. Esą buvo jam palikusi vaiką prižiūrėti, o rado traumuotą. Vyras, išgirdęs kaltinimus, liko šokiruotas, esą jis niekada nėra artimai bendravęs su vaiku, teigė jis Šiaulių apskrities televizijai. J. Durienei ši versija taip pat atrodo mažai įtikinama.

„Jeigu jis turėtų polinkį smurtauti, per 10 metų šis polinkis tikrai būtų paaiškėjęs, būtų išlindę tokie faktai. Taigi greičiausiai mama pati suka savo uodegą. Greičiausiai vaikas buvo neprižiūrimas, jis bandė keltis, krito, o jei dar yra ir vitaminų trūkumas, labai paprasta susilaužyti kaulus. Dėl tolesnio vaiko likimo spręs vaiko teisių apsaugos specialistai, bet panašu, kad jis bus paimtas“, - svarstė pašnekovė.