BNS žiniomis, į seminarą „Profesinės sąjungos pilietinėje visuomenėje“ Maskvoje vyko trys Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos nariai - Rimutė Keršanskienė, Viktoras Vieversys ir Genė Jarmolavičienė, taip pat du Lietuvos darbo federacijos atstovai - Dalia Šeputienė ir Daiva Pakulienė.

Birželio 3-11 dienomis Maskvoje vykę mokymai, kaip nurodo jo organizatoriai, buvo skirti Azerbaidžano, Baltarusijos, Lietuvos, Tadžikistano ir Uzbekistano profesinių sąjungų atstovams.

„Buvo profsąjunginiai reikalai - bendradarbiavimas. Buvo tadžikai, uzbekai, baltarusiai ir dar viena šalis. Visi pasakojome, kaip pas juos vyksta profsąjunginis darbas, kaip pas mus, vyko visokie psichologiniai mokymai, kaip aiškintis su darbdaviu, jei nori tave atleisti iš darbo“, - BNS sakė mokykloje Kauno rajone dirbanti D. Pakulienė.

Komandiruotės apgyvendinimo ir maitinimo išlaidas apmokėjo kviečiančioji pusė.

Anot jos, mokymuose nebuvo aptariamos jokios politinės aktualijos. Ji taip pat tikino, kad visos delegacijos moterys likusią dalį išlaidų padengė savo lėšomis, tik dalį V. Vieversio išlaidų, kuris yra Utenos rajono savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas, apmokėjo jo darbovietė.

Tą BNS patvirtino ir Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius Jonas Slapšinskas.

Anot jo, iš viso V. Vieversiui išmokėta 679 eurų dienpinigių, kompensacija už vizą bei skrydžio bilietą.

„Man yra prašymas - aš nemanau, kad profsąjungos negali pasiųsti žmogaus, mūsų darbuotojo šioje situacijoje. Jei kokie pažeidimai bus nustatyti - ne tragedija, mes tą dalyką išspręsime. Bet nemanau, kad būtų kokių pažeidimų“, - sakė jis.

J. Slapšinskas tvirtino kelionei pritaręs, nes gavo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininko Artūro Černiausko prašymą išleisti V. Vieversį.

„Aš jam sakiau, kad gal nereikėtų į tą Maskvą važiuoti, nes fonas „žiaurus“ yra su Maskva. Na, bet užsigeidė profesinių sąjungų pirmininkai važiuoti tenai - tegu važiuoja. Gi ne jis vienas važiavo, daugiau gal kas nors važiavo?“ - teisinosi administracijos vadovas.

V. Vieversys šiuo metu yra nepasiekiamas - J. Slapšinskas patviritno, kad skyriaus vedėjas šiuo metu atostogauja. Jis atostogas derino su komandiruote. Ar V. Vieversys liko Maskvoje ir po komandiruotės, J. Salpšinskas negalėjo pasakyti.

A. Černiauskas tvirtino, kad šie mokymai yra įprasti ir esą neturi nieko bendro su politika. Jis patvirtino, kad šiemet yra buvę ir daugiau renginių Rusijoje, į vieną jų pavasarį vyko ir jis pats.

„Maskvoje būti neteko, bet teko pavasarį būti Sočyje, kur buvo visos Rusijos profesinių sąjungų suvažiavimas, jis buvo gana plačiai atstovaujamas ir Europos profesinių sąjungų. Dalyvavome svečio teisėmis“, - BNS tvirtino A. Černiauskas.

Kalbėdamas apie renginį Maskvoje, jis tvirtino, kad ten veikia profesinių sąjungų mokymo centras, kuriame renkasi žmonės „iš visos Europos“.

„Kalbėta apie profsąjunginę veiklą, būtent - apie narių pritraukimą. Taip, pranešėjai yra Rusijos Federacijos atstovai. Bet reikia pasakyti, kad Rusija turi du profesinių sąjungų universitetus išsaugojusi, kurie rengia įvairius specialistus. Pavyzdžiui, moderatorius, taikytojas tarp šalių - yra vienintelė aukštoji mokykla, kuri rengia tokius specialistus“, - sakė jis.

Anot jo, Rusijos profesinės sąjungos priklauso tarptautinėms profesinių sąjungų organizacijoms, su jomis bendradarbiavimas nėra nutrauktas priėmus sprendimą, kad „profsąjunginis bendradarbiavimas yra aukščiau už politiką“.

„Mes nenutraukiame visiško bendradarbiavimo su Rusija: ir mūsų kultūros, ir sporto atstovai dirba tenai, gal yra per didelė baimė, bet mes nepolitikuojame: kartu su mumis yra ten ir gruzinai, ir ukrainiečiai, ir kitų Baltijos šalių atstovai, politikos ten tikrai nėra“, - argumentavo A. Černiauskas.

Anot jo, apgyvendinimą ir maitinimą kviečiančioji pusė suteikė nemokamai, likusios išlaidos yra „pačių vykstančių asmenų reikalas“, tad jas gali apmokėti tiek profesinės sąjungos, tiek savivaldybės ar kitos įstaigos.

A. Sysas: jie pasielgė neapgalvotai

Į mokymus Maskvoje vykę profesinių sąjungų atstovai pasielgė neapgalvotai, mano Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas.

Jis tvirtino turėjęs informacijos apie profesinių sąjungų atstovų planuojamą vizitą ir rekomendavęs to nedaryti.

„Rekomendavau šiame kontekste atsisakyti tokių vizitų kol kas. Nes net važiuojant į patį nekalčiausią renginį, jis apaugs gandais, kažkokiomis nuotrupomis, kontekstais. Manyčiau, kad jie pasielgė šiek tiek neapgalvotai. Mes žinome, kaip dirba ranka rankon net nepriklausomos profesinės sąjungos su prezidentu V. Putinu, nes teko kažkada būti jų suvažiavimuose ir matyti šitą vyksmą. Manau, kad profesinės sąjungos, jų žinių bagažas nebūtų sumažėjęs, jei jie nebūtų ten nuvažiavę“, - BNS sakė Seimo vicepirmininkas.

A. Sysas neigiamai įvertino ir paties Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko Artūro Černiausko pavasarį vykusį vizitą į Sočį, primindamas, kad šis Rusijos miestas, kuriame pernai vyko brangiausios visų laikų žiemos Olimpinės žaidynės, turi „specialų kontekstą“. Jis pateikė pavyzdį, jog Seimas yra atsisakęs kai kurių sportinių renginių su Rusija.

„Seimo sportininkų komanda visuomet vykdavo į parlamentarų varžybas, buvome nugalėję ir Rusijos rinktinę - vyko futbolas, tenisas. Kai jie kvietė pernai, jau tame kontekste, kas vyko Kryme, mes pasakėme, kad nedalyvausime. Manau, pasielgėme teisingai. Bendravimas reikalingas, bet yra kiti formatai, kitų Europos šalių suvažiavimai. Jei jau reikia bendrauti ir su ne pačia diplomatiškiausia valstybe, jos profesinių sąjungų atstovais, tai galima padaryti ir neutralioje zonoje“, - sakė parlamento pirmininkės pavaduotojas.