Šiemet paskelbti du šios premijos laureatai: Vytautas Čirpus, Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Šiaulių rajono agentūros vyresnysis inspektorius, ir Petras Korkutis, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyriausiasis specialistas.

Taip pat bus apdovanoti verslo įmonių konkurso "Pasiekimai aplinkosaugoje" nugalėtojai. Apdovanojimą už geriausią aplinkos apsaugos, integruotos kokybės ir aplinkos apsaugos vadybos sistemą pelnė "Vilniaus vandenys".

Už palankiausią aplinkai produktą bus apdovanotos dvi įmonės - individuali įmonė "Juknevičiaus kompostas" ir bendrovė "Kauno vandenys". Pagal veiksmingą gamtinių išteklių panaudojimą ir palankius technologinius procesus geriausiomis pripažintos bendrovės "Achema, "Rosma", "Alkesta", "Utenos vandenys" ir "Lifosa".

Šalies bendruomenėms ar jų nariams, taip pat įmonėms ir organizacijoms, itin aktyviai dalyvaujančioms tvarkant bei kuriant švarią ir saugią miestų aplinką, bus įteikti Aplinkos ministerijos prizai.

Pasaulinės aplinkos apsaugos dienos tema: žalieji miestai - planetai išsaugoti. Jį Jungtinės Tautos pasirinko ragindamos susirūpinti miestų aplinkos sveikata. Visame pasaulyje dauguma aplinkosaugos problemų yra susijusios su didėjančia urbanizacija.

Aplinkos ministro Arūno Kundroto teigimu, Lietuvoje ypač daug dėmesio skiriama aplinkosaugos požiūriu potencialiai pavojingiems ūkio objektams, į kurių sąrašą įtrauktos 163 įmonės.

Mūsų šaliai taip pat labai aktualios vandenvalos, pavojingų atliekų utilizavimo, miškų apsaugos nuo nelegalių kirtimų problemos.