Tokios pozicijos laikosi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Prezidentė arba valstybė tikrai negali reguliuoti privačių asmenų pasisakymų socialiniuose tinkluose. Tiesiog kviesčiau visus į dar platesnę diskusiją. Manau, kad šis incidentas yra naudingas valstybei – ta prasme, kad viduje mes vis labiau ir labiau atviriau pradedame kalbėti apie savo uždarumą, savo netoleranciją kitokiems žmonėms, homofobiškumą“, – DELFI klausiama, ar homofobja nekenkia Lietuvos įvaizdžiui pasaulyje, trečiadienį sakė prezidentė.

Pasak D. Grybauskaitės, tokios diskusijos sveikos, jų reikia daugiau, nes kuo greičiau Lietuva taps atviresnė, tolerantiškesnė, tuo Lietuvai geriau.

DELFI pastebi, kad iki šiol šalies vadovė vengdavo plačiau pasisakyti šia tema, yra ne kartą pareiškusi, kad tokios diskusijos Lietuvoje per ankstyvos, iki šiol nėra pasakiusi asmeninės nuomonės homoseksualų partnerystės klausimu.

Primename, kad visame pasaulyje dėmesio susilaukusio hito „Walking with Elephants“ kūrėjas M. Basanovas, užsienyje geriau žinomas „Ten Walls“ slapyvardžiu, savo paskyroje socialiniame tinkle praeitą savaitę homoseksualumą prilygino pedofilijai. Toks pareiškimas sulaukė itin audringos reakcijos ir pasmerkimo visame pasaulyje. Po savo pasisakymo M. Basanovo pasirodymus ėmė atšaukinėti tarptautiniai festivaliai, kūrėjas sulaukė didžiulės kritikos bangos. Incidentu susidomėjo Vakarų žiniasklaida.