Šios mintys skambėjo pirmadienio vakarą Vilniuje Lietuvos Socialdemokratinio jaunimo sąjungos surengtoje diskusijoje, kurioje klausta, ar galima atskirti meną nuo politikos.
Lauras Lučiūnas

Pasak paskutinę vietą Rusijai skyrusio komisijos nario, prodiuserio ir muzikos vadybininko Lauro Lučiūno, norėtųsi, kad triukšmas kiltų, kodėl Rusija mums nedavė balų. „Jauni žmonės nėra pripratę lenktis ponui, ypač buvusiam. Man atrodo, triukšmas natūralus – žmonės visą laiką galvoja, kad reikia daryti taip, kaip kiti, o šiuo atveju daugumos komisijos narių nuomonė buvo netokia“, – apie savo sprendimą kalbėjo L. Lučiūnas.

L.Lučiūnas juokavo po balsavimo rimtų grasinimų nesulaukęs – tik apie kūno dalių šalinimą, jų talpinimą į kitas kūno dalis. Po konkurso buvo užkimšta prodiuserio pašto dėžutė, „Facebook“ paskyra, tačiau tokių grasinimų L. Lučiūnas nelaiko rimtais.

Rusija pretenzijų nereiškė

Prodiuserio Martyno Tylos nenustebino, kad Lietuva Rusijai neskyrė nė vieno balo. Jam pačiam patiko ir daina, ir atlikėja, tačiau perdėtos atlikėjo emocijos, įspūdis, kad ji tuoj apsiverks, „užmušė viską“. Pasak M. Tylos, jam kaip atlikėjos P. Gagarinos buvo gaila – daina nebloga, nuostabus balsas. Kartu jis pastebėjo, kad ir kai kurie Latvijos komisijos nariai Rusijai skyrė 26-ąją vietą.

Martynas Tyla
„Lauras 100 proc. teisus – prieš nieką jis neturėjo lankstytis ir vadovautis kažkokiais įpročiais – kiekvienas vertina pagal savo asmeninį skonį, pagal tai, kokią muziką klauso, kaip jam atrodo. (…) Labai džiaugiuosi, kad bent jau, galima sakyti, pavadinčiau simboliniu nuliu, Rusija suprato, kad mes jau nebesame postsovietinė šalis. Bent jau man taip atrodo“, – dėstė Vaidui Baumilai ir Monikai Linkytei konkurse talkinęs prodiuseris.

Jis atskleidė, kad žaliajame kambaryje, Rusijai gaunant aukštus balus, salė pradėjo baubti. Kada lietuviai Rusijai nedavė nė vieno balo, švedų delegacijos vadovas į lietuvius atsisuko, iškėlė nykščius ir siuntė bučinius. Tuo metu pati Rusijos atlikėja P. Gagarina neverkė, šypsojosi, o Rusijos delegacija Lietuvai vėliau priekaištų nereiškė.

M. Katkus: tai ypatingas cinizmas

Strateginės komunikacijos ekspertas Mykolas Katkus kalbėjo, kad pasirodymas savo simbolika, tekstu, panašumu į Marilyn Monroe, vis aštrėjančiu ir kylančiu teisingumo bei vienybės ieškojimu neatsiranda šiaip sau ir nėra atsitiktinumas. „Tai yra labai gerai apgalvota viešųjų ryšių akcija ir žinant tai, kad dabartinis Kremlius iš esmės yra labai didelė ryšių su visuomene agentūra, galima tik nuspėti, kiek į tai buvo mesta pastangų“, – sakė M. Katkus.

Jo teigimu, galima tik įsivaizduoti, kaip pergalė „Eurovizijoje“ būtų paveikusi akivaizdžiai sergančią šalį.
Mykolas Katkus

„Kaip turime reaguoti į tokius reiškinius, kaip turime reaguoti į tai, kad Rusija akivaizdžiai naudoja meną, pradedant didžiuoju teatru ir klasikine muzika, baigiant populiariąja muzika savo kultūros ir dabartinių vertybių propagandai – kiekvieno pasirinkimo atvejis. Aš manau, kad Lietuva, ignoruodama, politiškai pasielgė nuostabiai“, – dėstė M. Katkus. Kartu jis atkreipė dėmesį į Rusijos pasirodyme naudotas prasmes ir simboliką.

„Ką tai reiškia išleisti baltai apsirengusią merginą, kuri visam pasauliui dainuoja apie taiką tuo pat metu, kada Rusijos armija trempia kitos šalies kūną. Tai, vis dėlto, ypatingo cinizmo ir ypatingų kiaušinių reikalaujantis reikalas. Už profesionalumą 10, už moralę – 1“, – kalbėjo M. Katkus. Jo teigimu, mes parodėme, kad skaitome propagandą.

Lietuvos socialdemokratų partijos prezidiumo nario Dariaus Skusevičiaus teigimu, komisijos balsavimas parodė, kaip Lietuva vertina dainą. „Neprisidėjome prie to, kad kitų metų „Eurovizija“ galimai vyktų Rusijoje. Manau, vertybė parodyti tai, ką iš tikro galvoji“, – sakė D. Skusevičius, atkreipęs dėmesį, kad nėra veiksmo be atsako.