„Estija tiekė įvairią pagalbą Ukrainai, mes beveik padvigubinome mūsų biudžetą šioje srityje nuo praėjusių metų, taip pat teikiama paramą kibernetinės gynybos, medicininių apmokymų srityje. Darome, ką galime. Šiuo metu nekalbame apie ginklų tiekimą“, - žurnalistams po Baltijos šalių gynybos ministrų susitikimo Panevėžyje sakė Estijos ministras Svenas Mikseris.

Latvijos gynybos atstovas Raimondas Vejonis taip pat tvirtino, kad Latvija kol kas apsiribos sužeistų ukrainiečių gydymu ir kitomis priemonėmis, tačiau nekalba apie ginklus.

„Mes aptarėme, ką galime daryti ateityje. Mes pasirengę teikti pagalbą mokantis neutralizuoti sprogstamuosius įtaisus, rengti karinius psichologus, taip pat priimti pareigūnus studijuoti Baltijos gynybos koledže, kitose srityse“, - sakė ministras.

J.Olekas priminė, kad birželį arba liepą turėtų pradėti veikti bendra Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigada LITPOLUKRBRIG, taip pat, anot jo, Lietuva toliau tieks Ukrainai ginkluotės elementus.

„Mes taip pat jau siunčiame tam tikrus ginkluotės elementus, amuniciją, kaip yra sutarę mūsų šalių prezidentai“, - sakė jis.

Susitikime dalyvavęs Ukrainos gynybos ministras Stepanas Poltorakas dėkojo Baltijos šalims už paramą primindamas, kad Ukraina „sumokėjo labai didelę kainą už savo nepriklausomybę“.

„Mes suprantame, kad visų galimybės yra ribotos, todėl itin vertiname pagalbą, kurią gauname - labai ačiū už tai. Mums reikalinga pagalba taip pat ir kalbant apie mirtinus ginklus. Suprantame su tuo susijusius sunkumus, suprantame Baltijos šalių poziciją, todėl būsime patenkinti bet kokia pagalba“, - žurnalistams sakė jis.

Ministras taip pat priminė, kad šiuo metu Ukraina kovoja ne tik už savo šalies vientisumą ir nepriklausomybę, bet ir už visos Europos saugumą.

„Mes esame europinė valstybė. Taigi, jei agresoriaus nesustabdysime, jis būtinai ateis pas jus į namus“, - sakė ministras.

„Tikiu, kad būtent tokie susitikimai ir toks bendravimas duos galimybę reformuoti mūsų struktūrą, karines pajėgas, reformuoti mūsų visą valstybę. Mes labai tikimės jūsų pagalbos, mes tikime savo pergale ir mes laimėsime“, - pridūrė jis.