Antrą kartą Lietuvoje rengiamai Asamblėjos sesijai pirmininkausianti Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė primena, kad 2008 m. Kijeve vykusioje pirmojoje Asamblėjos sesijoje buvo išreikšta politinė valia plėtoti bendra istorine patirtimi, kultūrine tapatybe ir europinėmis vertybėmis grindžiamus Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos geros kaimynystės santykius.

Parlamento vadovės įsitikinimu, Asamblėjos veikloje dalyvaujančių valstybių santykiai įgavo strateginės partnerystės pobūdį ir prisideda prie spartesnės demokratijos ir stabilumo plėtros regione. L. Graužinienė pabrėžia, kad siekiant bendrų tikslų būtina aktyviau išnaudoti turimas parlamentinio darbo galimybes, stiprinti trijų šalių bendradarbiavimą tarptautinėse parlamentinėse organizacijose, gerinti Asamblėjos darbo kokybę.

Ketvirtadienį rengiamame sesijos atidaryme numatoma aptarti Asamblėjos darbus ir dabartinius jos tikslus. Renginio dalyvius pasveikins ir kalbas sakys Lietuvos Seimo Pirmininkė L. Graužinienė, Lenkijos Senato Pirmininkas Bogdanas Borusewiczius, Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkas Volodymyras Groismanas, pirmosios Seimo delegacijos asamblėjoje pirmininkas, buvęs parlamento vadovas Česlovas Juršėnas.

Antrąją sesijos dieną, gegužės 29 d., į posėdžius rinksis Ukrainos europinės ir euroatlantinės integracijos, Prekybos ir ekonomikos plėtros, regioninio ir vietinio bendradarbiavimo ir Visuomeninio ir kultūrinio bendradarbiavimo komitetai. Jie ketina aptarti Europos Sąjungos Rytų partnerystės aukščiausiojo lygio susitikimo, vykusio šių metų gegužės 21-22 dienomis Rygoje, rezultatus, Minsko susitarimų įgyvendinimą, vietos valdžios ypatumus pagal konstitucinę sandarą, diskutuos dėl bendro leidinio, skirto trijų tautų istorijai. Komitetų posėdžiuose taip pat numatomi naujųjų komitetų vadovų rinkimai.

Sesijos dalyviai diskutuos dėl Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos bendrų darbų. Pranešimus skaitys buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras diplomatas Petras Vaitiekūnas, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas prof. Benediktas Juodka, Lenkijos Seimo ir Senato delegacijos ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados delegacijos atstovai.

Renginį planuojama baigti Asamblėjos sesijos deklaracijos priėmimu.

Lenkijos, Lietuvos, Ukrainos parlamentų pirmininkai ketina susitikti su Lietuvos Prezidente Dalia Grybauskaite.

Penktadienį planuojama Lietuvos Seimo Pirmininkės L. Graužinienės, Lenkijos Senato Pirmininko B. Borusevičiaus ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininko V. Groismano spaudos konferencija.

Tarpparlamentinė trijų šalių asamblėja įsteigta 2005 m. gegužės mėnesį. Tai yra konsultacinė tarpparlamentinė institucija bendrus interesus atitinkantiems klausimams ir projektams svarstyti.

Asamblėją sudaro po dešimt Lietuvos Seimo, Lenkijos Seimo ir Senato ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados narių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)