"Dalykai, kurie buvo daromi, mus sukrėtė, todėl manome, kad apie tai iš pirmų lūpų turi sužinoti ir valstybės vadovas Valdas Adamkus. Mes parengsime kreipimąsi į jį dar šiandien", - žurnalistams sakė Audito komiteto pirmininkas socialliberalas Artūras Skardžius.

Šiandien Valstybės kontrolė Audito komitetui pristatė valstybės žemės Vilniaus miesto savivaldybėje audito ataskaitą.

"Mes buvome šokiruoti dėl to, kad buvo nustatyta, jog Vyriausybės perduotame 60 hektarų sklype "Siemens" arenai buvo 10 hektarų valstybinės reikšmės miško, kurį draudžiama perduoti. Miškas yra valstybės nuosavybė ir jį perduoti draudžiama tiek savivaldybei, tiek privačiai bendrovei. Be to, gauta duomenų, kad dalis miško jau yra iškirsta, statant objektus", - sakė A.Skardžius.

Anot parlamentaro, buvo rastas būdas, kaip iš skirto 60 hektarų sklypo 38 hektarus skirti komercinėms statyboms. "Kai kuriais įsakymais kai kurių ministerijų ši žemė buvo atiduota pramogų parkui ir universaliai arenai statyti", - sakė A.Skardžius.

Antra problema, kurią įvardino Seimo komiteto nariai yra ta, kad Vilniaus miesto savivaldybė privačios bendrovės arenos statybai panaudojo daugiau nei 15 mln. litų ir dar šiemet planuoja skirti 2 mln. litų.

O Kūno kultūros ir sporto departamentas, vadovaujamas Vyto Nėniaus, bendrovės "Rubicon group" valdomai "Siemens" arenai nupirko įrangos už 3,5 mln. litų.

"Specialiai tam buvo įkurta viešoji įstaiga. Tai nustačiusi Valstybės kontrolė kreipėsi Generalinę prokuratūrą. Manoma, kad pervedant lėšas, galėjo būti klastojami dokumentai, nebuvo derinami privatieji ir viešieji interesai", - sakė A.Skardžius.

Žemė pramogų parko ir universalios arenos statyboms privačiai bendrovei buvo perduota Vyriausybės nutarimu. Todėl, anot Audito komiteto narių, jis turėtų būti keičiamas, priimant kitą nutarimą.

"Tą gali padaryti pati Vyriausybė. Nutarimą panaikinti gali ir Seimas, jei parlamentarai kreipsis į Konstitucinį teismą", - sakė A.Skardžius. Anot jo, "Siemens" arena stovi tik ant 2,5 hektaro sklypo, todėl galimybė sugrąžinti dalį žemės valstybei yra.

Kūno kultūros ir sporto departamento direktoriaus V.Nėniaus veikla greičiausiai turės būti tiriama papildomai. A.Skardžiaus teigimu, Valstybės kontrolė nustatė, kad jis yra įvairių organizacijų vadovas ar akcininkas, todėl daug kur gali būti įžvelgiamas interesų konfliktas.

Pavyzdžiui, V.Nėnius yra ir minėto departamento direktorius, ir Žalgirio draugijos prezidentas. Kūno kultūros ir sporto departamentas yra skyręs lėšų šiai draugijai. "Tai reiškia, kad pinigus jis skyrė pats sau", - sakė A.Skardžius.

Darbo frakcijos seniūnė ir Audito komiteto narė Loreta Graužinienė sakė, kad "reikėtų kelti klausimą apie atsakomybę, nes už kiekvieno nutarimo ar sprendimo stovi konkretūs žmonės".

Parlamentarės teigimu, asmenų pavardės yra žinomos, tačiau ji atsisakė jas įvardinti. "Jais turėtų užsiimti teisėsaugos institucijos", - sakė L.Graužinienė.

Audito komiteto nariai pritarė jos iniciatyvai kreiptis į prezidentą V.Adamkų ir pranešti jam apie susidariusią situaciją.

Tuo tarpu "Siemens arenos" įkūrėja „Rubicon group“ išplatintame pranešime teigia, jog nenusileis A.Skardžiaus siekiui uždaryti „Siemens areną“. „„Rubicon group“ stebisi Seimo Audito komiteto pirmininko socialliberalo Artūro Skardžiaus uolumu, siekiant uždaryti vienintelę Lietuvoje už privačias lėšas pastatytą areną. „Rubicon group“ į arenos statybas investavo 65 mln. litų.

„Nuoširdžiai stebimės viešai paskelbtais, „šokiruojančiais“ garsiojo politiko atradimais ir išradingumu ieškant kelių uždaryti vieną iš reikšmingiausių sporto ir kultūros objektų Baltijos šalyse“, - sakė „Rubicon group“ valdybos narys Rimantas Bukauskas.

Jo teigimu, būtų daugiau nei keista, jei 2004 Lietuvos metų sporto statiniu pripažinta arena, kurioje 2011 metais įvyks Europos vyrų krepšinio čempionatas, nebendradarbiautų su Lietuvos Kūno kultūros ir sporto departamentu. Siekiant Vilniuje surengti vyrų krepšinio čempionatą, Departamentas skyrė 3,5 mln. litų tam reikalingai arenos varžybinei įrangai įsigyti.

„Ne mažiau stebina, o kartu ir liūdina politiko pasiūlymas vilniečiams vietoje galimybės pramogauti viename iš moderniausių pasaulyje pramogų parkų grybauti netikėtai viduryje miesto atrastame miške“, - sakė R.Bukauskas. Kaip teigiama "Rubicon group" pranešime, parku, kuris vienoje vietoje suburtų universalią arena, vandens parką, šeimos pramogų ir prekybos centrą bei centrinį miesto parką po atviru dangumi, negali pasigirti joks kitas Europos miestas. Tokį projektą 2004 metų pabaigoje parengė Kanados bendrovė „Forrec“.

Pramogų parko statybos buvo sustabdytos šių metų pradžioje.

Praėjusį rudenį Vilniaus savivaldybės užsakymu audito bendrovė „Ernst & Young“ atliko Vilniaus pramogų parko studiją, kurios išvadose pateikiami duomenys apie šio parko įtaką šalies ekonominei-socialinei situacijai. Paskaičiuota, kad dėl Vilniaus pramogų parko sostinėje ir aplinkiniuose regionuose būtų sukurta net apie 2 tūkstančiai darbo vietų, rašoma "Rubicon group" pranešime spaudai.

Ataskaitoje taip pat rašoma, kad Vilniaus pramogų parko metinis ekonominis poveikis šalies ūkiui sieks apie 76 mln. litų, o iš parko mokamų mokesčių valstybės ir savivaldybės biudžetai gaus apie 24,5 mln. papildomų pajamų per metus.