Kaip „Tass“ teigė teismo atstovė Julija Skotnikova, sulaikytąjį leista laikyti suimtą iki liepos 20 dienos. A. Tamošaičiui oficialiai pareikšti įtarimai dėl šnipinėjimo, teismo posėdis buvo uždaras.

Kaip skelbia FST viešųjų ryšių skyrius, įtariamasis buvo sulaikytas gegužės 19 d. Maskvoje su įkalčiais.

Kaip FST pranešimą cituoja naujienų agentūra „Interfax“, iš Rusijos piliečio sulaikytasis gavo „dokumentus su slapta informacija“.

„Po įkalčių pateikimo sulaikytasis prisipažino, kad jis yra karininkas, Lietuvos krašto apsaugos ministerijos Antrojo departamento (karinės žvalgybos) pareigūnas“, - teigia pranešime FST.

Kaip teigia „Interfax“, įtariamojo šnipo pavardės FST neįvardijo ir jokios informacijos apie Rusijos pilietį, esą perdavusį slaptą medžiagą, nesuteikė.

Sulaikytasis šiuo metu yra tardymo izoliatoriuje „Lefortovo“.

„Tokio pobūdžio informacijos Krašto apsaugos ministerija nekomentuoja“, - DELFI teigė Krašto apsaugos ministerijos atstovė Asta Galdikaitė.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė, kad Rusija informavo Lietuvos ambasadą apie sulaikytą Lietuvos pilietį, kuris apkaltintas šnipinėjimu. Pasak ministro, diplomatai bandys susitikti su sulaikytu lietuviu.

„Mes gavome oficialią informaciją iš Rusijos Federalinės saugumo tarybos į ambasadą, kad sulaikytas, kaip jie teigia, Lietuvos pilietis, yra nurodyta jo pavardė. Pagal Vienos tarptautinių santykių konvenciją mes jau dabar prašysime susitikimo su tuo sulaikytu asmeniu, visas kitas detales tikriname“, - trečiadienį žurnalistams Seime sakė L. Linkevičius.

Prezidentūra šio atvejo nekomentuoja. Rusijos ambasada rekomendavo DELFI kreiptis į Rusijos FST spaudos tarnybą.

Lietuvis sulaikytas praėjus trims savaitėms po to, kai Lietuvos teisėsauga sulaikė Rusijos pilietį, kuris, anot prokurorų, buvo FSB darbuotojas. Tuomet teisėsauga skelbė, kad balandžio 29 dieną sulaikytas rusas siekė „prasiskverbti į Lietuvos valstybei vadovaujančias institucijas, Lietuvos teisėsaugos bei žvalgybos tarnybas“.

Tai buvo ketvirtas šnipinėjimo atvejis, apie kurį per pastaruosius metus paskelbė Lietuvos teisėsauga ir žvalgyba.

Pernai VSD nustatė du su Baltarusijos karinės žvalgybos tarnyba GRU galbūt bendradarbiavusius asmenis – valstybinėje įmonėje „Oro navigacija“ dirbusį Romualdą Lipskį ir Lietuvos kariuomenėje paramediku tarnavusį Andrejų Ošurkovą. Jų bylos šiuo metu nagrinėjamos teisme.

Paskutinę praėjusių metų dieną paskelbta apie sulaikytą Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų karininką, kuris, įtariama, šnipinėjo užsienio valstybei teikdamas ją dominančią informaciją, taip pat – ir įslaptintą. Sulaikytas ir asmuo, kuriam minimas karininkas teikė surinktus duomenis. Kokiai valstybei dirbo įtariamieji, tuomet nepranešta, apie šį tyrimą daugiau informacijos kol kas neskelbta.

„Šnipų karas kaista“, - BNS trečiadienį sakė britų žurnalistas Edwardas Lucasas, 2011 metais išleidęs knygą „Apgaulė“ apie šnipinėjimą.

Edward Lucas

„Jau kurį laiką buvo galima tikėtis šnipų apsikeitimo. Galbūt jie vyksta, bet nėra viešinami“, - teigė jis, paklaustas, ar tikėtini šnipų mainai.

A. Anušauskas: turėjome žinių, kad rengiamasi tokiems dalykams

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas, istorikas Arvydas Anušauskas atkreipė dėmesį, kad Rusijos naujienų agentūros „Tass“ pranešime istorija apie Lietuvos piliečio sulaikymą sugretinta su Rusijos piliečio sulaikymu Lietuvoje. Pasak politiko, tai pagrindžia versiją, kad šis sulaikymas yra atsakas į Lietuvos veiksmus.

„Iš principo aš linkęs skaityti tarp eilučių, o eilutės parašytos Rusijos oficialios naujienų agentūros „Tass“ straipsnyje: tame pačiame straipsnyje paminėtas lietuvio sulaikymas ir Lietuvos sulaikytas Rusijos žvalgybininkas. Šiuo atveju aš tai sieju, nes atsitiktinumų nebūna. Tai signalas norint parodyti, jog tai atsakomasis veiksmas“, - sako A. Anušauskas.

Pasak konservatoriaus, Rusija akivaizdžiai gana ilgai ieškojo taikinio, kurį būtų galima sulaikyti ir apkaltinti šnipinėjimu.

A. Anušauskas sako, kad paprastai jeigu priešiška valstybė šnipinėjimu apkaltina diplomatinį rangą turintį kitos šalies pilietį, jis išsiunčiamas iš šalies. Kitais atvejais, įtariamasis sulaikomas.

Tačiau A. Anušauskas teigia, kad Lietuva neturi žvalgybininkų Rusijoje.

„Bet kokiu atveju, jeigu mūsų karininkas iš tikrųjų buvo sulaikytas (kad ir kokiomis aplinkybėmis jis atsidūrė Rusijoje), Lietuvos diplomatams vis tiek reikės susitikti su juo, gauti iš jo informaciją. Tą jie padaryti, manau, turėtų artimiausiu metu. O jau paskui bet kokiu atveju vis tiek reikės imtis priemonių, kad tas žmogus grįžtų į Lietuvą saugiai. Žinote, mano supratimu, tai provokacija, nes žinių apie tokių provokacijų rengimą ir vykdymą mes turėjome. Todėl buvo aiškios rekomendacijos kariškiams ir statutiniams pareigūnams nesilankyti Rusijoje kol tvyro tokia padėtis“, - sakė politikas.

Klausiamas apie sulaikytųjų mainus, A. Anušauskas sakė, kad net yra nustatytos teisinės procedūros apsikeitimams: „Kiekvienoje šalyje jos savos, bet galutinis rezultatas toks ir būna“.

Priminus, kad Rusija vis dar turi sulaikiusi iš Estijos saugumo policijos (KaPo) pareigūną Estoną Kohverą, kuris veikiausiai buvo pagrobtas iš Pskovo srities Estijos teritorijoje, A. Anušauskas sakė, kad tai kita – gerokai tamsesnė – istorija. „Visai kitos aplinkybės, gerokai tamsesnės“, - sako A. Anušauskas.

Siūlys lietuvį mainyti į Lietuvoje šnipinėjusį rusą?

Politikė, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė Rasa Juknevičienė DELFI sakė, kad kol kas trūksta informacijos, kas iš tiesų nutiko Rusijoje.

„Mes operuojame tik Rusijos Federacijos pateiktomis žiniomis“, – pastebėjo ji.

Anot R. Juknevičienės, pagrįstai kyla klausimai: ar iš tikrųjų sulaikytas žvalgybos pareigūnas? Ar Maskvoje yra Lietuvos žvalgybai dirbančių asmenų?
Rasa Juknevičienė

„Apie tai galima tik spėlioti, bet, aš manau, ši įvykį reikėtų sieti su tuo, kas prieš kurį laiką įvyko Lietuvoje, kai dėl šnipinėjimo buvo sulaikytas Rusijos Federacijos pilietis. Jau tada sakėme, kad visi lietuviai, kurie yra Rusijos federacijoje, turi būti labai atsargūs. Akivaizdu, kad Rusija tokiais veiksmais galbūt siekia sudaryti precendentą tam, kad būtų apsikeista piliečiais“, – svarstė politikė.

M. Laurinkus: tai atsakas

Buvęs Valstybės saugumo departamento generalinis direktorius Mečys Laurinkus DELFI teigė neabejojantis, kad Krašto apsaugos ministerijos Antrojo operatyvinių tarnybų departamento pareigūno sulaikymas yra atsakas į Lietuvos sulaikytą etatinį Rusijos FST pareigūną.

„Tai yra tiesioginis atsakas į sulaikytą FST karininką čia, tai klasika, kaip gali kitaip būti?“, - sakė M. Laurinkus.
Mečys Laurinkus

DELFI primena, kad šių metų gegužės 4 d. buvo pranešta, jog Lietuvoje buvo sulaikytas šnipinėjimu įtartas Rusijos pilietis N.F., gimęs 1977 m. Tai buvo etatinis FST darbuotojas.

Klausiamas, ar Maskva gali pasiūlyti Lietuvos pilietį mainyti į Rusijos, M. Laurinkus atsakė teigiamai: „Manau, kad taip ir bus, šimtu procentų“.

„Kas studijuoja žvalgybos istoriją, tai čia vienas prie vieno, tikra klasika“, - sako pašnekovas.

N. Maliukevičius: tai nuo KGB laikų taikoma strategija

„Tai vertinu gana paprastai – tai tradicinis Rusijos specialiųjų tarnybų žaidimas, kurį galima įvardinti kaip derybinį pasiūlymą. Aš manau, tai akivaizdus atsakas į mūsų veiksmus“, - sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius.

Kaip žinoma, gegužės pradžioje Lietuvoje sulaikytas šnipinėjimu įtartas 1977 m. gimęs Rusijos Federacijos pilietis, etatinis Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) darbuotojas.
Nerijus Maliukevičius

Politologui akivaizdu, kad Rusijos veiksmai susiję su minėto pareigūno sulaikymu Lietuvoje. Pasak N. Maliukevičiaus, „tai tradicinė dar nuo KGB laikų taikoma strategija“, kai tokiais žingsniais bandoma inicijuoti tam tikras derybines pozicijas dėl sulaikytų pareigūnų.