Sumokėjo 45 eurus

„Kraupu. Tik tokį žodį galiu rasti apibūdinti tai, kas vyksta vadinamuosiuose Klaipėdos gimdymo namuose (Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamente – DELFI). Tiesą sakant, tikrai bijojau ir dėl savo, ir dėl vaikelio sveikatos“, – patirtas emocijas pasakojo klaipėdietė Giedrė.

Atvykusi gimdyti, ji užsisakė privačią palatą, kurioje laiką po gimdymo galėtų leisti tik ji, naujagimis bei kiti šeimos nariai. Privati palata parai kainuoja 15 eurų. Giedrė joje praleido tris paras.

„Kai pagimdžiau, man pasakė, kad privačių palatų šiuo metu laisvų nėra, todėl šiek tiek teks pagulėti bendrojoje. Neprieštaravau, bet aišku ta palata tikrai atrodė nekaip. Sąlygas galėjau prilyginti antisanitarinėms. Po pusvalandžio mane nugabeno į privačią palatą, už kurią susimokėjau, ir mane kone ištiko šokas. Buvo labai panašu, kad patekau į statybvietę“, – baisėjosi pašnekovė.

Palatoje buvo neseniai pakeisti langai, kurių apdaila nebuvo baigta. Vietoje televizoriaus ant sienos parašytos dvi raidės „TV“ ir kabėjo kažkoks laidas.

„Tualetas toks, kokio jau seniai nemačiau. Plyšiai tarp plytelių tiek pajuodę, kad jų. Matyt, jau nebeįmanoma išvalyti. Žodžiu, betrūko, kad į palatą ateitų statybininkas ir pradėtų tinkuoti sienas“, – ironizavo Giedrė.

Bijojo, kad kas nors neužkristų ant galvos

Ji pripažino, kad pamačiusi tokį vaizdą, tikrai norėjosi iš ligoninės pabėgti, tačiau pasirinkimo nebuvo.

„Mama po gimdymo juk yra gyva žaizda, vaikelis taip pat dar neturi stipraus imuniteto, todėl turi būti ypač saugomas, o mus laikė baisiomis sąlygomis. Kai mane, sėdinčią neįgaliojo vežimėlyje, po gimdymo vežė į palatą, o suvystytą vaikelį nešė šalia, judėjome koridoriumi, kurio lubos buvo išardytos, nes keičiama ventiliacijos sistema. Baisu buvo, kad kas nors ant galvos neužkristų, jau nekalbu apie tai, kad visada yra pavojingo skersvėjo tikimybė. Niekaip nesuprantu, kai galima taip neūkiškai dirbti. Nors sąlygos baisios, tačiau priekaštų medikams, akušerėms, personalui tikrai neturiu. Visi jie dirbo puikiai“, – pabrėžė Giedrė.

Ji stebėjosi, kaip gimdymo namams, kurie šiuo metu yra rekonstruojami, leidžiama veikti. „Pati turiu verslą – kavinę. Mes per mėnesį sulaukiame daugybės tikrintojų, o čia – ligoninė, kurioje gimsta vaikai, kur grėsmingas bet koks infekciijos pavojus. Ir nieko – galima gimdyti statybvietėje“, – piktinosi klaipėdietė.

Sveikatai pavojaus nėra

Klaipėdos universitetinės ligoninės direktorius Vinsas Janušonis priėmė Giedrės priekaištus. „Mama iš dalies yra teisi. Jau esu nurodęs, kad iš gimdyvių neimtume pinigų už privačias palatas, kol jos nėra tinkamai sutvarkytos, nes tai neetiška“, – teigė V. Janušonis.

Jis pabrėžė, kad nors gimdymo namuose ir vyksta rekonstrukcija, nei gimdyvių, nei naujagimių sveikatai jokio pavojaus nėra. „Turime visus leidimus rekonstrukcijai, viskas suderinta su visomis tarnybomis. Šį departamentą nuolat stebi epidemiologai, kad neatsirastų infekcijos šaltinių. Mamos gali būti ramios. Tačiau rekonstrukcija ir yra statybos darbai, todėl sutinku, kad jie kelia neigiamų emocijų ir įvairių įžvalgų“, – dėstė V. Janušonis.

Jis pabrėžė, jog uždaryti viso Akušerijos-ginekologijos departamento, kol bus baigta rekonstrukcija, neįmanoma, nes kasdien šiuose gimdymo namuose gimdo apie 10 moterų, tad pacienčių nėra, kur nukreipti, mat daugelyje rajonų ligoninių gimdymo skyriai uždaryti.

„Viskas bus gerai, reikia tik ramybės ir kantrybės. Visi rekonstrukcijos darbai turėtų būti baigti kitų metų vasarą, tada visur bus šviesu, gražu, modernu. Rekonstrukcija yra didelės apimtiems, nes pakeitėme visus langus, norime apšiltinti sienas, pakeisti ventiliaciijos sistemas, santechniką, sutvarkyti palatas. Darbų daug“, – vardijo V. Janušonis.

Gimdymo namų rekonstrukcija kainuos per 3 mln. eurų.