Siūloma nustatyti, kad "Seimo nariu gali būti renkamas Lietuvos Respublikos pilietis, kuris nesusijęs priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei ir rinkimų dieną yra ne jaunesnis kaip 23 metų bei nuolat gyvena Lietuvoje".

Anot pataisos iniciatoriaus "darbiečio" Vytauto Gapšio, šią pataisą jis teikė atsižvelgdamas į jaunimo prašymus bei įvertindamas kitų Europos Sąjungos (ES) šalių patirtį.

"Beveik pusėje ES šalių amžiaus cenzas kandidatuojant į parlamentą yra 18 metų, aštuoniose šalyse, įskaitant Lenkiją ir Latviją, taikomas 21 metų amžiaus cenzas, 2 šalys yra nustačiusios 23 metų amžiaus cenzą, ir tik keturios šalys, tarp kurių yra ir Lietuva, yra pasirinkusios 25 metų ribą. Net į Europos Parlamentą gali kandidatuoti asmenys nuo 21 metų, tad akivaizdu, kad Lietuvai atėjo laikas tapti modernesne ir mažinti kandidatavimo į Seimą amžiaus cenzą", - sako V. Gapšys.

Pasak Seimo nario, dėl kandidatavimo į Seimą amžiaus cenzo mažinimo jis kryptingai dirba nuo 2008 metų ir viliasi, kad šios kadencijos Seime idėją pagaliau pavyks įgyvendinti.

"Mano pirminis siūlymas buvo leisti kandidatuoti į Seimą asmenims nuo 21-erių metų, tačiau jis sulaukė vyresnių Seimo narių nepritarimo, todėl buvo pasiektas kompromisas dėl 23 metų. Mano įsitikinimu, Seimo nariais galėtų tapti net ir 18-mečiai, nes amžius neturėtų būti kliūtis dalyvauti politikoje, juk net Nobelio taikos premija 2014 m. buvo įteikta septyniolikmetei moksleivei. Jaunimas įneša į politiką naujų idėjų, energijos ir originalumo, o vyresnieji kolegos turi būti šalia, kad jaunatvišką entuziazmą nukreiptų teisinga linkme. To mes ir siekiame", - sakė V. Gapšys.

Konstitucijos pataisos tekstą pasirašė 42 parlamentarai iš visų Seimo frakcijų. Konstitucijos pataisos Seime priimamos po 2 balsavimų, tarp kurių daroma ne trumpesnė kaip 3 mėnesių pertrauka. Pataisą turi palaikyti ne mažiau kaip 2/3 visų Seimo narių.

Šiuo metu Seimo nariu gali būti renkamas ne jaunesnis kaip 25 metų asmuo.

2008 m. į Seimą išrinktas V. Gapšys buvo vienas jauniausių praėjusios kadencijos Seimo narių, tuo metu jam buvo 26 metai. 2008-2012 m. kadencijos Seime jam teko eiti svarbias ir atsakingas Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno bei opozicijos lyderio pareigas. Jauniausias ne tik šio, bet ir praėjusių Seimo kadencijų narys yra "darbietis" Viktoras Fiodorovas, kuris į Seimą buvo išrinktas būdamas 25-ių. Jis yra įrašytas į Lietuvos rekordų knygą. Seimo Darbo partijos frakcijos narys Valdas Skarbalius į Seimą buvo išrinktas būdamas 29-erių.

Seimo nario "darbiečio" V. Gapšio pateiktam Konstitucijos pataisų projektui po pateikimo pritarė 75, prieš balsavo 5, susilaikė 15 Seimo narių. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Projektą numatoma svarstyti birželio 25 d.

Konstitucijos 170 straipsnyje nustatyta, kad Konstitucijos keitimo įstatymų projektai po jų pateikimo Seimo posėdyje skelbiami visuomenei svarstyti. Šie projektai negali būti svarstomi ir priimami skubos ar ypatingos skubos tvarka.

Pagrindinis Konstitucijos keitimo įstatymų projektus svarstantis komitetas yra Teisės ir teisėtvarkos komitetas, kuris projektą privalo apsvarstyti ne vėliau kaip prieš 10 dienų iki šio projekto svarstymo Seimo posėdyje. Teisės ir teisėtvarkos komiteto priimtas sprendimas dėl Konstitucijos keitimo įstatymo projekto likus ne mažiau kaip 7 dienoms iki projekto svarstymo Seimo posėdyje turi būti išdalytas Seimo nariams, taip pat įteiktas Respublikos Prezidentui ir Vyriausybei.