Tarybos posėdyje turėtų būti nuspręsta, ar penktadienį apie savo išėjimą iš Seimo frakcijos pareiškę vienuolika liberalų gali likti partijoje.

Tačiau frakcijos ir LLS valdybos nuomone, negali būti nė kalbos apie tai, kad Seime atsirastų dvi vienai partijai atstovaujančios frakcijos.

"Lietuvos liberalų sąjungos valdyba ir Liberalų frakcija yra įsitikinusios, kad Seime negali būti dviejų skirtingų frakcijų, atstovaujančių tai pačiai politinei jėgai. Todėl kviečiame R.Paksą bei frakciją palikusius kolegas apsispręsti iki gruodžio 28 dienos numatomo LLS Tarybos posėdžio", - teigiama pareiškime, kurį pasirašė LLS pirmininkas Eugenijus Gentvilas ir frakcijos Seime seniūnas Gintaras Steponavičius.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad nusprendę kurti atskirą frakciją, R.Paksas ir jo šalininkai turėtų pasitraukti ir iš partijos, Liberalų frakcijos seniūnas sutiko, jog "galima daryti tokią prielaidą".

"Jeigu jie yra pasiruošę permąstyti savo pozicijas, jie tai galėtų padaryti", - pažymėjo G.Steponavičius.

"Kol kas mano sprendimas yra tvirtas", -BNS teigė Rolandas Paksas, frakcijos ir LLS valdybos pasiūlymą įvardinęs kaip "ultimatumą".

Tačiau jis teigė išnaudosiąs kiekvieną galimybę susitarti, jeigu būtų pateikti konkretūs pasiūlymai.

"Aš manau, kad šitie žmonės sėstų prie derybų stalo, jeigu gautų konkrečius pasiūlymus", - BNS sakė R.Paksas, turėdamas omeny iš frakcijos pasitraukusius narius.

Jo nuomone, frakcijos ir LLS valdybos sprendimo negalima laikyti tokiu pasiūlymu, dėl kurio būtų verta derėtis.

Tačiau jis neįvardijo, kokie galėtų būti tie konkretūs pasiūlymai.

Vėliau R.Paksas paskelbė pareiškimą, kuriame teigia, jog iš frakcijos pasitraukę liberalai iki gruodžio 28 d. nepriims jokių sprendimų, nenorėdami gadinti "šventinės nuotaikos".

"Liberalų frakciją palikusių kolegų liberalų bei mano asmenine nuomone, Šv. Kalėdų išvakarės nėra tinkamas metas spręsti vidines partijos problemas. Tuo būtų išreikšta nepagarba katalikiškosios Lietuvos tradicijoms bei švenčių laukimu gyvenantiems šalies piliečiams", - pareiškė R.Paksas.

Apie išėjimą iš frakcijos be R.Pakso penktadienį paskelbė parlamentarai Egidijus Skarbalius, Henrikas Žukauskas, Vladas Žalnerauskas, Eugenijus Maldeikis, Jonas Lionginas, Vytautas Lapėnas, Dailis Barakauskas, Jūratė Juozaitienė, Juozas Raistenskis ir Dalia Kutraitė-Giedraitienė.

Po šio skilimo Liberalų frakcijoje iš buvusių 34 narių liko 23.

R.Paksas teigė esąs priverstas pasitraukti iš frakcijos, nes joje įsivyravo "partinė diktatūra" ir intrigos.

LLS pirmininkas E.Gentvilas penktadienį pareiškė, jog R.Paksas pasitraukia dėl to, kad jaučia, jog partija gali nepatvirtinti jo kandidatu į prezidentus.

Dėl to LLS ketina apsispręsti iki sausio 21 d., surengdama partijos narių apklausą.

R.Pakso ir jo šalininkų pasitraukimą Liberalų frakcijos ir partijos vadovybė įvertino ne tik kaip smūgį partijai, bet ir visai dešiniųjų vienybei.

"Toks žingsnis tapo smūgiu ne tik Lietuvos liberalų sąjungai ir jos frakcijai Seime, bet ir sunkiai brandinamai Lietuvos dešiniojo centro politinių jėgų vienybei", - pažymima šeštadienį priimtame pareiškime.

R.Paksas BNS atmetė šiuos kaltinimus.

"Aš nuo to dalyko nepasidariau kairesnis", - teigė jis, turėdamas galvoje išėjimą iš frakcijos.