"Aš esu teisininkas ir noriu juo dirbti",- BNS sakė ambasadorius Rusijoje. Z.Namavičius pabrėžė, kad diplomato darbas jam taip pat "visiškai patinka" ir jam "pavyksta jame kai ką nuveikti". "Tačiau aš turiu teisininko profesiją",- pažymėjo jis.

Z.Namavičiaus kandidatūrą į KT teisėjus pasiūlė Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Vytautas Greičius. Ją dar turi patvirtinti Seimas.

58-erių metų Z.Namavičius nuo 1993-ųjų penkerius metus buvo Lietuvos ambasadoriumi Vokietijoje. Iki diplomatinio paskyrimo jis buvo Vilniaus Universiteto Teisės fakulteto dekanas.

Sausio 10 dieną sukaks tik dveji metai, kai Z.Namavičius dirba ambasadoriumi Rusijoje, todėl Užsienio reikalų ministerija iki šiol pamainos jam neieškojo.

KT, kurį sudaro 9 teisėjai, kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Trijų KT teisėjų - teismo pirmininko Vlado Pavilonio bei teisėjų Teodoros Staugaitienės ir Zigmo Levickio kadencijos baigsis kitų metų kovo pabaigoje.

KT teisėjus skiria Seimas prezidento, Seimo pirmininko ir Aukščiausiojo Teismo pirmininko teikimu. KT pirmininką iš šio teismo teisėjų skiria Seimas prezidento teikimu.

Šią savaitę, be Z.Namavičiaus, į KT teisėjus buvo pasiūlytas Apeliacinio teismo teisėjas Kęstutis Lapinskas ir prezidento patarėjas teisės klausimais Armanas Abramavičius.

Šiuo metu Konstituciniame Teisme be trijų kadenciją baigiančių teisėjų taip pat teisėjauja Egidijus Jarašiūnas, Egidijus Kūris, Augustinas Normantas, Jonas Prapiestis, Vytautas Sinkevičius ir Stasys Stačiokas.

Konstitucinio Teismo teisėjai skiriami devyneriems metams. Konstitucinis Teismas sprendžia, ar įstatymai ir kiti Seimo, prezidento ir Vyriausybės teisiniai aktai neprieštarauja Konstitucijai arba įstatymams.