"Mūsų santykių pagerėjimas akivaizdus. Politinis klimatas Rusijoje po to, kai pasaulis susivienijo kovai su terorizmu, labai palankus Lietuvai. Rusijos vakarėjimas - gal lėtas, gal su prieštaravimais, grįžimais atgal, bet vis dėlto vyksta",- BNS sakė Z.Namavičius po susitikimo su premjeru.

Po tokio atšilimo Rusijos santykiai su Lietuva ir kitomis Baltijos šalimis, šioms integruojantis į NATO ir Europos Sąjungą, turėtų klostytis gerai, teigė diplomatas. Pasak ambasadorius, taip pat aptartas kažkada "arčiau pavasario" Kaliningrade įvyksiantis Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos premjerų susitikimas.

Rusijos premjeras Michailas Kasjanovas kviečia atvykti į Kaliningradą Lietuvos ir Lenkijos kolegas Algirdą Brazauską ir Leszeką Millerį (Lešeką Milerį) aptarti šios srities ateities kaimynėms įstojus į Europos Sąjungą.

Rusija baiminasi, kad ekonomiškai atsilikusi ir militarizuota Kaliningrado sritis, Lietuvai ir Lenkijai įstojus į ES, bus izoliuota, o gyventojams kils sunkumų dėl įvesto vizų režimo.

"Mūsų pirmas uždavinys yra išsklaidyti tuos būgštavimus, nes niekas nesiruošia blokuoti ir izoliuoti Kaliningrado",- sakė ambasadorius Z.Namavičius.

Jis pažymėjo, kad pačios Lietuvos interesai Kaliningrade ir ateityje nė kiek nesumažės. "Kaip mus dabar domina Kaliningrado tranzito galimybės, laisvas prekių judėjimas, taip domins ir po įstojimo į ES",- sakė Lietuvos diplomatas.

Lietuva jau paskelbė, kad, integruodamasi į ES, įves vizas Kaliningrado srities gyventojams nuo 2003 metų vidurio. Dabar Lietuva ir Rusija turi vizų režimą, tačiau Kaliningrado sritis ir Lietuva taiko viena kitos gyventojams bevizių kelionių tvarką.