„Čia ne mano, o mero Vytauto Grubliausko priesaikos tekstas“, – atėjęs į tribūną tarti priesaikos žodžius ir pradėjęs juos skaityti pastebėjo miesto tarybos narys Algirdas Grublys.

Salėje iškart pasigirdo replikų, kad jau norėta perversmo – nuversti pirmą kartą tiesiogiai išrinktą Klaipėdos merą V. Grubliauską. Jis uostamiesčio vadovu dirbs antrą kadenciją.

Į pirmąjį naujos kadencijos miesto tarybos posėdį susirinko 30 tarybos narių, vienas – Artūras Razbadauskas – neatvyko, nes yra komandiruotėję užsienyje, kurios negalėjo atšaukti.

Naujas miesto tarybos narys Alfonsas Vildžiūnas į pirmąjį posėdį atvyko sulaužyta koja, remdamasis ramentais.

Visi miesto tarybos nariai ištarė priesaikos žodžius. Tik viena politikė – Nina Puteikienė – priesaikos tekstą mokėjo mintinai.

Daugeliui miesto tarybos narių reikėjo priminti, kad tariant priesaikos žodžius, ranką reikia laikyti ant Lietuvos Konstitucijos.

Naujos kadencijos miesto taryboje dirbs beveik pusė naujų politikų, kurių uostamiesčio valdžioje nebuvo praėjusią kadenciją.

„Kviečiu visus: dirbkime. Neateinu valdyti, ateinu tarnauti. Kviečiu ir kitus miesto tarybos narius kūrybingai tarnystei“, – į miesto tarybos narius kreipėsi meras V. Grubliauskas.

Pirmajame miesto tarybos posėdyje išrinktas naujas savivaldybės administracijos direktorius. Juo tapo Liberalų sąjūdžio atstovas 50-metis Saulius Budinas. 

Už jo kandidatūrą balsavo 25 miesto tarybos nariai, 4 buvo prieš, o vienas susilaikė. 

S. Budinas dirbti Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriumi pradės gegužės 4 dieną. Šiuo metu jis yra valstybės įmonės „Regitra“ Klaipėdos filialo vadovas, todėl reikia laiko, kad paliktų šias pareigas. 

Be to, S. Budinui teks atsisakyti miesto tarybos nario mandato, o ši procedūra taip pat gali užtrukti. Jį miesto taryboje turėtų pakeisti socialinis darbuotojas Saulius Liekis. 

Prisistatydamas S. Budinas teigė, jog yra ambicingas, ryžtingas vadovas, vertinantis komandinį darbą, neįžeidinėjantis žmonių.

„Neabejoju, kad S. Budinas turi visas galimybes būti geru savivaldybės administracijos direktoriumi, nes turi ir kompetencijos, ir ryžto“, – teigė V. Grubliauskas. 

S. Budinas juokavo, jog su meru yra šiek tiek panašūs, nes naujasis savivaldybės administracijos direktorius studijų laikais grojo pučiamųjų instrumentų orkestre valtorna.

Miesto politikai nustatė ir tai, kokį atlyginimą gaus S. Budinas. Mėnesio alga „į rankas“ bus 1,7 tūkst eurų – tai bazinis atlyginimas ir 60 proc. algos dydžio priedas už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą. 

Ketvirtadienį patvirtinti ir du Klaipėdos mero pavaduotojai: Judita Simonavičiūtė ir Artūras Šulcas.

Pastarasis vicemeru dirbs antrą kadenciją, o J. Simonavičiūtė į mero pavaduotojas kėdę „persės“ iš Klaipėdos saviavaldybės administracijos direktorės pareigų, kurias ėjo pastaruosius ketverius metus. 

Šią savaitę keturios partijos ir visuomenis komitetas „Klaipėda“ pasirašė koalicijos sutartį. Valdančiąją daugumą sudaro 23 iš 31 miesto tarybos nario.

Pirmajame miesto tarybos posėdyje tai, jog dirbs opozicijoje, pasiskelbė dvi frakcijos ir vienas politikas. Opozicijoje bus visuomeninis komitetas „Puteikis plius“, konservatoriai ir Lietuvos rusų sąjungos atstovas Viačeslav Titov. 

„Puteikis plius“ nariai jau pirmajame miesto tarybos posėdyje sulaukė dėmesio ir žvilgsnių, nes „pasipuošė“ respiratoriais. 

„Tai – simbolinis ženklas, parodantis, jog valdančioji koalicija skleidžia negerą kvapą, nes joje dirba Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio blokas“ – atvirai antivalstybine jėga, kurią, kaip vieną iš grėsmių nacionaliniam saugumui, savo ataskaitoje nurodė Valstybės saugumo departamentas. Tokia koalicijos sutartis yra tarsi spjūvis klaipėdiečiams į veidą, nes ji pavojinga Klaipėdai. Kadangi uostamiesčio ūkinių problemų sprendimas dažnai susijęs su strateginių visai šaliai objektų veikla, Tomaševskio blokas čia tikrai ne – geriausias patarėjas“, – įsitikinusi visuomeninio komiteto „Puteikis plius“ frakcijos seniūnė Nina Puteikienė. 

Ji pabrėžė, kad Tomaševskio bloko netapatina su tautinėmis mažumomis, gyvenančiomis Lietuvoje: „Kalbu ne apie rusus ar lenkus. Mano pačios tėtis – rusas. Kalbu apie partiją, kurios nariai remia Rusijos agresiją Ukrainoje.“ 

Politinės partijos „Rusų aljansas“ frakcija miesto tarybose išsiskiria tuo, kad tarp jos narių – daugiausia tų, kurie pateko į valdžią tik todėl, kad tarybos nario mandatų atsisakė rinkėjų išrinkti politikai. 

Mandato atsisakė Seimo narė Irina Rozova, partijos lyderė Tamara Lochankina, Sergej Bondar ir Svetlana Vasičkina. 

Todėl miesto taryboje dirbs Tatjana Fedotova, kuri yra M. Gorkio pagrindinės mokyklos, kurioje mokoma rusų kalba, istorijos mokytoja, Aleksandr Michailov, ketvirtadienį iš pareigų atleistas Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, Jolanta Skrabulienė, Klaipėdos specialiosios mokyklos-daugiafunkcio centro „Svetliačiok“ dienos socialinės globos skyriaus vedėja, ir pensininkas Vladimir Vlasov. 

Naujos kadencijos Klaipėdos miesto taryba:

Valdemaras Anužis (Lietuvos socialdemokratų partija);

Arūnas Barbšys (Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai);

Saulius Budinas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis);

Arvydas Cesiulis (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis;

Vytautas Čepas („Klaipėdos“ visuomeninis rinkimų komitetas);

Rimantas Didžiokas (Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai);

Tatjana Fedotova (politinė partija „Rusų aljansas“);

Simonas Gentvilas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis);

Ligita Girskienė (visuomeninis rinkimų komitetas „Puteikis plius“);

Vytautas Grubliauskas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis);

Algirdas Grublys (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis);

Laisvūnas Kavaliauskas (Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai);

Tomas Meškinis (Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai);

Aleksandr Michailov (politinė partija „Rusų aljansas“);

Lilija Petraitienė (Lietuvos socialdemokratų partija);

Vidmantas Plečkaitis (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis);

Nina Puteikienė (visuomeninis rinkimų komitetas „Puteikis plius“);

Artūras Razbadauskas (politinė partija „Tvarka ir teisingumas“);

Jonas Sąlyga (Lietuvos socialdemokratų partija);

Judita Simonavičiūtė (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis);

Jolanta Skrabulienė (politinė partija „Rusų aljansas“);

Lina Skrupskelienė (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis);

Aldona Staponkienė (politinė partija „Tvarka ir teisingumas“);

Artūras Šulcas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis);

Rimantas Taraškevičius („Klaipėdos“ visuomeninis rinkimų komitetas);

Viačeslav Titov (Lietuvos rusų sąjunga);

Audrius Vaišvila (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis);

Vygantas Vareikis (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis);

Alina Velykienė (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis);

Alfonsas Vildžiūnas (visuomeninis rinkimų komitetas „Puteikis plius“);

Vladimir Vlasov (politinė partija „Rusų Aljansas“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)