Prokuroras nusprendė atnaujinti 2011 metais nutrauktą tyrimą, kuriame tirta, ar Lietuvos žvalgybos institucijų vadovai neviršijo savo įgaliojimų. Šis atnaujintas tyrimas prijungtas prie pernai pradėto ir šiuo metu vykdomo tyrimo, kuriame aiškinamasi, ar Lietuvoje galėjo būti laikomas įtariamasis terorizmu Mustafa al-Hawsawis iš Saudo Arabijos.

„Yra atnaujintas anksčiau nutrauktas tyrimas ir prijungtas prie jau vykdomo ikiteisminio tyrimo“, - BNS sakė prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

Tyrimas išplėstas, kai gruodį JAV Senatas paskelbė ataskaitą apie slaptus Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimus, kurie veikė praeitame dešimtmetyje. Šį procesinį sprendimą prokuroras priėmė dar sausio mėnesį, bet apie tai viešai pranešta tik ketvirtadienį, apie tai pirmoji paskelbė naujienų agentūra „Reuters“.

Generalinė prokuratūra netrukus po ataskaitos paviešinimo išsiuntė teisinės pagalbos prašymą JAV Teisingumo departamentui. Pasak R.Stundienės, atsakymas iki šiol negautas.

JAV Senato ataskaitoje konkretūs centrai neįvardijami, bet žmogaus teisių gynėjai mano, kad Lietuvoje veikė dokumente „violetiniu“ vadinamas centras. Anot JAV Senato ataskaitos, jis veikė nuo 2005 metų pradžios, o buvo uždarytas 2006 metais dėl neužtikrintos medicinos priežiūros, jame esą kalintas Mustafa al-Hawsawis iš Saudo Arabijos.

Lietuvoje 2009 metų pabaigoje per parlamentinį tyrimą buvo identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur esą galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti. Taip pat nustatyti keli su CŽV siejami skrydžiai į Vilnių ir į Palangą, vykę 2003-2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą atskraidinti įtariamieji terorizmu.