„Susituokti senojoje Zapyškio bažnytėlėje buvo mano svajonė. Susiradome kunigą, kuris aptarnauja kelias parapijas, tarp jų ir tą. Kai skambinome, kaip tik vyko laidoti žmogaus, bet rado laiko su mumis pasikalbėti. Iš jo sužinojome, kad bažnytėlė buvo išniekinta ir kol neatšventinta, joje neteikiami bažnytiniai patarnavimai“, – pasakojo mergina.

Kaip kunigas minėjo porai, norinčių tuoktis Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnytėlėje daug, tačiau niekam nedaromos nuolaidos.

„Tai sužinoję mes dėl vestuvių kreipėmės į Kauno Šv. Jurgio kankinio bažnyčią. Beje, ši rusų laikais buvo paversta sandėliu ir kaip mums pasakojo brolis Rolandas, karo metais metais tarnavo kaip kareivinės. Kareiviai bažnyčios skliautuose išmušė skyles, padarė kablius ant kurių pakabinę džiovindavo parašiutus. Ir dabar likusios žymės ant lubų“, – pasakojo DELFI pašnekovė.

Zapyškio bažnytėlė nukentėjusi dar stipriau – ne tik išniekinta, išgrobstyta per karus, bet ir apgriauta Nemuno potvynių.

Arkliai apgraužė altoriaus groteles

1578 m. Naugarduko vaivados Povilo Sapiegos pastatyta Zapyškio senoji bažnyčia - vienas seniausių mūrinių statinių Lietuvoje.

1812 metais, kai Napoleono kariuomenė žygiavo į Rusiją, kareiviai bažnyčioje įsirengė arklidę ir pastatui pridarė daug žalos. Kaip liudija šaltiniai, karių arkliai net apgraužė altoriaus groteles.

Vėliau bažnyčią niokojo Nemuno potvyniai, ypač 1946 metais, kai per didįjį potvynį kylantis upės vanduo sugriovė presbiteriją ir išvertė apie bažnyčią augusius senus gluosnius.

Nemato poreikio grąžinti tikinčiųjų reikmėms

Kulto reikalams senoji Zapyškio bažnytėlė nenaudojama nuo XX a. pradžios ir, kaip DELFI patvirtino Vilkaviškio vyskupijos kancleris Linas Baltrušaitis, kol kas nėra minčių ją naudoti tikinčiųjų reikmėms.

„Aplinkui yra daug bažnyčių, koplyčių, į senąją Zapyškio bažnyčią žmonės sekmadieniais nesirinks, nes yra naujoji, o aukoti Mišias tik per vestuves ar krikštynas Bažnyčioje nepriimta“, – paaiškino kancleris.

Tai, kad karo metais bažnyčia buvo išniekinta, Vilkaviškio vyskupijos atstovo teigimu, jos šventinimui ne kliūtis: „Daugelis bažnyčių sovietmečiu buvo naudojamos ne pagal paskirtį, nuniokotos, išniekintos, tačiau jeigu yra poreikis rinktis maldai, jos iš naujo pašventinamos. Pati procedūra – paprasta“.

DELFI primena, jog Zapyškio senajai bažnyčiai 2002 m.buvo suteiktas kultūros paminklo statusas. Ši vieta tapusi vienu kutūrinio muzikinio gyvenimo centrų. Nuo 1996 m. vasaromis Zapyškio bažnyčioje vyksta Pažaislio muzikos festivalio kamerinės muzikos koncertai, rengiama Vytauto Didžiojo karūnavimo šventė, muzikos, kino ir teatro festivalis bei kiti kultūros renginiai.

Sužadėtiniams pageidaujant, kulto reikmėms nenaudojamame pastate rengiamos civilinės vestuvės.