Įsiveržti į Seimo salės prezidiumą A.Stasiškį privertė V.Andriukaičio elgesys. Šis ignoravo prie mikrofono stovėjusį parlamentarą ir nesuteikė jam žodžio po kairiųjų laimėto balsavimo.

Nepaisydamas Vyriausybės prieštaravimo bei teisininkų įspėjimų dėl galimo prieštaravimo Konstitucijai, Seimas priėmė įstatymo pataisas, kurios suteiks nuomininkams galimybę privatizuoti jų užimamą gyvenamąjį plotą grąžintinuose namuose.

70 parlamentarų balsavus "už", 27 - "prieš" ir 6 susilaikius buvo priimtos pataisos, be kita ko, numatančios, jog teisėti savininkai negalės natūra atgauti jiems priklausančių pastatų, jeigu juose gyvena nuomininkai, net ir tuo atveju, jei nuosavybės teisės jau buvo atkurtos.

Nuomininkų užimamą plotą turės išpirkti valstybė, išmokėdama kompensaciją savininkams, o nuomininkai gaus teisę privatizuoti gyvenamąjį plotą, kuriame jie gyvena.

Pasipiktinęs Seimo vicepirmininko elgesiu A.Stasiškis ryžtingai užkopė į prezidiumą ir palinkęs virš V.Andriukaičio grūmodamas kumščiu pareikalavo suteikti jam žodį: "Kodėl nedavei žodžio? Kodėl?"

Šį vaizdą išvydusi pilnutėlė salė nuščiuvo - ar A.Stasiškis į darbą paleis kumščius? Sutrikęs V.Andriukaitis reikalavo, kad A.Stasiškis nusiramintų ir sugrįžtų į darbo vietą. Tačiau konservatorius neatlyžo: "Aš stovėjau iš pat pradžių, kodėl nedavei žodžio?"

Seimo vicepirmininkas bandė tai neigti. Bet A.Stasiškis buvo atkaklus: "Nebūk žioplas. Kviesk apsaugą. Tegul išveda". Apsaugos vis dėlto neprireikė. A.Stasiškį nuo prezidiumo palydėjo plenarinių posėdžių tvarkdarys. Politikas grįžo į savo vietą taip ir negavęs žodžio.

Bet Rasai Juknevičienei pavyko sugraudinti V.Andriukaitį: "Pone V.Andriukaiti, jeigu turite kiek nors sąžinės, prašau suteikti žodį replikai A.Stasiškiui - žmogui, kuris dešimtmečius kalėjo sovietų lageriuose ir ne taip dažnai šneka šitoje bolševikinėje atmosferoje".

Gavęs žodį A.Stasiškis pareiškė, kad parlamento salėje įvykdytas bjaurus nusikaltimas: "Mes tapome šio nusikaltimo bendrininkais. Vieni iš godumo, iš neapykantos teisingumui, iš neapykantos atkurtai Lietuvos valstybei, kiti - iš nesugebėjimo sulaikyti savo kolegas nepadaryti nusikaltimo.

Jis tęsia bolševikų diktatūros metodus. Šis nusikaltimas atsilieps Lietuvos visuomenei, sukiršins žmones ir žlugdo valstybės prestižą".

A.Stasiškio ir V.Andriukaičio konfliktas buvo tik maža Seimo posėdyje vakar tvyrojusio chaoso dalis. Rytinis posėdis, kuriame priimtos ir Pelno mokesčio įstatymo pataisos, vakar užsitęsė ir vakarinio posėdžio sąskaita.

Kai kurie parlamentarai priminė, kad likę be pietų ir negali nueiti net į tualetą. "Būsime priversti burtis ir apginti savo teises", - prieš V.Andriukaičio pirmininkavimą protestavo ir opozicijos lyderis liberalas Gintaras Steponavičius.

Advento metu vykusiame Seimo posėdyje netrūko ir nepadorių gestų, ir kvietimų prieš šventes nueiti pasitikrinti pas psichiatrus, rasistinių nuotaikų. "Posėdis panašus į Ali Babos ir batiuškos Machno susirinkimą", - piktinosi Seimo narys konservatorius Arvydas Vidžiūnas.

Seime nuskambėjo ne tik grasinimai kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją. Pasigirdo ir raginimų nušalinti nuo posėdžio pirmininkavimo V.Andriukaitį.

"Jūsų pirmininkavimas yra sąmoningas ne tik opozicijos, bet ir visos Lietuvos erzinimas", - V.Andriukaičiui nereaguojant į opozicijos pastabas neištvėrė Andrius Kubilius.