Mi-8 sraigtasparnį pilotuojantis Lietuvos pilotas, nenorėjęs komentuoti su pavarde, DELFI pasakojo, kad Maskvos centre nufilmuotas besileidžiantis sraigtasparnis Mi-8, yra klasikinis tokio tipo orlaivis. Pašnekovo manymu, tokiais sraigtasparniais paprasčiausiai galėjo būti gabenami aukšti pareigūnai.

„Nematau nieko išskirtinio nuo standartinio sraigtasparnio, kad būtų koks specializuotas ar dar koks nors. Absoliučiai nėra jokių antenų, papildomų liukų, paprastas, eilinis karinis sraigtasparnis. Jį galima naudoti tik transportavimui. Vadinamieji VKP (oro vadavietės) turi išskirtinumus – antenas, papildomą radijo ryšį, o čia to nėra“, - pasakojo pašnekovas.

Jo teigimu, gali būti, kad sraigtasparniais buvo gabenami aukšti pareigūnai, mat tai yra efektyviausia priemonė 50-200 km atstumui.

„Sraigtasparnis nutūpė į specialų helipadą, labai gerai įrengtą. Man atrodo, ten yra net skrydžių vadovo kabina, nors paprastai to nereikalaujama. Bet kadangi čia Maskvos centras, todėl daug judėjimo. Jeigu tokios investicijos padarytos, tai turi būti eksploatuojama. Amerikoje Barackas Obama sraigtasparniais skrenda pažaisti golfo“, - sakė pilotas.

Tačiau sraigtasparnių pilotas pasakoja nelabai tikintis, kad Maskvoje buvo pastebėtas Ka-26 sraigtasparnis, kaip kad buvo pranešta. DELFI primena, kad kai kurie liudininkai pranešė matę kelis Mi-8 ir vieną Ка-26 sraigtasparnį.

„Tas Ka-26 būdavo „Aeroflot“ žaisliukas, jį naudodavo žemės ūkyje, o tarybiniais laikais virš autostrados Vilnius-Kaunas tokiu skraidydavo Valstybinė automobilių inspekcija. Būdavo pilotas ir vienas keleivis su fotoaparatu. Aš netikiu, kad ten buvo Ka-26. Jis nelabai naudojamas. Yra Ka-126 – labai panašus, modernizuotas, ten stūmokliniai varikliai pakeisti turbininiais, jį naudoja Ypatingų situacijų ministerija, kuri užsiima potvyniais, gaisrais, sausromis ir panašiai. Jie naudoja Ka-126”, - pasakojo pašnekovas.

Lietuvos kariuomenės Mokymų ir doktrinų valdybos Štabo doktrinų skyriaus vyriausiasis specialistas Aurimas Navys, kuris pabrėžia nesispecializuojantis aviacijoje, socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad vaizdo įraše regimas sraigtasparnis, praskridęs Krymo tiltą ir nusileidęs Maskvos centre, atrodo tarsi skraidanti greitoji pagalba.

Jo teigimu, šis Mi-8 gale turi specialių liuką, kurio paprastai tokio tipo sraigtasparniai neturi. „Tai padaryta tam, kad būtų galima įstumti neštuvus“, - sakė pašnekovas.

„Tokie pat liukai yra iš šonų, kad būtų galima greičiau išstumti arba į vidų įstumti neštuvus“, - teigė A. Navys.

Pasak pašnekovo, sraigtasparnio viršuje, priekyje virš pilotų, matyti papildomas generatorius, kuris paprastai elektros energija aprūpina medicininę įrangą.

„Jeigu tai būtų komandinis sraigtasparnis, būtų antenos, o šis neturi jokių antenų. Jis yra skirtas vadinamajam „kroviniui 300”. „Krovinys 300” yra sužeistieji. Tai reiškia, kad šis sraigtasparnis gali būti skirtas sužeistųjų gabenimui, kaip greitoji pagalba. Taip viskas atrodo iš išorės, bet niekas nežino, kas yra viduje“, - sakė DELFI pašnekovas.

DELFI primena, kad ketvirtadienį vakare Maskvos centre pastebėti bent keli kariniai sraigtasparniai. Kaip rašo portalas vlasti.net, virš Maskvos centro skraidė Kremliaus specialiojo ryšio sraigtasparniai. Liudininkų teigimu, netoli Nepaprastųjų situacijų kontrolės centro, tiesiog gatvėje, nusileido sraigtasparnis, priklausantis prezidento specialiojo ryšio tarnybai. Antro sraigtasparnio nusileidimas užfiksuotas Kremliaus teritorijoje.

Kitų liudininkų teigimu, sraigtasparnių Maskvos centre buvo mažiausiai trys. Pasak jų, vienas sraigtasparnis nusileido visai šalia Kremliaus. Dar vienas nutūpė Nepaprastųjų situacijų centro teritorijoje, o trečiasis nusileido Lubiankos gatvėje esančioje Rusijos saugumo (FSB) būstinėje.

Netrukus socialiniuose tinkluose pasipylė pranešimai, jog sraigtasparniai pastebėti ir kitose Maskvos vietose. „Twitter“ vartotojai praneša, kad kariniai sraigtasparniai skraidė ne tik virš Lubiankos gatvės, bet ir virš Marijos Uljanovos gatvės bei virš Kitai Gorodo (kinų rajono). Sraigtasparniai pastebėti ir virš Dmitrovsko rajono Maskvos srityje.

DELFI primena, kad ketvirtadienį Maskvoje kilo sujudimas dėl prezidento V. Putino, kuris daugiau nei savaitę nesirodė viešumoje. Kremlius buvo priverstas pareikšti, kad prezidentas V. Putinas yra sveikas ir gyvas, kai internete pasklido įvairių gandų dėl Rusijos lyderio.

Penktadienį Kremlius pranešė, kad V. Putinas susitiko su Aukščiausiojo Teismo teisėju Viačeslavu Lebedevu.

Tuo tarpu šveicarų portalas rsi.ch paskelbė sužinojęs, kur visą savaitę buvo V. Putinas. Pasak portalo šaltinių, jau daug metų Rusijos prezidento meiluže tituluojama Alina Kabajeva Šveicarijoje pagimdė jam kūdikį. Su ja esą visą laiką ir buvo V. Putinas.