Imta piktintis, kad toks pareiškimas – mažų mažiausiai nekorektiškas. Galiausiai, įžeidus.

Tiesa, ir pati A. Zuokienė ir jos vyras Artūras Zuokas dėl to viešai atsiprašė R. Šimašiaus šeimos.

A. Zuokas žmonos komentarą aiškino moterišku jautrumu ir įkarščio akimirka, o pati A. Zuokienė patikino, kad suklydo „pasirinkdama netikslius žodžius“. Vis dėlto be atgarsių šis pareiškimas nepraėjo.

DELFI R. Šimašiaus žmona, psichologė-psichoterapeutė Agnė Matulaitė sakė:

„Esame normali, mylinti, 3 vaikus auginanti šeima. Visi vaikai mums yra visiškai vienodi. Tai šioje situacijoje mums yra svarbiausia“, – patikino ji.

DELFI primena, kad R. Šimašiui, ir jo žmonai Agnei Matulaitei tai – antroji santuoka.

Skyrybos žymės kaktoje nepalieka

Savo ruožtu psichologė psichoterapeutė Jurga Dapkevičienė aiškino, kad skyrybos tai – tik šeimos ir vaikų reikalas.

„Ar skyrybas išgyvenęs asmuo dabar turi kiekvieną savo pasisakymą bet kokia tema pradėti nuo pranešimo: „Atsiprašau, neturiu teisės nei džiaugtis, nei didžiuotis, nes esu išsiskyręs, o jei užsimirščiau ir pasijusčiau laimingas, priminkite, kad neturiu teisės į laimę“, žymę kaktoje išsideginti, kad kitiems akmenis patogiau būtų mėtyti? Žinoma, tai yra visiškai neetiškas ir nekorektiškas pasisakymas – „maišyti vaikai“ – kas čia dabar? Kol ne tavo paskutinė gyvenimo diena, laidotuvės, reikėtų atsargiau elgtis su tokiais pareiškimais“, – įsitikinusi ji.

Pasak J. Dapkevičienės, pirma, šaipytis ir eskaluoti tokius faktus – nedera, nes nėra žinomos visos detalės, kas toje šeimoje nutiko. Antra, vertėtų geriau rūpintis savo šeima ir džiaugtis, jei joje viskas gerai.

„Maža to, Lietuvoje išsiskiria daugiau nei pusė šeimų. Tai yra toks margas vaizdas, kad nebėra kaip tyčiotis. Skyrybos vienaip ar kitaip liečia kiekvieną šeimą, tad tikrai nėra iš ko šaipytis“, – sakė ji.

Svarbu pripažinti, kas iš tiesų nutiko

Psichologė patikino negalinti vertinti konkrečiai A. Zuokienės poelgio, tačiau patikino, kad panašiai išsišokantys asmenys neretai taip elgiasi norėdami pasirodyti šaunesni, triumfuoti.

„Nėra vyriškų ar moteriškų jausmų, kai kurioms situacijoms mes esame jautresni ir reaguojame aštriau. Galbūt tai buvo tiesiog noras parodyti, kad mano šeima yra geresnė. Šis noras dažniausiai kyla iš menkavertiškumo, nepasitikėjimo savimi“, – sakė ji.

Anot specialistės, sveikintina, kad A. Zuokienė dėl šio savo poelgio atsiprašė ir kaltę pripažino, tačiau tai nereiškia, kad šią jos nuomonę visi pamirš. Psichologė pastebėjo, kad sužaloti šiuo atveju liko ne tik vaikai, kurių tėvai – išsiskyrę, bet ir skyrybas išgyvenę tėvai.

„Tai žeidžia ir skaudina. Svarbu pripažinti, kad skyrybos – skaudus ir sunkus sprendimas. Blogai, kai apie paliktą šeimą šnekama – mes išsiskyrėme su balionais, šampanais ir gėlėmis, esą buvo gražios skyrybos ir visi dabar draugaus šeimoms. Toks požiūris kenkia ir vaikams, ir visuomenei – esą būna tokių atvejų, kai išsiskyrei ir viskas tvarkoje. Tai yra traumos nepripažinimas. Jei trauma pripažįstama, nekenkiama nei išsiskyrusiems asmenims, nei vaikui“, – įsitikinusi ji.

„Turbūt niekam nebūtų malonu pamatyti repliką, kad štai, tavo vaikai maišyti ir tu pats turbūt esi kitoks. Tai žeidžia ir skaudina“, – patikino ji.

Išplatino viešą atsiprašymą

Savo ruožtu A. Zuokienė socialiniame tinkle „Facebook“ išplatino viešą pareiškimą:

„Taip, aš suklydau, pasirinkdama netikslius žodžius, kurie pelnytai kritikuojami. Tiesa, labai gaila, kad jie išplėšti iš konteksto ir neatspindi vykusios diskusijos.

Dirbdama Seime nuosekliai pasisakiau, jog negalime griežtinti šiuo metu Konstitucijoje įtvirtintos šeimos sąvokos, kad kiekvienas jaustųsi pilnateisiu jos nariu. Džiaugiuosi už kiekvieną šeimą. Šeima - didžiulė vertybė tiek man, tiek visiems.

Noriu priminti, kad tai man ne tik žodžiai. Mano iniciatyva pradinukų tėveliai rugsėjo 1-osios pusdienį gali nedirbti, be to pasisakiau už NPD didinimą vaikus auginantiems tėvams. Kartu su Vaikų išlaikymo fondu ieškojome sprendimų dėl alimentus nemokančių tėvų. Mano iniciatyva tyrėjams suteikta daugiau teisinių instrumentų, tiriant seksualinius nusikaltimus prieš vaikus, ribojamas įsidarbinimas vaikų ugdymo įstaigose asmenims, baustiems už seksualinius nusikaltimus. Dėjau visokeriopas pastangas, kad teismuose, apklausiant vaikus, kartu dalyvautų ir psichologas. Buvo įsiklausyta į mano siūlymus dėl maitinimo vaikų ugdymo įstaigose maisto kokybės. Daugiau nei 10 metų kasmet rašome vos ne su visų Lietuvos mokyklų vaikais laiškus mamoms, lankstome origami gerves ir jas daliname sergantiems. Dar galėčiau vardinti iniciatyvas dėl vaikų sveikatos bei daugybę kitų savo projektų - tiek kūdikių besilaukiančioms moterims, tiek įvairių sveikatinimo iniciatyvų ir t.t.

Darsyk atsiprašau už padarytą klaidą“, – rašė ji.

DELFI primena, kad pykčiai kilo dėl socialiame tinkle „Facebook“ A. Zuokienės parašytos žinutės, kurioje ji didžiuojasi, kad su vyru gyvena pirmoje santuokoje, turi tris vaikus ir kad jų vaikai yra jų.

„Mes su vyru turim tris vaikus ir abiem tai pirma santuoka ir mūsų vaikai yra mūsų. Nesakau, kad nėra puikios santuokos, kai susitinka žmonės jau antrą kartą, tačiau tarp mūsų – susituokę jau 22 metus, turim 3 vaikus – ir Šimašiaus šeimos aiški takoskyra – tiek Remigijui, tiek Agnei tai antroji santuoka – o jų vaikai sumaišyti. Duok Dieve, kad jiems viskas gyvenime susiklostytų“, – tuomet rašė ji.