Praėjusiuose pirmininko rinkimuose politikė nedalyvavo.

„Tikrai iš kovos nepasitrauksiu“, - DELFI patvirtino I. Degutienė, kuri rimčiausią iššūkį A. Kubiliui metė 2011 m. Tuomet politikė turėjo visas galimybes tapti konservatorių lydere ir vos per plauką nusileido partijos bendražygiui A. Kubiliui.

Dabar I. Degutienė grįžta į kovos areną, tad A. Kubiliaus šalininkams neramu.

Pats A. Kubilius DELFI siūlė palaukti pirmadienį būsimo partijos prezidiumo posėdžio ir daugiau komentuoti atsisakė.

Iš viso į kandidatus pirmininko rinkimuose, be A. Kubiliaus ir I. Degutienės, iškeltas dar 21 kandidatas: Vytautas Landsbergis, Valentinas Stundys, Paulius Saudargas, Mantas Adomėnas, Rasa Juknevičienė, Gabrielius Landsbergis, Vytautas Juozapaitis, Laima Andrikienė, Laurynas Kasčiūnas, Radvilė Morkūnaitė, Petras Vaškys, Agnė Bilotaitė, Rimantas Dagys, Jurgis Razma, Arvydas Anušauskas, Liutauras Kazlavickas, Emanuelis Zingeris, Kęstutis Masiulis, Kazys Starkevičius, Vygaudas Ušackas, Mykolas Majauskas.

Dalis iškeltų pretendentų pasitrauks iš pirmininko rinkimų dar iki jų starto.

A. Kubiliui šiuo metu susiklostė gana nepalankus kontekstas: konservatorius savivaldos rinkimuose beveik pavijo Liberalų sąjūdis, tai keičia visą politinį pasjansą artėjant 2016 m. Seimo rinkimams.

Opozicija A. Kubiliui partijoje visuomet egzistavo, pats A. Kubilius niekad nebuvo labai mylimas ir populiarus, tačiau šįkart I. Degutienė ir jos šalininkai nusiteikę laimėti. Jie pasakoja anekdotines istorijas, kaip per rinkimus partijų skyriai bijodavo A. Kubiliaus atvykimo, ne tai esą gali atbaidyti rinkėjus.

Partijoje netgi sklando mitai apie tai, kaip bus bandoma gelbėti A. Kubiliaus pirmininkavimą. Teigiama, kad politikas gali prašyti Vytauto Landsbergio paramos pažadant, kad po dvejų metų kadencijos postas teks jo anūkui, Europos Parlamento nariui Gabrieliui Landsbergiui.

Tačiau partijos patriarchas V. Landsbergis nebūtinai turi susivilioti tokia galimybe: jis ne kartą kritikavo A. Kubiliaus vadovavimo stilių, praėjusiuose rinkimuose, pasitraukus I. Degutienei, netgi pats metė pirštinę A. Kubiliui – teigė, kad taip elgiasi vardan demokratijos.

„Būtų negerai, jeigu pirmininkas būtų renkamas faktiškai iš vieno kandidato, tam aš ir pasipriešinau. Nes tuo būdu atsiranda diskusija ir svarstymas. Kaip aš sakau, svarstymas mūsų pačių partijos viduje, mūsų rekolekcijos – susimąstymas ir atsakymas patiems sau: kas mes esame, kodėl mes esame čia Lietuvoje ir kokiu keliu eisime“, - tuomet aiškino patriarchas.

V. Landsbergis A. Kubilių balsais nugalėjo Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, net Panevėžyje, tad jo parama vienam ar kitam kandidatui gali būti svarbi.

DELFI primena, kad konservatorių pirmininkas renkamas tiesioginiuose visų partijos narių rinkimuose. Pirmininko rinkimai laikomi įvykusiais, kai juose dalyvauja ne mažiau nei pusė visų partijos narių.

Balsavimas vyks balandžio 17-19 d.