D.Mikutienės išplatintame pranešime pažymima, kad Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) darbo grupė konstatavo, jog Kazokiškėse planuojamo įrengti Vilniaus apskrities regioninio komunalinių atliekų sąvartyno poveikio gyventojų sveikatai vertinimas atliktas neišsamiai, tad būtina papildomai atlikti tyrimą pagal SAM pažymoje išdėstytus trūkumus.

D.Mikutienė stebisi, jog taip ir neatlikus papildomo tyrimo sąvartyną rengsiančiai bendrovei išduoti leidimai, būtini pradedant eksploatuoti ūkinės veiklos objektus ir prieš vykdant ūkinę veiklą.

Sveikatos reikalų komiteto vadovės žiniomis, bendrovė jau pradėjo vykdyti ūkinę veiklą - prasidėjo Kazokiškių sąvartyno projektavimo ir parengiamieji statybos darbai.

Regiono, kuriame planuojama statyti sąvartyną, gyventojų sveikata susirūpusi D.Mikutienė siūlo iš viso atsisakyti minties sąvartyną rengti netoli Kernavės, kuri yra įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

"Tikiuosi, kad UNESCO pasaulio paveldo sertifikato įteikimas Kernavės kultūriniam rezervatui bei prezidento Valdo Adamkaus išsakyta pozicija bus svari priežastis Aplinkos apsaugos ministerijai atsisakyti Vilniaus regioninio atliekų sąvartyno steigimo Kazokiškėse", - pranešime cituojama D.Mikutienė.

Kazokiškių gyventojai, nepatenkinti būsimo sąvartyno kaimyniste, pasiskundė Europos Komisijai (EK). Kazokiškių iniciatyvinės grupės vadovė Ina Stačiokienė BNS teigė, kad bendruomenė gavo EK pavirtinimą, kad skundas bus tiriamas.

Lietuva už Europos Sąjungos lėšas ketina įrengti sąvartyną Kazokiškėse, kuris atsidurs vos už kelių kilometrų nuo Kernavės piliakalnių. Kazokiškių gyventojai beveik metus aktyviai kovoja, kad sąvartynas iš viso nebūtų statomas.

Europos Sąjunga sąvartyno Kazokiškėse statyboms skirtų 50 proc. visos sumos. Beveik prieš metus į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktam Valstybiniam Kernavės kultūriniam rezervatui ketvirtadienį buvo įteiktas tai liudijantis sertifikatas.

Visuomenėje vasarą kilo diskusijos, ar tikslinga statyti sąvartyną netoli į UNESCO Pasaulio paveldo objektų sąrašą įtraukto Kernavės kultūrinio rezervato. Tačiau po rugpjūtį surengto aukščiausio rango šalies vadovų pasitarimo buvo paskelbta, kad sąvartyno statybos vieta keičiama nebus.

2006 metų pabaigoje - 2007 metų pradžioje pradėjus eksploatuoti regioninį Kazokiškių sąvartyną, Vilniaus apskrityje bus uždaryti visi šiuo metu veikiantys, Europos Sąjungos reikalavimų neatitinkantys sąvartynai - tarp jų ir iki šiol didžiausias, veikiantis Kariotiškėse.

Pirminiais skaičiavimais, apie 20 metų gyvuosiančiame Kazokiškių sąvartyne bus sukaupta maždaug 7 mln. tonų šiukšlių. Nuo sąvartyno iki artimiausio gyvenamojo namo - 500 metrų. Sąvartynui įrengti numatytas sklypas yra už 1,7 km nuo Zelvos ežero, o už 1,6 km teka Cielgio upelis. Sąvartyno sklypas yra Neries baseine.