- Vakar Lietuvoje Valstybės gynimo taryba priėmė sprendimą inicijuoti grįžimą prie šauktinių kariuomenės. Kaip manote, ar tai gera mintis?

Kitaip nei JAV, Lietuva yra maža šalis. JAV savanoriška karinė tarnyba pastaraisiais metais pasiteisino, tačiau mes neturime grėsmės prie savo sienų, kuri grasintųsi įsiveržti, kaip kad yra mano draugams Centrinėje Europoje. Todėl suprantu norą turėti gerai parengtą kariuomenę, ir jei jūsų išrinkti pareigūnai mano, kad šauktiniai yra geras būdas, tuomet reikia juos palaikyti.


- Pastaruoju metu Britanijos kariškiai perspėjo apie „realų ir esamą pavojų“ Baltijos šalims, ar manote, kad šis pavojus – realus?

Mano pozicija – gana aiški: mums labai pasisekė, kad NATO priėmė į savo gretas Baltijos ir kitas Rytų Europos šalis, ir kurio sutarties 5-asis straipsnis žada, kad vienos iš šalių užpuolimas yra visų užpuolimas. Manau, kad tai – apsauga ir pažadas, be to, JAV administracija pažadėjo ginti Baltijos šalių suverenumą.

- Vis dėlto, kaip hibridinio karo atveju būtų traktuojamas Vašingtono sutarties 5-asis straipsnis?

- Manau, kad rusai visiškai remia separatistinį judėjimą Ukrainoje, akivaizdu, kad separatistų karinė įranga ir parengimas nenukrito iš dangaus, tačiau Ukraina nėra NATO šalis, ir kol NATO neįrodys kitaip, tikėsiu, kad jie tai laikys puolimu.

- Kaip dabar galima padėti Ukrainai? Ar reikėtų jai tiekti ginklus?

- Esu „vanagas“ ir man gėda, kad tiekiame Ukrainai pupeles ir antklodes, kai turėtumėm tiekti karinę įrangą ir ginklus. Norėčiau, kad į ukrainiečių šauksmą atsilieptų Europos bendruomenė ir suformuotų sąjungininkų karinę bazę Ukrainoje, kuo arčiau rytinių sienų. Tačiau kiti Kongreso nariai nebūtinai tokios pat nuomonės. 

- Kokia turi būti pasiekta riba, kad Europa ir JAV persigalvotų ir griežčiau reaguotų į Kremlių? Ką dar turėtų padaryti Putinas?

- Manau, kad įsiveržimas į bet kurią NATO šalį būtų tokio karinio konflikto, kokio niekas nelaukia, pradžia.

Baltijos ir kitoms Centrinės Europos šalims labai pasisekė, kad jas priėmė į NATO. Jei nebūtų tapusios ES ir NATO narėmis, kur jos būtų dabar? Manau, kad kažkur ten, kur dabar Ukraina...

Vladimiras Putinas stengiasi atkurti imperiją, ir jis veiks visose įmanomose srityse, tai reiškia, ne NATO šalyse. Norėčiau, kad Europos bendruomenė būtų labiau įsitraukusi įtvirtinant demokratines institucijas, taiką ir stabilumą bent jau tose Ukrainos dalyse, kurios nėra okupuotos Rusijos remiamų separatistų.

Vasario 25 d., viešėdamas JAV, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius įteikė J. Shimkui Seimo apdovanojimą už paramą Lietuvos nepriklausomybei ir valstybingumui. „Man garbė įteikti Jums šį apdovanojimą, dėkoju už viską, ką padarėte Lietuvai praeityje, o ypač už tai, ką dar padarysite“, - sakė L. Linkevičius.

Seimo apdovanojimus taip pat gaus JAV senatorius Dickas Durbinas, diplomatas Petras Vaitiekūnas, pareigūnai, menininkai, žurnalistai.

Seimo valdyba specialų apdovanojimą už indėlį atkuriant Lietuvos valstybės nepriklausomybę, valstybės ir parlamentarizmo tradicijų stiprinimą, veiklą visuomenės gerovei įsteigė pernai. Pilko skaidraus stiklo stačiakampį su Seimo logotipu tas pats asmuo galės gauti tik vieną kartą. Per metus gali būti skiriama ne daugiau kaip 30 apdovanojimų.

Linas Linkevičius ir Johnas Shimkus
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1078)