Milijoniniais tiražais leidžiami šios rašytojos jausmingi romanai keitė ne tik požiūrį į moterį, bet ir į jos statusą, amžių.

Pasak „Knygų mugės“ viešnios, dabar žmonės ne tik atrodo, bet ir jaučiasi daug jaunesni, 70-mečiai prilygsta 50-mečiams, kurie gyveno prieš dvidešimt metų.

Rašytojos Rūtos Vanagaitės paklausta, kas jai leidžia išlikti jaunai ir gražiai, elegancija bei gaivumu spinduliuojanti 73 metų S. Kubelka minėjo ajurvedą.

„Pagal ją reikia gamintis kremus losjonus bei grožio priemones. Naudoju sezamo aliejų taip pat ghi sviestą. Nuo 1984 metų esu vegetarė, užsiimu joga. Tai prieinama visiems žmonėms ir daug nekainuoja. Daug miegu, stengiuosi nors 8 valandas, bet geriau 9 “, – paprastai paaiškino ji.

Tačiau kaip išvengti streso? Pasak S. Kubelkos, mes tik galvojame, kad stresas neišvengiamas. „Kai leidėjas pasakė, kad knygą turiu išleisti per metus, taip įsitempiau, kad negalėjau ne tik miegoti, bet ir rašyti. Tuomet pasakiau sau, kad vienintelis dalykas planetoje, kurį privalau – mirti. Viso kito aš neprivalau. Paskambinau savo leidėjui ir pasakiau „atsiprašau, man reikia dar metų“, – juokėsi populiarių romanų autorė.

Nėra lengva būti turtuolio žmona

S. Kubelkos žodžiais, nebūtina būti turtingai ir garsiai, kad būtum laiminga. Ji penkias dienas galėtų pasakoti apie pasakiškai turtingus, bet nelaimingus draugus, ypač moteris, kurios turtingos tapo ištekėjusios už pasiturinčių vyrų.

Susanna Kubelka
„Asmeniškai pažįstu vieną moterį rusę, kuri ištekėjo už itin turtingo verslininko antikvaro. Turi nuostabų namą Paryžiuje, pilį užmiestyje, tačiau jis prastai elgėsi su savo žmona, turėjo meilužių ir to net neslėpė. Kai ji parodydavo nepasitenkinimą, jis sakydavo, kad gali išeit. Ji jo nepaliko, tiksliau nepaliko tų pilių, baseinų, turtų, tačiau po penkerių metų susirgo vėžiu ir mirė.

Kita draugė – anglė taip pat gyveno prabangoje su neištikimu, jos negerbiančiu vyru. Ji taip pat jau mirusi, nes susirgo skrandžiu vėžiu – turėjo nuolat ryti savo vargus, nelaimes ir bėdas“, – dalijosi „Knygų mugės“ viešnia.

Ji pati taip pat buvo trumpam ištekėjusi už bankininko, kai dar gyveno Anglijoje, bet neištvėrusi jį paliko. Kaip sakė susitikime su skaitytojais, nėra lengva būti turtuolio žmona: „Ir jeigu su nemylimu vyru lieki per ilgai, prarandi visą savo energiją. Jautiesi išsunkta“.

Paklausta, kodėl daugiau netekėjo, ar tai reiškia, kad netiki santuoka, suaugusią dukrą turinti S. Kubelka sakė: „Santuoka tikiu. Tačiau tik tuomet, jei esi stipri asmenybė, nori vaikų, šeimos, tikros laimės“.

Beje, kaip užsiminė rašytoja, neseniai ji gavo pasiūlymą tekėti už draugo, tačiau nesutiko: „Pasakykite, koks būtų mūsų tuoktuvių privalumas? Aš ir taip labai labai laiminga. Jis turi savo apartamentus, aš savo ir kai norim susitinkam. Tai kodėl mums reikėtų tuoktis?“

Rašo knygą „Pagaliau per 70”

Kalbėdama apie knygas A. Kubelka išskyrė „Šindien madam pareis vėliau“, kuri išversta į lietuvių kalbą sukėlė tikrą ažiotažą tarp skaitytojų – daugiausia moterų.

„Man buvo labai svarbu parašyti tą knygą, nes tuomet vis dar buvo manoma, jog moteris negali būti televizijos žinių vedėja, nes pasakodama apie katastrofas pravirks, negali skaityti žinių per radiją, nes vyro balsas – solidesnis ir skamba įtikinamiau. Ypač ši knyga išpopuliarėjo Japonijoje, kur tuo metu 26 metų sulaukusios moterys turėdavo palikti darbą, kitaip sakant, išeiti į pensiją. O iš tiesų gyvenimas po 40 tik pradeda gražėti“, – sakė S. Kubelka.

Šiuo metu rašytoja sumaniusi knygą, kurios darbinis pavadinimas „Pagaliau per 70” ir sako, jog vyresnio amžiaus žmonių jaunystė – visiškai naujas reiškinys.

„Jeigu žmonės užsirašytų ant kaktos, kiek jiems metų, jūs nepatikėtumėte. Dabar 70-mečiai prilygsta buvusiems 50-mečiams. Žmonės ne tik atrodo 20 metų jaunesni, bet ir taip jaučiasi. Taip yra todėl, kad sporuoja, užsiima meditacija, joga. Daug mano draugų, kurie draugavo būdami 16 metų, po 70-mečio vėl vienas kitą sutiko ir pulė į glėbį. Pažįstu labai daug tokių porų“, – sakė garsi rašytoja.

Į susitikimą su skaitytojais S. Kubelka atėjo pasipuošusi ruda suknele su aplikacijomis, raudonais bateliais, žibančiu teatriniu rankinuku, kuris derėjo prie žiedo, įsivėrusi žaismingus auskarėlius.

Įsitikinusi: gyvenimas yra teisingas

Kalbėdama šypsojosi ne tik lūpomis, bet ir akimis. Paklausta, iš kur semtis optimizmo, kai tėvai seni, trys vaikai ir gauni 300 eurų algą, S. Kubelka linkėjo tikėti, kad situacija gerės: „Gyvenimas yra teisingas – būna sunkūs laikai, bet ateina geri“.

Prieš 12 metų pirmą kartą Vilniuje viešėjusi rašytoja mato akivaizdžius pokyčius mūsų šalyje. Vyrai – linksmesni, moterys – dar gražesnės.

„Lankėmės puikiame vegetariškame restorane Vilniuje. Taip skaniai neprisimenu kada buvau valgiusi. Apskritai Lietuvoje labai labai skanus maistas, netgi viešbutyje, kur gyvenu. Nemanau, kad žmonėms, kurie sportuoja, teisingai maitinasi, senatvė bus sunki. Vyresni kartais rūko kaip garvežiai, gerai, priauga daug svorio, tačiau niekada nevėlu keistis – net jei tau 90 metų“, – įsitikinusi viešnia.

Metais, kai Lietuvoje dar nebuvo masiškai leidžiami erotiniai romanai, jausmingomis S. Kubelkos knygomis buvo dalijamasi, pašnibždomis aptariant intymaus herojų gyvenimo detales.

Didžiausio populiarumo sulaukė ir į lietuvių kalbą buvo išverstos knygos „Šiandien madam pareis vėliau“, „Ofelija mokosi plaukti“, „Pagaliau per keturiasdešimt. Pasaulis priklauso savimi pasitikinčiai moteriai“, „Sudie, Viena – bonjour Paryžiau!“, „Pilis yra – ieškom princo!“, „Persprogęs korsetas“, „Antrasis Mimi pavasaris“.

S. Kubelkos istorijos apie moters pasaulį įvairiais jos gyvenimo tarpsniais pelnė jai pasaulinę šlovę. Į 29 kalbas ir išleistos autorės knygos pasklido milijoniniais tiražais.

Žaviai, išmintingai ir nevengdama autoironijos rašytoja atskleidžia brandaus amžiaus moterų stiprybes ir pranašumus.

1942 m. Lince prie Dunojaus gimusi S. Kubelka baigusi mokyklą kiek padirbėjo mokytoja ir studijavo anglų literatūrą. 1977 m. apgynė mokslinį darbą apie aštuoniolikto amžiaus Anglijos rašytojas ir pelnė filologijos daktarės laipsnį. Gyveno Anglijoje ir Prancūzijoje, dirbo redaktore Vienos dienraštyje „Die Presse“. Pastaraisiais metais, kaip pati sako, gyvena tarp Paryžiaus ir Vienos.

Pasak S. Kubelkos, ji pati nėra pasidariusi nė vienos plastinės operacijos. Niekada nevartojo hormoninių preparatų. Praktikuoja jogą, nevalgo mėsos, naudoja savo gamybos kosmetiką.

Pirmą kartą S.Kubelka Lietuvoje lankėsi 2003-aisiais. Vilniuje, kuris jai priminė Paryžių, apsistojo „Šekspyro“ viešbutyje. Kaip pati tuomet sakė, gyvenimas kupinas netikėtumų ir nepaaiškinamų sutapimų: Viljamas Šekspyras - vienas mėgstamiausių jos rašytojų. Dar įdomiau, kad kambaryje, virš jos lovos buvo pavaizduota Ofelija.