Penktadienį Romoje buvusiam Maltos ordino Didžiajam Magistrui pradedama beatifikacijos ir kanonizacijos byla.

Maltos ordino vadovas pagerbiamas už maltiečių socialinių ir medicininių tarnybų, šiuo metu teikiančių pagalbą milijonams žmonių 120-yje pasaulio šalių, kūrimą ir plėtrą. Ypač reikšmingi buvusio Maltos ordino vadovo nuopelnai plečiant maltiečių pagalbą Lietuvai ir kitoms Rytų Europos šalims.

Lietuvos valstybė aukštai įvertino princo Andrew Bertie paramą Lietuvai. Valstybinio vizito į Lietuvą metu 1999 metais Maltos ordino vadovui prezidentas Valdas Adamkus įteikė aukščiausią Lietuvos apdovanojimą – Vytauto Didžiojo ordiną su auksine grandine.

Atsidėkodama už ilgametę pagalbą Lietuvai maltiečiai inicijuoja Padėkos mišias už Andrew Bertie, kurios šį penktadienį ir savaitgalį bus aukojamos 24 Lietuvos miestų bažnyčiose.

Stiuartų palikuonis, karalienės Elžbietos II giminė

Maltos ordino Didysis magistras Andrew (Willoughby Ninian) Bertie – tiesioginis Didžiosios Britanijos Stiuartų karališkos linijos palikuonis ir Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos II giminaitis.

Princas Andrew Bertie buvo pirmasis anglas, išrinktas į Maltos ordino Didžiojo Magistro postą per Maltos daugiau nei 900 metų ordino istoriją. Šias pareigas jis ėjo nuo 1988-ųjų iki pat savo mirties 2008 metų vasarį.

Gimęs 1929 metais Londone, princas Andrew Bertie mokėsi Ampleforth College šiaurės Anglijoje, studijavo Oksfordo ir Londono universitetuose. 1948-1950 metais tarnavo Škotų gvardijoje, kur gavo karininko laipsnį. Išėjęs iš armijos pradėjo dėstyti užsienio kalbas Worth miesto Benediktinų koledže.

Dėstė rusų, tibetiečių kalbas ir sanskritą

Jam yra tekę dėstyti anglams netgi labai egzotiškas kalbas – rusų, tibetiečių, net sanskrito. Andrew Bertie domėjosi Rytų filosofija, dvasinėmis jų vertybėmis ir religijomis (ypač budizmu), tačiau visada liko tvirtas katalikas. Princas turėjo juodą dziudo diržą, buvo puikus fechtuotojas.

Draugų liudijimu, princas buvo labai kuklus, netgi asketiškas. Turėdavo porą nepaprastai tvarkingų kostiumų, o savo atostogų Maltoje metu važinėdavo kukliu "Fiat” automobiliu.

Noras pasirūpinti ligoniais ir neįgaliaisiais Andrew Bertie paskatino prisijungti prie Maltos ordino, 1981 metais tapti jo tikruoju riteriu (Professed Knight), duoti amžinuosius įžadus.

Anonimiškai, kaip paprastas patarnautojas dirbo ligoninėje

Maltos ordino Didysis Magistras dažnai aplankydavo San Giovanni Battista Hospital at La Magliana ligoninę Romos priemiestyje, o taip pat anonimiškai kaip paprastas patarnautojas padėdavo vienoje iš Romos ligoninių. Tai geriausiai atspindi Andrew Bertie tikrąją prigimtį ir moralines vertybes – tarnavimą sergantiems ir kenčiantiems, nesiekiant jokios garbės.

1983 metais princas buvo išrinktas į aukščiausią Maltos ordino valdymo organą – Suverenią Tarybą ir persikėlė iš gimtojo Worth miesto Didžiojoje Britanijoje į Romą, kur po penkerių metų buvo išrinktas Didžiuoju Magistru. Tai jis priėmė netik kaip garbę, bet ir kaip ypatingą pareigą tarnauti ligoniams bei gyvenimo nuskriaustiesiems įvairiose pasaulio šalyse.

Šiuo metu Maltos ordinas vykdo medicininę ir socialinę pagalbą 120 -yje šalių, teikia humanitarinę pagalbą, kuria ligonines, hospisus, greitosios pagalbos ir socialinės pagalbos tarnybas, sanitarines ir vandens gėlinimo stotis.