Anot parlamentaro, tarybų sudarymo principai turėtų būti deklaruojami viešai, o į ekspertų atranką įtraukti asocijuotas struktūras ir visuomenę, nes kultūros paveldas yra viešas interesas.

"Visuomenei trūksta informacijos, kodėl vieni ar kiti asmenys tapo "ekspertais", kas juos ten delegavo, kam jie atstovauja, ar jie turi visuomenės pasitikėjimą", - sako K. Masiulis.

K. Masiulio teigimu, dabartiniai tarybų sudarymo kriterijai jos nariams leidžia jaustis neatskaitingais, o jų priimami sprendimai kartais turi didelių finansinių padarinių.

"Štai Vilniaus koncertų ir sporto rūmų paskelbimas kultūros vertybe sukuria milijonus eurų kainuojančias pasekmes, tačiau išsiaiškinti, ar tikrai šis pastatas yra taip smarkiai vertingas, trūko platesnių ne tik ekspertų, bet ir politikų, visuomenės diskusijų", - teigia Seimo narys.

Vasario 10 d. Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba nusprendė palikti teisinę apsaugą Vilniaus Žaliajam tiltui ir ant jo esančioms skulptūroms. Posėdžio metu tarybos nariai savo motyvų nekomentavo. Po tokio sprendimo kitą dieną atsistatydino tarybos pirmininkas Romas Pakalnis.

Nauja Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba bus formuojama kovo pabaigoje.