Apžvelgdamas esminius Lietuvos prioritetus užsienio politikoje, B. Juodka minėjo Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystę, santykių gilinimą su kaimyninėmis Baltarusija, Rusija, Lenkija, Šiaurės šalimis, taip pat aktyvų dalyvavimą tarptautinių organizacijų veikloje bei ryšių palaikymą su lietuvių diaspora.

Parlamentaro teigimu, santykių "perkrovimo" politika su Rusija žlugo dėl neprognozuojamo Maskvos elgesio, tačiau būtent dėl Rusijos užsienio politikos nenuoseklumo Vilniui būtina megzti ryšius su Maskva.

B. Juodka pabrėžė, kad dabartinėje geopolitinėje situacijoje, Lietuvos nepriklausomybės ir saugumo užtikrinimas turi būti esminis užsienio politikos prioritetas, visų pirma nukreiptas į gilesnę integraciją euroatlantinėse struktūrose.

"Dabartinėmis geopolitinėmis sąlygomis, gynybos stiprinimas yra šventas užsienio politikos aspektas, mes puikiai suprantame, kad turime NATO skėtį, bet mūsų politika turi būti aiški - jeigu mes patys nesistengsime, neturėsime resursų, žmogiškųjų, karinių išteklių apsiginti, vien NATO penkto straipsnio egzistavimas yra nepakankamas", - Seime surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo B. Juodka.

Lietuvos narystė ir dalyvavimas įvairiose tarptautinėse organizacijose taip pat paminėta tarp prioritetinių užsienio politikos gairių.

ELTA primena, kad Lietuva šiuo metu derasi dėl stojimo į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO). Anot G. Kirkilo, buvimas šioje labiausiai išsivysčiusių šalių organizacijoje visų pirma pagerintų tarptautinį Lietuvos įvaizdį ir pritrauktų naujų investuotojų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)