Kaip pranešė prezidentės spaudos tarnyba, dvišaliame susitikime Lietuvos ir Ukrainos prezidentai aptarė situaciją Ukrainoje ir kalbėjo apie Europos Sąjungos paramos priemones šiai šaliai.

Lietuvos vadovė pabrėžė, kad aštrėjanti padėtis Ukrainoje, kuri reikalauja vis daugiau civilių žmonių aukų, kelia grėsmę viso regiono taikai ir saugumui. Rusijos agresija prieš Ukrainą turi būti nedelsiant sustabdyta. Europa Ukrainai turi suteikti visokeriopą pagalbą.

Su J.Bidenu D.Grybauskaitė kalbėjosi apie regiono saugumo klausimus.

„JAV yra strateginė mūsų saugumo ir gynybos partnerė, todėl Lietuva labai vertina šios valstybės paramą ir greitą reakciją į iškilusias grėsmes. Ir toliau bendromis jėgomis stipriname mūsų regiono saugumą“, – sakė prezidentė.

Kalbėdama apie tarptautinę paramą Ukrainai, Lietuvos vadovė teigė, kad Ukraina atremia atvirą karinį puolimą, todėl jai reikalinga visokeriopa Vakarų šalių parama.

Prezidentė šeštadienį su Ukrainos vadovu taip pat dalyvavo diskusijoje apie dabartinę Ukrainos ir Europos saugumo padėtį. Diskusijoje dalyvavo ir Bulgarijos prezidentas Rosenas Plevnelievas bei Suomijos prezidentas Sauli Niinisto.

Per saugumo konferenciją Miunchene D. Grybauskaitė pasisakė apie situaciją Ukrainoje.

Socialiniame tinkle „Twitter“ ukrainiečių žiniasklaida cituoja tokius prezidentės žodžius: „Mums taip pat grasina Rusija, tačiau, mes nebijome, nes jau esame tai patyrę“.

D. Grybauskaitė taip pat susirinkusiems lyderiams priminė, kad „išduodami Ukrainą, išduodame patys save“.

D. Grybauskaitė teigė pasitikinti Vokietijos kanclerės Angelos Merkel užsienio politika. Lietuvos vadovė tarptautinę bendruomenę taip pat įspėjo būti pasirengus Ukrainą paremti visomis įmanomomis priemonėmis.

„Šiandien daug spekuliuojama dėl to, apie ką Angela Merkel kalbėjo su Vladimiru Putinu. (...) Noriu labai aiškiai pasakyti: pasitikiu ir tikiu, kad A.Merkel nieko neišdavė. Ji visad ieško išeičių ir ji nieko neparduoda, nes išduoti Ukrainą, Ukrainos žmones šiandien, reikštų išduoti save. Nes po Ukrainos kiti būsime mes“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Diskusijoje apie saugumo padėtį Rytų Europoje dalyvavusi Prezidentė pabrėžė, kad padėtis Ukrainoje glaudžiai susijusi su Baltijos valstybių saugumu, nes visos šios šalys turi vieną bendrą kaimynę – Rusiją, kuri šiuo metu intensyviai vykdo agresyvią užsienio politiką.

Pasak prezidentės, Maskva savo galią demonstruoja ne tik Ukrainoje, bet ir Baltijos regione, pradedant karinių orlaivių skrydžiais netoli NATO oro erdvės ir baigiant karinėmis pratybomis.

„Tai karinių raumenų demonstravimas, bandymas mus įbauginti“, – kalbėjo Prezidentė.

D. Grybauskaitė pridūrė, kad Rusijos užsienio politikoje agresyvumas vis dažniau susipina su paranoja dėl Vakarų mėginimo susilpninti Maskvą. Prezidentė ragino nepasiduoti spekuliacijoms apie galimą Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o ir Rusijos vadovo Vladimiro Putino pokalbio turinį ir potencialų „Ukrainos pardavimą“.

„Šiandien Ukrainos žmonėms noriu pasakyti – nebijokite ir nemanykite, kad Europa jus išduos, – Miunchene kalbėjo Lietuvos vadovė. – Noriu labai aiškiai pabrėžti: aš pasitikiu ir tikiu, kad A. Merkel niekada negalėtų ką nors išduoti. Ji visada siekia konstruktyvių sprendimų ir niekada nieko neparduoda. Šiandien pardavus Ukrainą, išduosime ir patys save, nes po Ukrainos bus mūsų eilė“.

Komentuodama didesnį NATO karinį įsitraukimą Baltijos regione ir Vidurio Europoje, D. Grybauskaitė pabrėžė, kad Aljanso veiksmai nukreipti išskirtinai į gynybines priemones.

Kalbėdama apie situaciją regione, D.Grybauskaitė pabrėžė, kad agresorius, kuris „organizuoja karą, tiesiogiai dalyvauja kare, tiekia karinę techniką karui ir elgiasi kaip teroristas“ yra grėsmė ne tik Ukrainai, bet ir Lietuvai: dėl karinių pajėgų Karaliaučiuje, taip pat dėl Rusijos orlaivių skrydžių.

Lietuvos prezidentė kalbėjo, jog taip bandoma įbauginti Lietuvą, kad ji nepalaikytų Ukrainos, tačiau pabrėžė, kad Lietuva bauginimams nepasiduoda.

„Suteikime šansą pastangoms, tačiau taip pat supraskime, su kuo turime reikalų ir būkime pasiruošę palaikyti Ukrainą visomis priemonėmis, būtinomis gintis – ne pulti, bet ginti savo žmones ir savo teritoriją. Lietuva tą jau daro. Lietuva nediskutuoja, kaip padėti Ukrainai, mes padedame jai visomis priemonėmis, kokias tik Lietuva turi“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Vokietijos kanclerė A.Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as iniciatyvą taikai Ukrainoje įvesti penktadienį aptarė su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Miuncheno saugumo konferencijoje kalbama apie Europos Sąjungos ir NATO vaidmenį sprendžiant Europai kylančius saugumo iššūkius. Didžiausias dėmesys skiriamas karui Rytų Ukrainoje ir kovai su „Islamo valstybės“ grupuote, kuri įsitvirtino didelėse teritorijose Sirijoje ir Irake.

Kasmet Bavarijos sostinėje Miunchene vykstanti konferencija yra viena didžiausių ir svarbiausių saugumo konferencijų pasaulyje.